Τον Ιούνιο του 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 18 Μαΐου, 2023 12:01

Τον Ιούνιο του 2024 θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να ορίσουν τις ημερομηνίες διεξαγωγής των επικείμενων ευρωεκλογών στο διάστημα 6 έως 9 Ιουνίου 2024, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η πολιτική αυτή συμφωνία θα πρέπει να υιοθετηθεί επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα από Συμβούλιο Υπουργών. Η εκλογή των ευρωβουλευτών, που γίνεται κάθε πέντε χρόνια με καθολική ψηφοφορία, θα σημάνει την αρχή για την ανανέωση των επικεφαλής των κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών (Κοινοβούλιο, Επιτροπή, Συμβούλιο).

Οι ευρωεκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια και θεωρούνται η μεγαλύτερη διεθνική ψηφοφορία στον κόσμο: περισσότεροι από 400 εκατομμύρια πολίτες από διάφορες χώρες καλούνται να ψηφίσουν ταυτόχρονα για τους πολιτικούς τους εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Η εκλογή των ευρωβουλευτών θα σημάνει την αρχή για την ανανέωση των επικεφαλής των κυριότερων ευρωπαϊκών θεσμών (Κοινοβούλιο, Επιτροπή, Συμβούλιο).

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει εάν σκοπεύει να είναι υποψήφια για δεύτερη πενταετή θητεία στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν μπορεί να παραταθεί, καθώς θα έχει ήδη ολοκληρώσει δύο συνεχόμενες θητείες 2,5 ετών τον επόμενο Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, naftemporiki.gr


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 18 Μαΐου, 2023 12:01

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV