Τη στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας ζήτησαν από την Ορεστιάδα φορείς και αγρότες

Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 22 Φεβρουαρίου, 2019 16:39

Τη στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας ζήτησαν από την Ορεστιάδα φορείς και αγρότες

Κοινό αίτημα όσων βρέθηκαν στη σημερινή κινητοποίηση ήταν η διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας και η ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας αλλά και συνολικά για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τευτλοκαλλιέργεια καθώς οι αγρότες παραμένουν απλήρωτοι από τις σοδειές των προηγούμενων χρόνων ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία δραστηριότητα που θα ενέπνεε τους αγρότες να επενδύσουν τον κόπο τους στην διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας ,τουλάχιστον στην περιοχή μας.

Στην κινητοποίηση πέρα από έναν ικανοποιητικό αριθμό παρευρισκομένων (σ.σ. που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει το μέγεθος του πληθυσμού που έχει ευνοηθεί από την ΕΒΖ) βρέθηκαν και 2 τευλοεξαγωγικές μηχανές δείχνοντας με αυτόν το τρόπο ότι γύρω από το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας υπάρχει ένας διευρυμένος κύκλος επαγγελματιών που εξαρτάται από το εργοστάσιο και την τευτλοκαλλιέργεια γενικότερα.

Τον λόγο στο βήμα της κινητοποίησης πήραν ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Έβρου Πρόδρομος Προϊκάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των επαφών που γίνονται το τελευταίο διάστημα για την εξόφληση των αγροτών αλλά και το μέλλον της Βιομηχανίας αλλά και ανέγνωσε το σχετικό ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής, ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Αλεξανδρής που αναφέρθηκε στην ανάγκη της στήριξης του αγροτικού τομέα στον Έβρο,ο γεωπόνος του Εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας κ. Φωτιάδης ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο σε σχέση με την άρνηση των διοικήσεων να στηρίξουν το εργοστάσιο της Ορεστιάδας,ο διευθυντής του εργοστασίου κ. Παπαδόπουλος ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση που θέλει να κλείνει το εργοστάσιο της Ορεστιάδας ,ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορεστιάδας και Περιφέρειας κ. Τσομπανίδης που μαζί με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας κ. Σιγκρέκη αναγνώρισαν την συνεισφορά της ΕΒΖ στην τοπική οικονομία, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Βενετίδης ο οποίος στην τοποθέτηση του ζήτησε η διεκδίκηση της λειτουργίας του εργοστασίου να είναι η αρχή μια σειράς διεκδικήσεων για τον Έβρο, ο δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας κ. Βαρσαμακίδης ο οποίος επιρρίπτοντας ευθύνες στους χειρισμούς των κυβερνήσεων σχετικά με την ΕΒΖ δήλωσε απαισιόδοξος για τον μέλλον της, η επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω” κ. Γκουγκουσκίδου που απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να διεκδικήσει τη σωτηρία της ΕΒΖ αλλά και άλλων δομών ώστε να παραμείνει η ελπίδα για το μέλλον της περιοχής , ο επικεφαλής του συνδυασμού “Δήμος Ορεστιάδας Δυναμικά Μπροστά” Παναγιώτης Σιανκούρης που πρότεινε την δυναμικότερη διεκδίκηση των ιθυνόντων αλλά και να εξεταστεί το ενδεχόμενο της αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου , ο επικεφαλής του συνδυασμού “Δημοτική Επαναφορά” Χρήστος Καζαλτζής που αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησε την καλλιέργεια στον μαρασμό και κάλεσε τον κόσμο να αγωνιστεί ανιδιοτελώς για τα συμφέροντα του τόπου και το μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ κ. Βαβίας που σημείωσε την παρακμή που σημειώνεται στην περιοχή σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, την μη καταβολή των δεδουλευμένων στην ΕΒΖ αλλά και την ανάγκη επανεκκίνησης της βιομηχανίας με δεδομένα που θα την καταστήσουν βιώσιμη.Τέλος τον λόγο στην εκδήλωση πήρε και εκπρόσωπος του βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημοσχάκη που απέστειλε τους χαιρετισμούς και τη στήριξη του.


Συντάκτης Γιάννης Βαβαλικούδης 22 Φεβρουαρίου, 2019 16:39

Συνεντεύξεις

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV