Γιάννης Κουτσούκος: Εξαντλώντας τα περιθώρια της τευτλοκαλλιέργειας

Συντάκτης Νewsroom 4 Φεβρουαρίου, 2011 11:46

Να καλλιεργήσουν τεύτλα, «εξαντλώντας όλα τα περιθώρια», κάλεσε χθες τους καλλιεργητές της Βόρειας Ελλάδας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους έξι ομάδων παραγωγών, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), στη Θεσσαλονίκη.


Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο κ. Κουτσούκος επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου για την ενίσχυση των τευτλοκαλλιεργητών μέσω ένταξής τους σε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης από το 2012. Επεσήμανε ότι προκηρύσσεται η σχετική μελέτη, για να καθοριστεί το ακριβές ποσό ενίσχυσης. «Η προκήρυξη της μελέτης εστάλη για δημοσίευση στο ΦΕΚ, ώστε να προσέλθουν οι ενδιαφερόμενοι», πρόσθεσε.

Με την ένταξη των παραγωγών στο πρόγραμμα θα καλυφθεί και το κενό που θα δημιουργηθεί το 2012, εξαιτίας της κατάργησης του ειδικού συνδεδεμένου πριμ των 34 ευρώ/στρέμμα για τους παλαιούς καλλιεργητές.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός επεσήμανε ακόμη εκ νέου ότι η κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια να παραμείνουν «ζωντανές» η ΑTEBank και η ΕΒΖ και «να μην ακολουθηθούν τα πιο δυσάρεστα σενάρια για την ATEBank, η οποία έχει υποθηκευμένο το 60% της περιουσίας των αγροτών». Ερωτηθείς αν η ΕΒΖ θα παραμείνει υπό τη σκέπη της ΑΤΕ, είπε ότι το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντηθεί από το μεγαλομέτοχο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα απόψε ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρυσόστομος Γερούκης, μέχρι στιγμής κατατέθηκαν 3.700 αιτήσεις για την καλλιέργεια περίπου 136.000 στρεμμάτων (τα 52.000 στο Πλατύ), τη στιγμή που η απαιτούμενη ποσότητα για τη λειτουργία και των τριών εργοστασίων της εταιρίας είναι τα 150.000 στρέμματα (οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται δεκτές μέχρι και στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου).

Το 2010, που ήταν ένα από τα χειρότερη έτη της τελευταίας δεκαετίας για την τευτλοκαλλιέργεια, καλλιεργήθηκαν 136.000 στρέμματα, έναντι 234.000 το 2009 και το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών προσγειώθηκε απότομα, στα 27,9 εκατ. πέρυσι από 57,9 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο.

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών Θεσσαλονίκης, Σερρών, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας και Ροδόπης ζήτησαν -εκτός από την ένταξη στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης- και την επαναφορά της τιμολογιακής πολιτικής για την αγορά των τεύτλων που ίσχυε το 2009, αντί εκείνης του 2010.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Γερούκη, δεν υπάρχει διαφορά στις τιμές καθαυτές, απλά καταργήθηκε το πριμ για τεύτλα με ζαχαρικό τίτλο (POL) μικρότερο του 12, ενώ δεν καταβάλλονται πλέον και τα μεταφορικά για την παράδοση της ζάχαρης στη Θεσσαλία και την Ξάνθη.

Κατά τον κ. Γερούκη, πάντως, αν η Γεωπονική Υπηρεσία της ΕΒΖ κρίνει ότι το μικρότερο του 12 POL είναι αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων (π.χ. διαρκούς βροχής, που μειώνει την περιεκτικότητα των φυτών σε ζάχαρη), τότε το πριμ θα καταβληθεί κανονικά στους καλλιεργητές, όπως συνέβη και το 2010, στη διάρκεια του οποίου δόθηκαν δι’ αυτής της οδού 520.000 ευρώ.

Πηγή: Εξπρές


Συντάκτης Νewsroom 4 Φεβρουαρίου, 2011 11:46

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV