Χ. Παρανός: Ισχυρή κακοκαιρία προ των πυλών σε Θράκη και Έβρο – Προειδοποιήσεις για έντονα φαινόμενα

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 1 Απριλίου, 2026 11:00

Χ. Παρανός: Ισχυρή κακοκαιρία προ των πυλών σε Θράκη και Έβρο – Προειδοποιήσεις για έντονα φαινόμενα

Για την επερχόμενη επιδείνωση του καιρού και τις επιπτώσεις που αναμένονται σε Θράκη και Έβρο μίλησε εκτάκτως την Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή «Πρωινή Περιπολία» ο μετεωρολόγος και συνεργάτης του σταθμού, Χρυσόστομος Παρανός, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών για το επόμενο 24ωρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο βαρομετρικά συστήματα επηρεάζουν τη χώρα. Το πρώτο, που κινείται από την περιοχή της Ιταλίας προς την Ελλάδα, έχει ήδη δώσει βροχές και τοπικές καταιγίδες. Ωστόσο, το κύριο κύμα κακοκαιρίας συνδέεται με ένα δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίστηκε στη Λιβύη και αναμένεται να κινηθεί βορειοανατολικά, επηρεάζοντας σημαντικά μεγάλο μέρος της χώρας.

Το σύστημα αυτό αναμένεται να προκαλέσει έντονα φαινόμενα, όπως ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους, ιδιαίτερα σε περιοχές του Αιγαίου, της Κρήτης, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείονται και τοπικά πλημμυρικά επεισόδια.

Έντονα φαινόμενα σε Θράκη και Έβρο

Ειδικά για τη Θράκη και τον Έβρο, ο κ. Παρανός ανέφερε ότι τα φαινόμενα θα ενταθούν από το βράδυ της Τετάρτης προς τα ξημερώματα της Πέμπτης. Αρχικά αναμένονται βροχές, οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν, ενώ δεν αποκλείονται και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ, ενώ μέσα στην Πέμπτη θα στραφούν γρήγορα σε νότιους, διατηρώντας παρόμοια ένταση. Κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, οι ριπές ενδέχεται να είναι ακόμη ισχυρότερες.

Η Πέμπτη αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα, με συνεχόμενα φαινόμενα από το πρωί έως το βράδυ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη Σαμοθράκη, όπου ήδη καταγράφηκαν έντονες καταιγίδες, με τα φαινόμενα να κινούνται προς την Αλεξανδρούπολη και τα παράκτια του νότιου Έβρου.

Σταδιακή βελτίωση από την Παρασκευή

Από την Παρασκευή, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, χωρίς όμως να σταματά πλήρως η αστάθεια. Θα υπάρχουν διαστήματα ηλιοφάνειας, αλλά και τοπικές μπόρες ή σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά, φτάνοντας έως τα 4 μποφόρ.

Το Σάββατο θα διατηρηθεί η αστάθεια, ενώ από την Κυριακή αναμένεται περαιτέρω βελτίωση. Όπως εκτίμησε ο μετεωρολόγος, η επόμενη εβδομάδα θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά την είσοδο σε πιο ανοιξιάτικες συνθήκες, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει ακόμη και πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Ο κ. Παρανός υπογράμμισε ότι το κρίσιμο διάστημα για τη Θράκη είναι από το βράδυ της Τετάρτης έως και το βράδυ της Πέμπτης, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν αυξημένη προσοχή, ιδιαίτερα λόγω της πιθανότητας έντονων καταιγίδων, ισχυρών ανέμων και τοπικών πλημμυρών.

Τέλος, ανανέωσε το καθιερωμένο ραντεβού του με τους ακροατές του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ για την Παρασκευή 3 Απριλίου, στην εκπομπή «Πρωινή Περιπολία», όπου θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη πρόγνωση του καιρού για την περιοχή.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 1 Απριλίου, 2026 11:00

Ράδιο Έβρος TV