Οδηγίες Από Την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομ. Έβρου Για Την Προμήθεια Και Συντήρηση των Κρεάτων

Συντάκτης Νewsroom 29 Μαρτίου, 2010 15:46

Διανύοντας την περίοδο πριν από τις γιορτές του Πάσχα και λόγω της αυξημένης διακίνησης, ζήτησης και κατανάλωσης κρεάτων και κυρίως αμνοεριφίων ,η Δ/νση Κτηνιατρικής αισθάνεται την ανάγκη και την υποχρέωση να απευθυνθεί προς τους καταναλωτές, δίνοντας οδηγίες για τη σωστή προμήθεια και συντήρηση των κρεάτων, προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων.

Α’ Ψωνίζουμε κρέας:
Από νομίμως λειτουργούντα κρεοπωλεία ή άλλες νόμιμες επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν κρέατα παραγωγικών ζώων, η σφαγή των οποίων διενεργείται σε εγκεκριμένα σφαγεία που επιβλέπονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία για την υγιεινή των κρεάτων και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η προμήθεια κρέατος απ’ ευθείας από τους κτηνοτρόφους είναι παράνομη και εγκυμονεί κινδύνους για τον καταναλωτή και γενικά για τη δημόσια υγεία.


Β’ Αναζητούμε κρεοπώλη που να έχει:
” Καθαρή και περιποιημένη εμφάνιση.
” Καθαρό μαγαζί (τοίχους, πατώματα, μπάγκους).
” Καθαρά ψυγεία, με θερμόμετρα μέσα σε αυτά
” Το κρέας να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία-βιτρίνες και όχι σε τσιγκέλια εκτός ψυγείων.
” Να κόβει κιμά από κομμάτι της αρεσκείας μας και όχι να μας δίνει έτοιμο κομμένο από πριν.

Γ’ Ψωνίζοντας κρέας ελέγχουμε:
Γ1 την επισήμανση:
” Για όσα γεννήθηκαν και εκτράφηκαν στην Ελλάδα με σφραγίδα χρώματος λαμπρού κυανού και επί πλέον σφραγίδα με τη λέξη ΕΛΛΑΣ του ιδίου χρώματος.
” Για όσα γεννήθηκαν σε χώρα της Ε.Ε. με σφραγίδα χρώματος λαμπρού κυανού και επιπλέον σφραγίδα με τη χώρα προέλευσης π.χ. ΓΑΛΛΙΑ.
” Για όσα γεννήθηκαν σε Τρίτη Χώρα με σφραγίδα χρώματος καστανού και επί πλέον σφραγίδα του ιδίου χρώματος με το όνομα της Τρίτης Χώρας προέλευσης.
” Ετικέτες ζυγιστικών μηχανών: ελέγχουμε την ύπαρξή τους στην συσκευασία και αναγράφουν τα εξής στοιχεία: είδος και προέλευση ζώου, βάρος και τιμή.

Γ2 την υγιεινή
” Ζητούμε το συγκεκριμένο κομμάτι για συγκεκριμένο φαγητό που θα κάνουμε
” Αγοράζουμε ποσότητες που θα καταναλωθούν άμεσα
” Αποφεύγουμε να “ψαχουλεύουμε” τα κρέατα
” Κοιτούμε να έχουν ευχάριστη οσμή και μη γλοιώδη επιφάνεια
” Δεν αφήνουμε να χτυπούν τις μπριζόλες γιατί υποβαθμίζουμε την ποιότητά τους.

Δ’ Αφού ψωνίσουμε το κρέας:
” Κατευθυνόμαστε το συντομότερο στο σπίτι και το τοποθετούμε στο ψυγείο
” Αποφεύγουμε να “βολτάρουμε” το κρέας ( για να συνεχίσουμε τα ψώνια μας)
” Το μεταφέρουμε με ισοθερμική συσκευασία (φελιζόλ, θερμός) όταν πρόκειται να ταξιδεύσει σε άλλο μέρος.

Εάν οι καταναλωτές τηρήσουν τις παραπάνω απλές οδηγίες δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια των εορτών.
Σας γνωρίζουμε ότι τόσο κλιμάκια της Δ/νσης Κτηνιατρικής όσο και μικτά κλιμάκια Δ/νσεων της Νομαρχίας προβαίνουν σε εντατικούς ελέγχους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.Οι έλεγχοι αφορούν όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης του κρέατος, που στόχο έχουν ο καταναλωτης να αγοράζει υγιεινό κρέας γνωρίζοντας την προέλευσή του.


Συντάκτης Νewsroom 29 Μαρτίου, 2010 15:46

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV