Επιστροφή στο χωριό: Το Ορμένιο αναγεννάται μέσα από τους ανθρώπους του

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 11 Ιανουαρίου, 2025 10:14

Επιστροφή στο χωριό: Το Ορμένιο αναγεννάται μέσα από τους ανθρώπους του

Ο πρόεδρος του Μ.Π.Σ. Ορμενίου “Βελισάριος” είναι αισιόδοξος για τις δυνατότητες ανάπτυξης του ακριτικού χωριού

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, με έντονα προσωπικά στοιχεία, παραχώρησε στην εκπομπή Εβροσκόπιο με τον Νίκο Πατούνα στο Ράδιο Έβρος, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ορμενίου “Βελισάριος”, Θοδωρής Βασιλειάδης. Αποδείχθηκε μία σπάνια περίπτωση αισιόδοξου κατοίκου της περιοχής, που δηλώνει την ελπίδα πως υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης στα ακριτικά χωριά του Έβρου, και δη στο Ορμένιο. Παρότι το συγκεκριμένο χωριό, με μόλις 270-280 κατοίκους, αντιμετωπίζει και αυτό τις προκλήσεις της ερημοποίησης και του δημογραφικού προβλήματος, ο Θοδωρής Βασιλειάδης τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για αναστροφή αυτής της εικόνας, αρκεί να υπάρξει ενεργοποίηση και συνεργασία.

Ο Σύλλογος

Ο «Βελισάριος» ιδρύθηκε την άνοιξη του 2024, με στόχο να αποτελέσει μοχλό πολιτιστικής ανάπτυξης και διατήρησης της ιστορικής ταυτότητας του χωριού. Το όνομά του προέρχεται από τον θρυλικό στρατηγό Βελισάριο, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε το 500 μ.Χ. στο σημερινό Ορμένιο. Θεωρείται ο μεγαλύτερος στρατηγός του Βυζαντίου, που διετέλεσε στρατηγός του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού και το 532 μ.Χ. κατέστειλε τη Στάση του Νίκα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος του “Βελισάριου” παρουσίασε τις δράσεις του νεοσύστατου συλλόγου, που μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο έχει οργανώσει εκδηλώσεις όπως κυνήγι θησαυρού, μαθήματα ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων και εποχικές εορταστικές δράσεις. “Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, όχι μόνο κρατάμε ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών και των μεγαλύτερων κατοίκων, αλλά δίνουμε και λόγο στους ανθρώπους να επιστρέψουν ή να επισκεφτούν το χωριό μας“, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Θ. Βασιλειάδης. Επόμενη μεγάλη εκδήλωση για το Σύλλογο είναι η διήμερη γιορτή για τα 100 χρόνια από την εγκατάσταση των σημερινών κατοίκων του χωριού, προγραμματισμένη για τον Αύγουστο του 2025, που προσδοκά να προσελκύσει και πολλούς επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες που συνδέονται με την ιστορία του χωριού. Ετοιμάζεται, παράλληλα, και ένα σημαντικό σημείο αναφοράς δίπλα στο χωριό με την τοποθέτηση ενός επιβλητικού αγάλματος 6 μέτρων του Ιωάννη Ουγγλέση, για την ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος της “Μάχης του Ορμενίου”, μια πρωτοβουλία της Ι.Μ. Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου και προσωπικά του Μητροπολίτη Δαμασκηνού, που προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο του 2025.


Το σημαντικότερο όμως είναι, πως πέρα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες, ο σύλλογος στοχεύει να εμπνεύσει νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στα χωριά τους ή να επιλέξουν την εγκατάσταση στην ύπαιθρο, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της ζωής σε μια ακριτική περιοχή.

Επιστροφή στις ρίζες: Το παράδειγμα των αδελφών Βασιλειάδη κι ενός ζευγαριού από τη Γερμανία

Ο Θοδωρής Βασιλειάδης επέλεξε να επιστρέψει στο χωριό και να δημιουργήσει μια νέα, πολλά υποσχόμενη πραγματικότητα. Γεννήθηκε στο Ορμένιο και έζησε εκεί μέχρι την τρίτη δημοτικού. Η οικογένειά του μετακόμισε αρχικά στην Ορεστιάδα και κατόπιν στην Αλεξανδρούπολη, όπου και παρέμεινε για 30 χρόνια. Ωστόσο, οι συνθήκες της ζωής τον έφεραν πίσω στις ρίζες του. Η πανδημία του COVID-19, οι αλλαγές στην καθημερινότητα και η ανάγκη για ποιότητα ζωής τον ώθησαν να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του. «Ήξερα τις δυσκολίες αλλά και τις ευκολίες του χωριού», εξηγεί ο ίδιος, «και δεν το μετάνιωσα. Η ηρεμία και η ποιότητα ζωής εδώ είναι ανεκτίμητες». Ο Θοδωρής, αν και αρχικά λογοθεραπευτής και με έφεση στη δημιουργία κόμικς, δραστηριοποιείται πλέον σε πολλούς τομείς, όπως η γεωργία, η εκπαίδευση ζωγραφικής στα παιδιά των γύρω χωριών, αλλά και τα φωτοβολταϊκά, δείχνοντας ότι η πολυπραγμοσύνη είναι βασική για την επιβίωση και την εξέλιξη στην περιφέρεια.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι η τεχνολογία επιτρέπει πλέον τη μόνιμη εγκατάσταση σε απομακρυσμένες περιοχές. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα του Ορμενίου είναι η περίπτωση ενός ζευγαριού από τη Γερμανία που επέλεξε να εγκατασταθεί στο χωριό και να εργαστεί μέσω διαδικτύου. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το χωριό διαθέτει άριστες υποδομές για ίντερνετ», λέει ο Θοδωρής. «Αυτό το γεγονός επιτρέπει σε ανθρώπους που εργάζονται εξ αποστάσεως να απολαμβάνουν την ηρεμία τους, ενώ παράλληλα είναι παραγωγικοί».

Το συγκεκριμένο ζευγάρι εργάζεται σε call center εξ αποστάσεως, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνει την ποιότητα ζωής που προσφέρει το χωριό. «Η ζωή στο Ορμένιο είναι πολύ διαφορετική από τις πόλεις», εξηγεί ο Θοδωρής. «Εδώ μπορείς να περπατήσεις ανάμεσα σε δέντρα, να φας φρούτα κατευθείαν από τη φύση και να νιώσεις την πραγματική σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω σου».

Η τηλεργασία είναι το κλειδί για να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους. Ένας σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να συνδυαστεί με την ηρεμία και την ποιότητα ζωής που προσφέρει το χωριό“, είπε χαρακτηριστικά. “Με ανθρώπους που συνεργάζονται και ονειρεύονται, μπορούμε να κάνουμε το Ορμένιο ένα ζωντανό παράδειγμα για όλη την ακριτική Ελλάδα“, κατέληξε με αισιοδοξία.

Ο Θοδωρής, όπως και ο αδερφός του Στρατής (ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ορμενίου) είναι ζωντανά παραδείγματα ότι η επιστροφή στις ρίζες μπορεί να είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και επωφελής για τη σωματική και ψυχική ευεξία. Το Ορμένιο μπορεί να είναι ακριτικό, αλλά με ανθρώπους σαν κι αυτούς, μετατρέπεται σε ένα κέντρο με προοπτικές ανάπτυξης. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του Στρατή Βασιλειάδη, στο ερώτημα “για ποιο λόγο κάποιος ν’ αποφασίσει να κατοικήσει στο Ορμένιο“, το επιχείρημά του ήταν ισχυρό: “Κρίνοντας από μένα, σε όποιον μου πει ποιος να γυρίσει στο χωριό, του δίνω παράδειγμα τον εαυτό μου: Εγώ γύρισα, τους λέω“, κι έτσι έπεισε και το Θοδωρή πριν τρία χρόνια, αποδεικνύοντας πως αν υπάρχει θέληση, τρόπος υπάρχει.

Η εξ αποστάσεως εργασία, οι πολιτιστικές δραστηριότητες και οι προσπάθειες δημιουργίας μιας πιο ζωντανής κοινότητας ενισχύουν τη δυναμική του χωριού και δίνουν ελπίδα για το μέλλον. Αυτό που μένει είναι η ουσιαστική φροντίδα της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης, ώστε να μη σβήσει αυτή η ελπίδα, ούτε βέβαια και το ίδιο το χωριό στο μέλλον.

  • Όποιος θέλει να αποτελεί μέλος του Συλλόγου, από οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, μπορεί να καταθέσει το ποσό εγγραφής 10€ και το ποσό συνδρομής του τρέχοντος έτους 10€ στον αριθμό λογαριασμού GR9501711850006185167896393 (Τράπεζα Πειραιώς).

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 11 Ιανουαρίου, 2025 10:14

Ράδιο Έβρος TV