Το Σάββατο η τελετή αδελφοποίησης Διδυμοτείχου και Άρτας

Συντάκτης Νewsroom 2 Νοεμβρίου, 2018 11:15

Το Σάββατο η τελετή αδελφοποίησης Διδυμοτείχου και Άρτας

Αύριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Διδυμοτείχου η τελετή αδελφοποίησης με την πόλη της Άρτας

Ο Δήμος Διδυμοτείχου σας προσκαλεί στην τελετή αδελφοποίησης των δύο Δήμων (Δήμος Διδυμοτείχου- Δήμος Αρταίων) που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3/11/2018 και ώρα 20:30 μ.μ. στην αίθουσα του δημοτικού αμφιθεάτρου.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο πόλεων κρατάνε από τα βυζαντινά χρόνια. Η αδελφοποίηση έρχεται να επιστεγάσει τους άρρηκτους δεσμούς που υπάρχουν ιστορικά μεταξύ των δύο πόλεων από την εποχή του 13ου αιώνα. Κοινή καταγωγή παρουσιάζουν μεταξύ τους η Αγία Θεοδώρα, σύζηγος του Ηγεμόνα της Ηπείρου Μιχαήλ και ο εξαίρετος Αυτοκράτορας της Νίκαιας Ιωάννης ο Γ Βατάτζης, καθώς η Θεοδώρα ανήκει στη μεγάλη και αρχοντική οικογένεια Πετραλείφα, που είχε έδρα της το Διδυμότειχο, ενώ ο Βατάτζης γεννήθηκε σε αυτό. Και οι δύο εργάστηκαν μεθοδικά για να πετύχουν τη δημιουργία μιας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ των δύο ελληνικών κρατών, ώστε να προχωρήσουν ενωμένα στην επιθυμητή ανακατάλειψη της Κωνσταντινούπολης. Αυτό επετεύχθη με την εξ αγχιστείας συγγένειά τους μέσω του γάμου της εγγονής του αυτοκράτορα και του γιου της Θεοδώρας.

Οι δύο άγιοι αποτελούν πραγματικά εμβληματικές φυσιογνωμίες της Υστεροβυζαντινής περιόδου και οι πόλεις τους Διδυμότειχο και Άρτα παρουσιάζουν ως κοινά σημεία, το βυζαντινό πολιτιστικό τους υπόβαθρο και τα πολλά βυζαντινά τους μνημεία.

Στην τελετή αδελφοποίησης συμμετέχουν χορευτικά τμήματα του Δήμου Διδυμοτείχου και του Δήμου Αρταίων.

Πρόγραμμα

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

18:00    Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου   Μητροπολίτου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας & Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.

20:30    Τελετή αδελφοποίησης στο δημοτικό αμφιθέατρο με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων του Δήμου Διδυμοτείχου και του Δήμου Αρταίων.

Χαιρετισμοί από τους :

  • Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας & Σουφλίου κ. Δαμασκηνό.
  • Δήμαρχο Διδυμοτείχου.
  • Δήμαρχο Αρταίων.
  • Ομιλία Σαρσάκη Ιωάννη, στρατιωτικού- ιστορικού ερευνητή με θέμα: «Διδυμότειχο- Άρτα αδελφοποίηση πόλεων- ιστορίας- πολιτισμού».
  • Ομιλία Ευσταθίου Σπύρου αξιωματικού στρατού ξηράς M.A. History τυπική ιστορία- διεπιστημονικές προσεγγίσεις με θέμα: «Μετοικεσίες Ηπειρωτών στο βόρειο Έβρο».
  • Παραδοσιακοί χοροί Άρτας από τον μουσικοφιλολογικό σύλλογο Άρτης « Σκουφάς»
  • Παραδοσιακοί χοροί Θράκης από τον Εκπολιτιστικό  Λαογραφικό Σύλλογο “Τα Δίδυμα Τείχη”

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

08:30   Θεία λειτουργία, ιεροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου,      Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας & Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.

10:30    Ξενάγηση στην πόλη του Διδυμοτείχου


Συντάκτης Νewsroom 2 Νοεμβρίου, 2018 11:15

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV