Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ: η Περιφέρειά μας έχει εγκαταλειφθεί από το Υπουργείο Υγείας
Με κοινή τους ανακοίνωση οι πέντε Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης καταγγέλλουν πως “η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει εγκαταλειφθεί από το Υπουργείο Υγείας“∙ η περιγραφή τους είναι άκρως ανησυχητική και κάνουν σαφές πως “η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί“.
Αναλυτικά:
Η υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό των παθολογικών κλινικών, καθώς και των λοιπών τμημάτων στα περιφερειακά νοσοκομεία της Δράμας και της Ξάνθης, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας του πληθυσμού της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης αλλά και στην λειτουργία των νοσοκομείων Καβάλας, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου.
Η λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στα δυο περιφερειακά νοσοκομεία, Δράμας και Ξάνθης, έχει πλέον καταστεί μη ασφαλής, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των
ασθενών. Ταυτόχρονα, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας υποβαθμίζεται καθημερινά, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φτάνει στα όρια της εξάντλησης. Οι γιατροί, ιδιαίτερα οι μόνιμοι συνάδελφοι, βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης, προσπαθώντας να καλύψουν τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναμικό και να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών.
Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, θεωρητικά καλά στελεχωμένο, αποδυναμώνεται από τα συνεχή εντέλλεσθε όπως και τα Αναισθησιολογικά Τμήματα των Γενικών Νοσοκομείων Δράμας και Κομοτηνής με τις αναγκαστικές μετακινήσεις αναισθησιολόγων προς το νοσοκομείο Ξάνθης.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από τις συνεχιζόμενες μετακινήσεις ιατρών από το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες περίθαλψης ενός πληθυσμού μιας μεγάλης παραμεθόριας και απομακρυσμένης περιοχής.
Το Υπουργείο Υγείας αντί να ενισχύσει το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όχι μόνο δεν εγκρίνει την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, αλλά δεν εγκρίνει ούτε και επαρκή αριθμό επικουρικού προσωπικού. Επιπλέον μετακινεί προσωπικό και περικόπτει και την ήδη ελλιπή, χρηματοδότηση για το 2025, δημιουργώντας συνθήκες «ασφυξίας» .
Το μήνυμα που εκπέμπουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας μας είναι σαφές: η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι μετακινήσεις συναδέλφων από όμορα νοσοκομεία και οι συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς δεν επιλύουν το πρόβλημα. Το “ωφελέειν ή μη βλάπτειν” αφορά και τους χειρισμούς του Υπουργείου Υγείας. Η σημερινή κατάσταση βλάπτει σοβαρά την υγεία ασθενών και ιατρών του δημοσίου συστήματος υγείας.
Η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει εγκαταλειφθεί από το Υπουργείο Υγείας, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για διάλογο και παρέμβαση. Ως Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων, έχουμε ζητήσει επανειλημμένως συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, παρουσία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), καλώντας τους για επιτόπια εξέταση των υγειονομικών προβλημάτων της περιοχής, χωρίς να έχουμε λάβει καμία απάντηση. Βρισκόμαστε πλέον σε αδιέξοδο. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κατηγορηθούμε για αδιαφορία ή να επωμιστούμε την ευθύνη για μια κατάσταση που μας έχει επιβληθεί από την κρατική αδράνεια.
Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις για τη στελέχωση και τη στήριξη των νοσοκομείων της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η Δημόσια Υγεία είναι αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα και για τους πολίτες απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης:
- ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΛΓΑ – Πρόεδρος Ι.Σ. Δράμας
- ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ– Πρόεδρος Ι.Σ. Καβάλας
- ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Ξάνθης
- ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Ροδόπης
- ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Έβρου
Πανελλήνιο Ιατρικός Σύλλογος: Το τελευταίο πεντάμηνο δημιουργήθηκε έλλειμα 45 γιατρών στο ΕΣΥ
Εν τω μεταξύ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε στις 4 Μαρτίου Δελτίο Τύπου, στο οποίο παραθέτει στοιχεία από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που αποδεικνύουν πως το τελευταίο πεντάμηνο δημιουργήθηκε έλλειμα 45 γιατρών στο ΕΣΥ, επειδή υφίσταται αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Συγκεκριμένα ο ΠΙΣ ανέφερε:
Προσελήφθησαν 168 ιατροί •Συνταξιοδοτήθηκαν 126 • Παραιτήθηκαν 87, εκ των οποίων 75 επιμελητές.
Τα εν λόγω στοιχεία καταγράφτηκαν ημέρα προς ημέρα από τις υπηρεσίες του ΠΙΣ, μέσω των αναρτήσεων που διενεργούν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.
Δύο ημέρες αργότερα ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης δήλωσε στη Βουλή πως «στην ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, θα απαντήσω αναλυτικά με ονοματεπώνυμα».
Παραδόξως η απάντηση του κ. Γεωργιάδη δε δόθηκε μέσω επίσημης Ανακοίνωσης ή Δελτίου Τύπου του υπουργείου Υγείας, αλλά μέσω ανάρτησης του ιδίου στο Χ (Twitter), στην οποία παραθέτει στοιχεία από άγνωστη πηγή, προκειμένου να αμφισβητήσει τα στοιχεία του ΠΙΣ (>ΕΔΩ ο σύνδεσμος στο Χ).
Επειδή τα στοιχεία του ΠΙΣ είναι έγκυρα και διασταυρωμένα επισυνάπτουμε το αρχείο Excel με την ημερήσια καταγραφή προσλήψεων αποχωρήσεων που προαναφέραμε για το συγκεκριμένο πεντάμηνο.
Ταυτόχρονα διερωτόμαστε: είναι δυνατόν υπουργός να μην εμπιστεύεται στοιχεία που αναρτούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου του στον κυβερνητικό κόμβο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και να παρουσιάζει ως έγκυρα τα στοιχεία που ανέσυρε από άγνωστη πηγή;
- Ο σύνδεσμος για το αρχείο EXCEL με τις καταγραφές για το εν λόγω ζήτημα είναι >ΕΔΩ.