Μήλα: 8 οφέλη για την υγεία

Συντάκτης Νewsroom 26 Νοεμβρίου, 2021 17:19

Μήλα: 8 οφέλη για την υγεία

Μπορεί να θεωρείτε ότι η παροιμία «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» κάνει απλά ένα ωραίο ρίμα, θα εκπλαγείτε όμως όταν μάθετε τα σημαντικά οφέλη του μήλου για την υγεία.

Αποκτήστε λευκά και υγιή δόντια

Ένα μήλο δεν θα αντικαταστήσει την οδοντόβουρτσα σας αλλά το δάγκωμα και το μάσημα του μήλο διεγείρει την παραγωγή σάλιου στο στόμα, μειώνοντας τη φθορά των δοντιών και τα επίπεδα των βακτηρίων.


Mειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzheimer

Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια δείχνει ότι η κατανάλωση χυμού μήλου μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη και έφαγαν μήλα παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή, της ακετυλοχολίνης και αποδείχθηκε ότι τα πήγαν καλύτερα στο τεστ με τον λαβύρινθο αποδεικνύοντας ότι τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν τη μνήμη.

Σύμμαχος κατά του καρκίνου

Οι επιστήμονες από την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου , μεταξύ άλλων , συμφωνούν ότι η κατανάλωση πλούσιων σε φλαβονόλες μήλα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας έως 23%. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cornell είχαν επίσης εντοπίσει ότι η φλούδα των μήλων είναι πλούσια σε ευεργετικές ουσίες και προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ, του παχέος εντέρου και του μαστού. 

Μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη

Οι γυναίκες που τρώνε τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη συγκριτικά με  όσες δεν τρώνε. Τα μήλα είναι γεμάτα με διαλυτές φυτικές ίνες, το κλειδί για την καλύτερη ρύθμιση  των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. 

Μειώνουν την χοληστερόλη

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ γύρω από τη δράση του μήλου ενάντια στη χοληστερόλη, διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός μήλου οδήγησε στη μείωση της οξειδωμένης μορφής της κακής LDL χοληστερόλης. Η έρευνα κράτησε 4 εβδομάδες και οι ερευνητές χορήγησαν σε άτομα μέσης ηλικίας είτε μήλο, είτε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από μήλο σε μορφή κάψουλας, είτε ένα εικονικό χάπι. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μήλο, και όχι τόσο οι πολυφαινόλες του σε μορφή κάψουλας, κατάφεραν να μειώσουν την οξειδωμένη μορφή της LDL χοληστερόλης κατά 40%.

«Όπλο» κατά της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας

Είτε δεν μπορείτε να πάτε τουαλέτα ή απλά δεν μπορείτε να σταματήσετε, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα μήλα μπορούν να βοηθήσουν. Η φλούδα  του μήλο είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό και επίσης περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες, που είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα. 

Εξουδετερώνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακό άλγος και φούσκωμα. Για τον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων οι γιατροί συνιστούν στον ασθενή να μην καταναλώνει γαλακτοκομικά και λιπαρά τρόφιμα και να ακολουθεί μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες.

Ελέγχουν το βάρος

Πολλά προβλήματα υγείας συνδέονται με το υπερβολικό βάρος, μεταξύ των οποίων είναι το εγκεφαλικό, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι αϋπνίες. Για να διαχειριστείτε το βάρος σας και να βελτιώσετε τη φυσική σας οι γιατροί συστήνουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες όπως είναι τα μήλα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σας κρατάνε χορτάτους χωρίς να σας επιβαρύνουν με θερμίδες.


Συντάκτης Νewsroom 26 Νοεμβρίου, 2021 17:19

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV