Το business plan της ΔΕΔΑ για το φυσικό αέριο

Συντάκτης Νewsroom 3 Αυγούστου, 2020 10:51

Το business plan της ΔΕΔΑ για το φυσικό αέριο

Ζήτηµα ηµερών να βγουν στον αέρα οι διαγωνισµοί για την υλοποίηση των πρώτων έργων

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το επενδυτικό πρόγραµµα της Δηµόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανοµής Αερίου (ΔΕΔΑ), ύψους 270 εκατ. ευρώ, για την επόµενη πενταετία, σύµφωνα µε παρουσίαση που έγινε στο ΥΠΕΝ τη ∆ευτέρα. Πιο συγκεκριµένα, το Πρόγραµµα Ανάπτυξης της ∆Ε∆Α προβλέπει:

1. Την ανάπτυξη δικτύων διανοµής φυσικού αερίου αρχικά στις ακόλουθες 34 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας:


  • Αλεξανδρούπολη, Κοµοτηνή, ∆ράµα, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 
  • Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά και Αλεξάνδρεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
  • Λαµία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Αµφισσα, Καρπενήσι, Οινόφυτα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. 
  • Καστοριά, Γρεβενά, Αργος Ορεστικού, Μανιάκοι, Αµύνταιο, Φλώρινα, Πτολεµαΐδα και Κοζάνη της Περιφέρειας ∆υτικής Μακεδονίας. 
  • Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργος της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας. 
  • Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα, Ηγουµενίτσα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Είναι ζήτηµα ηµερών να βγουν στον αέρα οι διαγωνισµοί για την υλοποίηση των πρώτων έργων, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης επί των τευχών δηµοπράτησης στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.

2. Την κατασκευή συνολικά 1.830 χιλιοµέτρων δικτύου διανοµής φυσικού αερίου.

3. Τουλάχιστον 57.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εµπορικών, βιοµηχανικών). Ο σχεδιασµός της ∆Ε∆Α για την ανάπτυξη δικτύων διανοµής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια επεκτείνεται µέχρι το 2036, προβλέποντας περισσότερες από 170.000 συνδέσεις καταναλωτών και επενδύσεις άνω των 470 εκατ. ευρώ. Τα δίκτυα της εταιρείας έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας, προκειµένου το φυσικό αέριο να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας µε ασφάλεια και αξιοπιστία. Η ανάπτυξη των δικτύων θα δροµολογηθεί µε τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο και στις πιο αυστηρές προδιαγραφές, ώστε τα δίκτυα διανοµής στις πόλεις να είναι απόλυτα ασφαλή, χωρίς κανέναν κίνδυνο (αρχή µηδενικού ατυχήµατος) και χωρίς εκποµπές. Μάλιστα, η εταιρεία πρωτοπορεί, αναπτύσσοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα υποδοµές φυσικού αερίου µέσω των έργων µικρής κλίµακας Υγροποιηµένου Φυσικού Αερίου (Small Scale LNG) σε συνεργασία µε τον ΔΕΣΦΑ και τους αρµόδιους φορείς.

Με τον τρόπο αυτό θα µπορέσει να γίνει η τροφοδότηση των πόλεων της Ηπείρου και της ∆υτικής Ελλάδας νωρίτερα σε σχέση µε τον χρόνο άφιξης του φυσικού αερίου µε αγωγό. Ταυτόχρονα, η ∆Ε∆Α επενδύει σε καινοτόµες τεχνολογίες προκειµένου να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας, αξιοπιστίας και εξυπηρέτησης στους καταναλωτές. Είναι ο µοναδικός διαχειριστής διανοµής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που τοποθετεί αποκλειστικά «έξυπνους» µετρητές σε όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι τροφοδοτούνται από τα δίκτυά τους. Με τους µετρητές αυτούς οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν ανά πάσα στιγµή και µε ακρίβεια, µέσω ηλεκτρονικής ένδειξης πάνω στον µετρητή την κατανάλωση φυσικού αερίου σε πραγµατικό χρόνο.

Έκρηξη στον αγωγό

Πρέπει να σηµειωθεί ότι την εβδοµάδα αυτή σηµειώθηκε έκρηξη στον αγωγό που µεταφέρει ρωσικό αέριο µέσω Βουλγαρίας στην Ελλάδα, µε αποτέλεσµα να σταµατήσει η ροή µέχρι και σήµερα. Τόσο το ΥΠΕΝ όσο και η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας βεβαιώνουν ότι δεν θα επηρεαστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς η τροφοδοσία µέσω Κήπων (Τουρκία) συνεχίζεται κανονικά, ενώ υψηλά είναι και τα αποθέµατα υγροποιηµένου αερίου (LNG) στον σταθµό της Ρεβυθούσας.

Ωστόσο, παράγοντες του χώρου επισηµαίνουν ότι το ατύχηµα και η διακοπή στην τροφοδοσία αερίου από τον Βορρά αναδεικνύει για ακόµη µία φορά τη σηµασία της ανάπτυξης των δύο σχεδιαζόµενων υποδοµών αερίου, δηλαδή του πλωτού σταθµού της Αλεξανδρούπολης και της υπόγειας αποθήκης αερίου στο εξαντληθέν κοίτασµα της Νότιας Καβάλας. Σε ένα ολοένα και πιο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως η γειτονιά µας, µε έναν άκρως προβληµατικό γείτονα όπως η Τουρκία και µε τις περιφερειακές διενέξεις να βρίσκονται στην ηµερήσια διάταξη, η ύπαρξη αποθηκευτικών υποδοµών αποτελεί βασική παράµετρο ασφάλειας για µια χώρα όπως η Ελλάδα.

πηγή:ethnos.gr


Συντάκτης Νewsroom 3 Αυγούστου, 2020 10:51

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV