Το ποντιακό έθιμο “Μωμόγεροι” της UNESCO και στο Διδυμότειχο!

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 8 Δεκεμβρίου, 2016 16:12

Το ποντιακό έθιμο “Μωμόγεροι” της UNESCO και στο Διδυμότειχο!

Ο Σύλλογος Ποντίων Διδυμοτείχου “ΡΩΜΑΝΙΑ” σε συνεργασία με την πρότυπη καλλιτεχνική ομάδα χορού “ΕΚΝΕΥΣΙΣ” του Κωνσταντίνου Νικολαΐδη, διοργανώνουν το Ποντιακό έθιμο “Μωμόγεροι” την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 7.30 μ.μ., με αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο Διδυμοτείχου και κατάληξη την κεντρική πλατεία.
Μετά τη λήξη του εθίμου θα ακολουθήσει Ποντιακό γλέντι στο κέντρο διασκέδασης το “ΧΑΡΑΜΑ”.

Το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων προστέθηκε πρόσφατα ως στοιχείο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην UNESCO και είναι το τέταρτο στοιχείο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το πρώτο έθιμο που εγγράφει η χώρα μας στον συγκεκριμένο κατάλογο της UNESCO καθώς είχαν προηγηθεί η εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας (από κοινού με την Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία), η Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, καθώς και η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία.

Οι “Μωμόγεροι” είναι ένα από τα πολλά καρναβαλικά δρώμενα του δωδεκαημέρου με εορταστικό περιεχόμενο και συνδυάζεται με τον ερχομό του νέου έτους. Χαρακτηρίζεται από μουσική, χορούς και έντονη θεατρική διάσταση, καθώς περιλαμβάνει πάρα πολλούς θεατρικούς ρόλους, που ενσαρκώνονται από τα μέλη της κοινότητας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμπει σε ένα από τα παλαιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ δεν έλειπαν οι φορές που διαρκούσε ακόμη και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα (πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής).


Λαϊκοί αυτοσχέδιοι θίασοι δίνουν παραστάσεις σε αυλές σπιτιών, σε διασταυρώσεις δρόμων και σε πλατείες χωριών και πόλεων. Παλαιότερα συνηθιζόταν τα άτομα που αποτελούσαν τους θιάσους να είναι κατά κανόνα νέοι άνθρωποι που προέρχονταν από το ίδιο χωριό. Κάθε θίασος συνοδευόταν παντού και πάντοτε από οργανοπαίκτες, κάτι που ισχύει και σήμερα καθώς η μουσική υπόκρουση θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για κάθε παράσταση. Προέρχεται από πρόσφυγες του Πόντου και αναβιώνει κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη: στην Κοζάνη γίνεται σε οκτώ χωριά και με μικρές παραλλαγές σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

"Μωμώγεροι" διδυμοτειχο


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 8 Δεκεμβρίου, 2016 16:12

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV