Στ. Τζαμαλίδης: είμαι αγανακτισμένος με την Περιφέρεια, μας έχει εγκαταλείψει

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 18 Σεπτεμβρίου, 2021 09:00

Στ. Τζαμαλίδης: είμαι αγανακτισμένος με την Περιφέρεια, μας έχει εγκαταλείψει

Ένας νέος κύκλος επικοινωνίας άνοιξε το πρωί της Παρασκευής 17/9 στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο, δίνοντας βήμα στις τοπικές κοινότητες της περιοχής για να ακουστεί η φωνή των κατοίκων διά των προέδρων που τους εκπροσωπούν, και να αναδειχθούν έτσι τα θέματά τους.

Η αρχή έγινε από τις Καστανιές του Δήμου Ορεστιάδας, ένα χωριό που πριν ενάμιση χρόνο βρέθηκε για μία ακόμη φορά (μετά τη γνωστή περιπέτεια των δυο στρατιωτικών Κούκλατζη και Μητρετώδη) στη διεθνή επικαιρότητα, με τα επεισόδια στα σύνορα και το μέγα θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού με την εργαλειοποίηση αυτού για άλλα συμφέροντα. Αποτελεί δε μία από τις δύο πύλες εισόδου-εξόδου του βορείου Έβρου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εθνικά, οικονομικά και δημογραφικά. Ο κ. Σταύρος Τζαμαλίδης, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή και εξέθεσε μία σειρά προβλημάτων δηλώνοντας μεταξύ άλλων αγανακτισμένος κυρίως για τη στάση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης απέναντι στις Καστανιές. “Μας έχουν εγκαταλείψει“, είπε, “μπορεί να νομίζουν πως έχουμε χολέρα και ίσως ότι είμαστε άλλη χώρα εδώ“…


Παίζουμε κορώνα-γράμματα τη ζωή μας στους δρόμους

Ο κ. Τζαμαλίδης κατήγγειλε το γεγονός πως δεν υπάρχει κατάλληλη σήμανση στους κόμβους του κάθετου άξονα που οδηγούν στο χωριό, πως έρχονται ξένοι και δεν ξέρουν πού να στρίψουν, πώς να φτάσουν στον προορισμό τους προς το τελωνείο. Ότι δεν υπάρχει διαγράμμιση στους δρόμους του χωριού, ότι δεν αντικαθίστανται οι καμμένοι λαμπτήρες στους στύλους εδώ και χρόνια… Ότι τα χόρτα στις άκρες των δρόμων εμποδίζουν την ορατότητα των οδηγών. “Παίζουμε τη ζωή μας κορώνα-γράμματα, δεν ξέρουμε αν θα μας χτυπήσει κανένα αυτοκίνητο”, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως όλο αυτό συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια περίπου και πως όλες οι ενέργειές του για επίλυση των προβλημάτων απέβησαν άκαρπες. “Δεν εισακουστήκαμε για κανένα αίτημά μας”, είπε ο πρόεδρος αναφερόμενος στην ΠΑΜΘ, αποδίδοντας ευθύνες στον νυν περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, χωρίς να τον κατονομάσει ωστόσο, παρά του γεγονότος ότι ανέφερε πως “όσο ζούσε ο Παυλίδης κάτι γινόταν, μετά τίποτα”… Αντιθέτως, εξήρε το έργο της δημοτικής αρχής Ορεστιάδας, συγκρίνοντας το με την “εγκατάλειψη” από πλευράς ΠΑΜΘ. “Κάποια πράγματα γίνονται από το δήμο, από το κράτος… Εκείνο που μας στεναχωρεί είναι ότι δεν γίνεται τίποτα από την Περιφέρεια. Η Περιφέρεια μας έχει εγκαταλείψει εντελώς”, επισήμανε.

Έχει αλλάξει ο περιβάλλων χώρος στις όχθες του ποταμού

Σχετικά με τον ποταμό Άρδα που αποτελεί σημείο αναφοράς για το χωριό και ζωογόνο πηγή της ευρύτερης περιοχής, περιέγραψε μια δραματική κατάσταση που εξελίσσεται επικίνδυνα, καθώς “πήρε χερσαίο έδαφος το ποτάμι και σε λίγο θα περάσει στο τελωνείο”, είπε εκφράζοντας την αγανάκτησή του που “και γι΄αυτό το θέμα η Περιφέρεια αδιαφορεί”. Ανέφερε πως επείγει να γίνουν παρεμβάσεις με χωματουργικές εργασίες στις νησίδες που δημιουργήθηκαν μετά την καταστροφή της ιρλανδικής διάβασης που ενώνει Καστανιές με Μαράσια, διότι έχει αλλάξει εντελώς ο περιβάλλων χώρος με ξήρανση δέντρων και βλάστησης στις όχθες, ενώ σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης του δρόμου είπε πως αναμένεται μια τελευταία χρηματοδότηση προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Πάντως διευκρίνισε ότι τελικά ο δρόμος που περνάει μέσα από το ποτάμι και ενώνει τα δύο χωριά αποτελεί ευθύνη του Δήμου Ορεστιάδας και όχι της Περιφέρειας, ωστόσο για τις εργασίες που είναι αναγκαίες να γίνουν στις νησίδες μέσα στο ποτάμι, που το τελευταίο διάστημα έχει “στεγνώσει”, είναι άγνωστο σε ποιου τις αρμοδιότητες ανήκουν.

Δεν ανησυχούμε για ένα νέο ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα – Τώρα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καστανεών αναφέρθηκε και στο αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι στο ακριτικό χωριό, καθώς πλέον τα σύνορα φυλάσσονται επαρκώς και δεν βλέπουν τα φαινόμενα των προηγούμενων χρόνων που τους ανησυχούσαν, όμως σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε είπε πως δεν ανησυχούν γιατί “τώρα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, μετά από όσα ζήσαμε το Μάρτιο του ’20”. “Ανησυχία δεν έχουμε, δεν έχουμε και εικόνα να ξέρουμε το τι γίνεται με τους πρόσφυγες απ’ το Αφγανιστάν, αλλά στο χωριό δεν βλέπω καμία ανησυχία για όσα ακούγονται. Υπάρχει μια ετοιμότητα, ένας προβληματισμός, βλέπουμε όμως ότι ο στρατός κινείται, γίνονται παρεμβάσεις, θέλω να πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε αν χρειαστεί. Δεν μας κάνει εντύπωση άλλωστε, έχουμε ζήσει αυτό που ζήσαμε το Μάρτιο, πλέον και να το ξαναζήσουμε ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε αυτή τη φορά. Τώρα έχουμε πάρει μία εικόνα του τι μπορεί να συμβεί και, αν κάτι συμβεί, όλοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν”.

Χρειάζονται επενδύσεις για να μείνει ο κόσμος εδώ

Απηύθυνε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς ο κ. Τζαμαλίδης να στρέψουν την προσοχή τους στις επενδύσεις που χρειάζονται στην περιοχή, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μείνει ο κόσμος εκεί. “Καλά είναι να τα φυλάει τα σύνορα ο στρατός, αλλά αυτό δεν φτάνει”, είπε. “Τα σύνορα τα κρατάει ο πληθυσμός, οι πολλοί άνθρωποι”… Αυτή τη στιγμή το χωριό αριθμεί περίπου 700 κατοίκους, με τα παιδιά να φτάνουν περίπου τα 20-25, όπως είπε. Έγινε αναφορά και στις εργασίες αναμόρφωσης που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Σχολείο του χωριού, χωρίς όμως να αποκαλύψει ως τι θα λειτουργήσει μετά το πέρας των εργασιών, αφήνοντας αυτό στο δήμαρχο Ορεστιάδας που θα προβεί σε ανακοινώσεις σύντομα. Αρκέστηκε ωστόσο να αποκαλύψει πως όταν ολοκληρωθεί η αναδιαμόρφωση, θα είναι ένας χώρος που θα έχει να κάνει με Γνώση και Επιστήμη, ευχαριστώντας το Υπουργείο Παιδείας γι΄ αυτό. Σημείωσε επίσης και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, η οποία προχωράει προς την ολοκλήρωσή της.

Υποτονική η κίνηση στο τελωνείο

Υπάρχει κίνηση μόνο από Τουρκία προς Ελλάδα και όχι αντίστροφα, σημείωσε ο κ. Τζαμαλίδης. “Τις τελευταίες εβδομάδες άρχισε να έχει μια κινητικότητα από τους Τούρκους αρκετά αξιόλογη, όμως από Ελλάδα προς Τουρκία είναι υποτονική” είπε ο πρόεδρος. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το μέλλον, υποστηρίζοντας πως κάτι πρέπει να γίνει ώστε και μετά τον κορονοϊό να μην πηγαίνουν οι Έλληνες προς την Τουρκία, ένα θέμα που έχει θέσει με συγκεκριμένες προτάσεις σε τοπικούς βουλευτές.

Για την πρωτοβουλία δημιουργίας Π.Ε. Βορείου Έβρου

“Πρέπει να γίνουν πολλές συζητήσεις για όλο αυτό, αλλά πιστεύω ότι θα είναι καλό αν λειτουργήσει σωστά γιατί υπάρχει θέμα”, είπε σχετικά με το ζήτημα ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καστανεών, δίνοντας μια πρώτη θετική στήριξη στο νέο εγχείρημα παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της περιοχής να γίνει η διοικητική αναδιάταξη στο νομό, με τη συνένωση δυνάμεων του βορείου Έβρου και τη δημιουργία αυτόνομης Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου.

Ακούστε αναλυτικά όλη τη συζήτηση >> ΕΔΩ <<


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 18 Σεπτεμβρίου, 2021 09:00

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV