Φυλάκιο Ορεστιάδας: Τετραπλάσιους κατοίκους εμφανίζει η Απογραφή λόγω ΚΥΤ – Αστοχία που προκαλεί προβλήματα

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 28 Μαΐου, 2024 17:48

Φυλάκιο Ορεστιάδας: Τετραπλάσιους κατοίκους εμφανίζει η Απογραφή λόγω ΚΥΤ – Αστοχία που προκαλεί προβλήματα

Στο Φυλάκιο, το μικρό χωριό των περίπου 150 κατοίκων που αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Ορεστιάδας, η τελευταία Απογραφή του 2021 προκαλεί σοβαρά προβλήματα εφόσον τα αποτελέσματά της απέχουν μακράν της πραγματικότητας. Φαίνεται πως τα αριθμητικά δεδομένα των φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ Φυλακίου επηρεάζουν αρνητικά τα στατιστικά στοιχεία του χωριού, δίνοντας λανθασμένα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου 2024 και καταγράφει τα τελικά αποτελέσματα της Απογραφής, η Δημοτική Κοινότητα Φυλακίου εμφανίζεται με 867 κατοίκους, στο δε χωριό Φυλάκιο φαίνεται να κατοικούν 635 πολίτες. Εκτός από την ίδια την πραγματικότητα που διαψεύδει τα στοιχεία, αν κανείς κάνει τη σύγκριση με τα Δίκαια, την πρώην έδρα του Δήμου Τριγώνου, όπου καταγράφονται μόλις 390 κάτοικοι, η αστοχία είναι προφανής.


Το θέμα διερεύνησε το Ράδιο Έβρος έπειτα από καταγγελία πολίτη που προσπαθεί εδώ και δύο μήνες να κάνει έναρξη επιτηδεύματος για μια μικρή επαγγελματική δραστηριότητα με έδρα το Φυλάκιο. Ο κάτοικος του χωριού, αφού επικοινώνησε με κάθε αρμόδια υπηρεσία διαπίστωσε πως φορολογικά και ασφαλιστικά θα αναγκαστεί να πληρώνει πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα στην πραγματικότητα του αναλογούν, διότι τάχα κατοικεί σε χωριό με περισσότερους από 500 κατοίκους. “Πήγα να κάνω έναρξη με έδρα το χωριό και ζητάνε ΤΕΒΕ γιατί μετράνε και την πλήρη χωρητικότητα του ΚΥΤ. Το Φυλάκιο βάσει τελευταίας απογραφής έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από Ρίζια Καστανιές και Κυπρίνο” υποστηρίζει, καταλήγοντας απεγνωσμένος: “Θα με πεθάνουν! Πήρα σε δύο υπουργεία και ΔΟΥ και δεν γνωρίζει κανείς“…

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ φέρεται και άλλη επαγγελματίας του χωριού που διατηρεί επιχείρηση τύπου “μίνι μάρκετ” να μην απολαμβάνει τις προβλεπόμενες μειώσεις του ελάχιστου τεκμαιρόμενου κέρδους όπως προκύπτουν από το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Με αιτιολογία ότι δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε κοινότητα με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων, καλείται να πληρώσει ποσά που σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν από το τζίρο της στο μικρό χωριό.

Να θες να μείνεις στο χωριό σου, να προσφέρεις στους συγχωριανούς σου και να μην μπορείς“, δηλώνει την πικρία του στο Ράδιο Έβρος κάτοικος του Φυλακίου, ζητώντας από τους αρμόδιους να παρέμβουν. Θεωρείται βέβαιο πως οι τοπικοί βουλευτές, η δημοτική αρχή και οι όποιοι υπεύθυνοι οφείλουν να πράξουν τα δέοντα για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και να πάψει το κράτος να αντιμετωπίζει τους πολίτες του ως “νούμερα”, ειδικότερα σε αυτήν την περιοχή όπου όλοι διατείνονται ότι χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 28 Μαΐου, 2024 17:48

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV