Το σχέδιο Αραχωβίτη για την αποζημίωση των ζημιών που άφησε το πράσινο σκουλήκι

Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 9 Οκτωβρίου, 2018 19:48

Το σχέδιο Αραχωβίτη για την αποζημίωση των ζημιών που άφησε το πράσινο σκουλήκι

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00 η συνάντηση της επιτροπής που συστάθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου στην ΕΑΣ Διδυμοτείχου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ράδιο Έβρος ο Υπουργός ήταν ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ύστερα από την παρατεταμένη ανομβρία της άνοιξης που είχε ως επακόλουθο την προσβολή των καλλιεργειών από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι.Από τη συζήτηση προέκυψε ότι δεν θα γίνει εξατομικευμένη πραγματογνωμοσύνη στα χωράφια καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια την μεγάλη καθυστέρηση στην εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά θα γίνει δειγματοληπτική εξέταση στις καλλιέργειες ανα Τοπική Κοινότητα ενώ η τιμή του πλαφόν θα διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος της ζημίας (με την προϋπόθεση ότι οι αγρότες θα παραδώσουν την όποια παραγωγή τους).

Ο κ. Αραχωβίτης διαβεβαίωσε στους παριστάμενους ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα εξαντλήσει όλους τους πιθανούς τρόπους αποζημίωσης των βαμβακοκαλλιεργητών είτε μέσω των κρατικών ταμείων, είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ύστερα από ερώτηση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιου δεσμεύτηκε ότι η απόφαση για τις αποζημιώσεις θα ληφθεί πριν την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2019.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Μαυρίδης ζήτησε από τον Υπουργό να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός “κοινωνικού επιδόματος” στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών που επλήγησαν κατα το μεγαλύτερο βαθμό καθώς οι απώλειες εισοδήματος στον νομό υπολογίζονται ότι θα αγγίξουν τα 15.000.000 ευρώ ενώ σε άλλο αίτημα του ,με αφορμή τη σχετική διαβούλευση, ζήτησε από τον Υπουργό να εξεταστούν από μηδενική βάση οι μειονεκτικές περιοχές όσον αφορά την εξισωτική αποζημίωση.

Στη επιτροπή εκτος από τα 9 μέλη που προέκυψαν στη σύσκεψη του Διδυμοτείχου συμμετείχαν και οι κυβερνητικοί βουλευτές του Έβρου και της Ροδόπης ,ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Τσαλικίδης ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι στη σύσκεψη παρόν ήταν και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές ο οποίος γνωστοποίησε την πρόθεση του Οργανισμού ,στα πλαίσια της αναπροσαρμογής του κανονισμού λειτουργίας του, να θεσπιστεί μία προαιρετική εισφορά που θα καλύπτει αντίστοιχες ειδικές ζημίες, ωστόσο κάτι τέτοιο θα προκύψει αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες που θα καθορίζουν το ύψος της. Ο κ.Κουρεμπές ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι ο οργανισμός έχει διαθέσει τους εκτιμητές του για την πραγματογνωμοσύνη των ζημιών που προκάλεσε το πράσινο σκουλήκι.

Τέλος στη συζήτηση δεν τέθηκε καθόλου το ζήτημα της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις


Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 9 Οκτωβρίου, 2018 19:48

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV