Οι 4 συνταγές Κατσέλη για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Περιφέρειά μας

Συντάκτης Νewsroom 4 Φεβρουαρίου, 2011 10:34

Σειρά μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας αλλά και της απειλούμενης έκθεσης στη φτώχεια των νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ), εξήγγειλε χθες το βράδυ από την Καβάλα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη.


Η κ. Κατσέλη μιλώντας σε εκπροσώπους παραγωγικών ομάδων και συλλογικών θεσμοθετημένων φορέων, τους κάλεσε σε συστράτευση ώστε μέσα στο πλαίσιο της αιρετής Περιφέρειας να εκπονήσουν από κοινού σχέδιο δράσης και να δεσμεύσουν πόρους για την υλοποίησή του.

Η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι είναι «ευθύνη όλων σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει ο τόπος να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που είναι χωρίς δουλειά και εισόδημα. Τώρα πρέπει να βάλουμε τις στέρεες βάσεις μέσα από επενδύσεις ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο».

Η υπουργός ανέφερε, ότι, ιδιαίτερα η Περιφέρεια ΑΜΘ και ειδικότερα οι νομοί της Καβάλας και της Δράμας φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και για τον λόγο αυτό ξεκίνησε από την Καβάλα την παρουσίαση των νέων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τόνισε ότι στην Καβάλα υπάρχουν 14.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΕΑΔ, ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο γήρανσης του πληθυσμού, μεγάλη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς και ότι τους τελευταίους πέντε μήνες έκλεισαν στο νομό Καβάλα επτά μεγάλες παραγωγικές μονάδες απολύοντας τριακόσιους εργαζόμενους.

Η κ. Κατσέλη παρουσίασε επιγραμματικά τις τέσσερεις μεγάλες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα το υπουργείο και οι οποίες όλες στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Πρώτη Πρωτοβουλία: Το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ύψους 30.000.000 ευρώ το οποίο θα ωφελήσει άμεσα περί τις 6.000 με 9.000 άνεργους που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Η Περιφέρεια ΑΜΘ, όπως είπε η υπουργός, είναι από τις πρώτες που θα ενταχθεί στο ΤΟΠΣΑ και θα υλοποιηθούν σε αυτήν τρία προγράμματα μέσα από αναπτυξιακές συμπράξεις. Ο παραπάνω προϋπολογισμός μπορεί να αυξηθεί φτάνοντας μέχρι και τα 50.000.000 ευρώ. «Ο στόχος», σημείωσε με έμφαση η κ. Κατσέλη, «δεν είναι να μοιράσουμε χρήματα, είναι να εντάξουμε ανέργους σε θέσεις εργασίας μέσα στο 2011, να στηρίξουμε εισοδηματικά τους ανέργους που αυτή τη στιγμή βιώνουν την πλήρη ανασφάλεια. Με άλλα λόγια τα χρήματα που θα διαθέσουμε να πιάσουν τόπο».

Στη αναπτυξιακή σύμπραξη μπορούν να συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, μεμονωμένες επιχειρήσεις, ΜΚΟ, δήμοι, επιμελητήρια, ινστιτούτα, ενώσεις, Εργατικά Κέντρα. Κάθε αναπτυξιακή σύμβαση θα έχει έναν διαχειριστή όχι όμως το Δήμο ούτε την Περιφέρεια, αλλά έναν ενδιάμεσο φορέα. Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη θα πρέπει να υποβάλει το σχέδιο βάσει του οποίου θα αναλάβει το πρόγραμμα που να περιλαμβάνει δράσεις που τεκμηριώνονται ως αναγκαίες, μέσα από την ανάλυση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας. Αυτές οι δράσεις μπορεί να είναι: Παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέμα επιχειρηματικότητας. Συμμετοχής σε επιχειρηματικές αποστολές και εκθέσεις. Επιμόρφωση και κατάρτιση ανέργων και πρακτική άσκηση μέσα στις επιχειρήσεις. Υποτροφίες για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Ενέργειες δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης.

Σε κάθε πρόγραμμα θα υπάρχει και ένα υποπρόγραμμα για άμεση εργασία σε ανέργους, είτε ανειδίκευτους είτε ειδικευμένους, με συγκεκριμένη αμοιβή ανά ώρα. Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται να γίνει καταγραφή των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό βάση τους οποίου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Δεύτερη Πρωτοβουλία: Η σύσταση Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Όπως είπε η υπουργός πρόκειται για έναν εντελώς νέο θεσμό που θα δώσει τη δυνατότητα σε ομάδες εργαζομένων που μέχρι σήμερα προσφέρουν κοινωνική εργασία να ασκούν πλέον και εμπορική δραστηριότητα, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα μέσω της δραστηριότητα αυτής και κοινωνικούς σκοπούς. Ο νέος αυτός θεσμός όπως τόνισε η κ. Κατσέλη θα συμβάλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και τη διατήρησης της προάσπισης της κοινωνικής συνοχής.

Τρίτη Πρωτοβουλία: Μεγαλύτερη ενεργοποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ Ιδιαίτερη αφορά έκανε η υπουργός στα πρόγραμμα διατήρησης των θέσεων εργασίας μέσα από την πλήρη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και στα προγράμματα εργαζομένων που είναι πλησίον της συνταξιοδότησης.

Τέταρτη Πρωτοβουλία: Εξάλειψη των ενδοπεριφερειακών διαφορών και ανισοτήτων. Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι πλέον όλοι οι νομοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα έχουν το ίδιο ποσοστό επιχορήγησης του μισθολογικού κόστους. Συμπλήρωσε επίσης πως με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του ΟΕΑΔ στο πρόγραμμα επιχορήγησης μισθολογικού κόστους μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο.

Η Λούκα Κατσέλη, τόνισε τέλος την ανάγκης της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γίνεται όλες αυτές οι πρωτοβουλίες να ευοδωθούν από την Αθήνα, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθεί η Περιφέρεια και οι τοπικές κοινωνίες.

Την υπουργό συνόδευε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, Θόδωρος Τσέκος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Συντάκτης Νewsroom 4 Φεβρουαρίου, 2011 10:34

Ράδιο Έβρος TV