Επιπλέον χρήματα για έργα όπως ο φράχτης του Έβρου ζήτησε ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 10 Φεβρουαρίου, 2023 10:27

Επιπλέον χρήματα για έργα όπως ο φράχτης του Έβρου ζήτησε ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Το Μεταναστευτικό αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, η ατζέντα της οποίας προσαρμόστηκε μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Τρίτη είχε συζήτηση και με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στο Μεταναστευτικό και στις ανάγκες για καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δαπανηθούν επιπλέον χρήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, και ειδικότερα για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, όπου είναι και τα χερσαία σύνορα της Ευρώπης.


Ειδικότερα ερωτηθείς κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες εάν υπάρχει ανάγκη για φράχτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Νομίζω πως ναι. Δεν είναι λογικό η ΕΕ να χρησιμοποιεί μόνο μέσα τεχνολογίας όπως drone, αλλά να μην τοποθετεί ένα φράχτη. Μιλάμε για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και ο φράχτης πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το πακέτο”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιανουαρίου έπεσαν οι υπογραφές για το πρώτο νέο τμήμα του φράχτη, μήκους περίπου 35 χλμ. Ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κομοτηνή ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει: “Ο φράχτης, ο οποίος ήδη κατασκευάστηκε ένα κομμάτι του, θα συνεχίσει να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί. Με εθνικούς πόρους, αν αυτό είναι απαραίτητο. Δυστυχώς η Ευρώπη -άλλος ένας μικρός ευρωπαϊκός παραλογισμός- δεν τον χρηματοδοτεί, δεν πειράζει, θα τον φτιάξουμε μόνοι μας. Έχει η οικονομία μας τη δυνατότητα να μας επιτρέπει να επενδύουμε στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας.”

Σύμφωνα με το Politico, οι ηγέτες της ΕΕ συμπεριέλαβαν στο κείμενο συμπερασμάτων την οδηγία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να χρηματοδοτήσει μέτρα για τα κράτη μέλη που συμβάλλουν άμεσα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», μια διατύπωση που ορισμένοι θεωρούν ότι σημαίνει άμεσα φράχτες στα σύνορα.

Σε κάθε περίπτωση αναφορικά με τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ζητήματα που αφορούν στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και διμερή ζητήματα με αιχμή την στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας.

Νωρίτερα ο μαζί με άλλους ηγέτες είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας και της Ευρώπης στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.

Στη συνάντηση με τον κ. Zelensky μετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο Καγκελάριος της Αυστρίας και οι Πρωθυπουργοί της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας.

Με πληροφορίες από voria.gr, news247.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 10 Φεβρουαρίου, 2023 10:27

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV