“Να κλείσουν τώρα τα ανοιχτά αναχώματα του Ερυθροπόταμου” ζητούν οι αγρότες

Συντάκτης Νewsroom 15 Οκτωβρίου, 2021 11:58

“Να κλείσουν τώρα τα ανοιχτά αναχώματα του Ερυθροπόταμου” ζητούν οι αγρότες

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου “Η Ενότητα” στην οποία ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για να κλείσουν τα ανοιχτά αναχώματα του Ερυθροποτάμου.

Για το ζήτημα μίλησε εκτενώς την Τετάρτη ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εβροσκόπιο” και εξήγησε τον κίνδυνο που ελοχεύει στην περιοχή λόγω της κατάστασης των αναχωμάτων. Με αφορμή την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, επερώτηση για το ζήτημα καταθέτει προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου, τον Περιφερειάρχη και τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Περ/κού Συμβουλίου

            κ. Χ. ΜΕΤΙΟ Περιφερειάρχη Ανατ. Μακ. – Θράκης         

            ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Προς τους επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων

ΘΕΜΑ: «Ανοιχτές οι πληγές από τις περσινές πλημμύρες στην κοιλάδα του ερυθροποτάμου.»

Δυστυχώς μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα και για άλλη μια χρονιά ο εφιάλτης των πλημμυρών καραδοκεί να ξαναχτυπήσει στις παρέβριες περιοχές, της κοιλάδας του Ερυθροπόταμου.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» με ανακοίνωση της τονίζει:

«Είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των αγροτών του Ερυθροπόταμου καθώς βλέπουν  να έρχεται ο χειμώνας , αλλεπάλληλα κύματα  κακοκαιρίας και τα 24 ρήγματα στα  αναχώματα του Ερυθροπόταμου,  που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Φεβρουαρίου,  παραμένουν ανοιχτά  και τα  37.000  καλλιεργήσιμα στρέμματα  εκτεθειμένα στο έλεος των καιρικών φαινομένων . Σήμερα χρειάζεται μια απλή βροχή για να ξαναπλημμυρήσουν… και θα μας μιλάνε και πάλι για  τα ακραία καιρικά φαινόμενα,  την κλιματική αλλαγή …και άλλα τέτοια.

Να προσθέσουμε ακόμα ότι εξακολουθούν να ταλαιπωρούν  τους αγρότες  τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες  στο αγροτικό δίκτυο και στα χωράφια με τα φερτά υλικά.

Οι ευθύνες   ολόκληρης της Διοικητικής μηχανής Κυβέρνησης – Περιφέρειας – Δήμου είναι τεράστιες. Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι και η σημερινή κυβέρνηση έχει χρήματα για να στέλνει στρατιωτικές αποστολές στην Ασία ,την Αφρική και αλλού,  έχει χρήματα για να μπουκώνει τους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν όμως πρόκειται για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών  σφυρίζουν όλοι τους  « κλέφτικα »

Όσων αφορά τους παράγοντες της Περιφερειακής Διοίκησης και του Δήμου,  τους θυμίζουμε ότι δεν είναι δημοσιογράφοι για να  διαπιστώνουν και περιγράφουν  τα προβλήματα  περιφερόμενοι στα τοπικά ΜΜΕ,   αλλά να διεκδικούν  τη λύση των προβλημάτων.

Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άμεσα να παρέμβει για να κλείσουν  τα ρήγματα στα αναχώματα, να επουλωθούν οι πληγές  στην κοιλάδα του Ερυθροπόταμου (απομάκρυνση φερτών υλικών και αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου), να καθαριστεί επιτέλους η κοίτη του ποταμού.

Καλούμε  ακόμα  τους συναδέλφους  αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας ,να σταματήσουμε να αναθέτουμε την λύση των προβλημάτων σε άλλους,  αλλά οργανωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους  να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας   και δυναμικά να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας, γιατί τελικά … μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό .»

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο Έβρος παραμένει ανοχύρωτος μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική του θωράκιση είναι ανεπαρκής.

Την κύρια ευθύνη γι’ αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και τώρα της Ν.Δ.

 Μια πολιτική δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα. Άλλωστε οι επιλογές της ΕΕ που με ευλάβεια υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίθετα η ΕΕ με την πολιτική της επιδιώκει τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι’ αυτό και έργα όπως ,αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά κλπ κρίνονται μη επιλέξιμα.

Μεγάλες είναι  διαχρονικά και οι ευθύνες   των στελεχών τους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση που από τη μια στηρίζουν τις αντιαγροτικές πολιτικές και από την άλλη κλαψουρίζουν για τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Οφείλουν να απαντήσουν γιατί η αρμόδια υπηρεσία ΕΔΥΕ είναι υπό διάλυση;  Γιατί οι κοίτες των ποταμών για δεκαετίες είναι ακαθάριστες;  Γιατί τα αποστραγγιστικά δίκτυα είναι επίσης ακαθάριστα για δεκαετίες εμποδίζοντας κυριολεκτικά  την απορροή των υδάτων;

Η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης  για την διαχείριση των υδάτινων πόρων με:

· Τη δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του νομού μας.

· Την ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για την διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Έβρου και του Άρδα.

· Τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, την λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.

· Τη συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής και των προβλημάτων που δημιουργούν οι χείμαρροι.

· Ένα νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ: ο κ. Περιφερειάρχης τι μέτρα έχουν παρθεί ώστε να κλείσουν άμεσα όλα τα ρήγματα στην κοιλάδα του Ερυθροποτάμου, να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά, να υπάρξει αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου, να καθαριστεί η κοίτη του ποταμού.

Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Τρέλλης Χρήστος

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Στεφανίδης Γιάννης


Συντάκτης Νewsroom 15 Οκτωβρίου, 2021 11:58

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV