“Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε” το μήνυμα της μέρας για όλους μας… 2 Απριλίου – Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Συντάκτης Αναστασία Πατλακίδου 2 Απριλίου, 2019 23:59

“Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε” το μήνυμα της μέρας για όλους μας… 2 Απριλίου – Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

«Βιάζομαι!… Δεν έχω χρόνο!… Αντίο!… Ακούμε τέτοιες κουβέντες κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Συχνά επίσης ακούμε να λέγεται ότι ζούμε στην εποχή της υπέρμετρης πληροφόρησης, της ταχύτητας και της βιασύνης. Αν όμως πάρεις στα χέρια σου ένα βιβλίο, νιώθεις αμέσως διαφορετικά.

Φαίνεται πως τα βιβλία έχουν αυτή τη θαυμαστή ιδιότητα- μας βοηθούν να χαλαρώνουμε.

Μόλις ανοίξεις ένα βιβλίο και βυθιστείς στα ήρεμα βάθη του, δεν έχεις πια τον φόβο πως όλα περνούν με ξέφρενη ταχύτητα κι εσύ δεν προλαβαίνεις να δεις τι γίνεται. Ξαφνικά, αρχίζεις να πιστεύεις ότι δε χρειάζεται να τρέχεις με τόση βιασύνη για μια δουλειά μάλλον ασήμαντη. Στα βιβλία όλα συμβαίνουν ήσυχα, με μία τάξη καθορισμένη με ακρίβεια.

Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως γιατί οι σελίδες κυλούν απαλά και γαλήνια καθώς τις γυρίζεις. Στα βιβλία, όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, συναντούν με ηρεμία τα όσα πρόκειται να συμβούν…».

Το μήνυμα με τίτλο «Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε» έγραψε ο 64χρονος Λιθουανός, διεθνούς φήμης, εικονογράφος και συγγραφέας Kęstutis Kasparavičius, ο οποίος είναι ο δημιουργός και της αφίσας.

Η απόδοση του μηνύματος στην ελληνική γλώσσα έγινε από την Ελληνίδα συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, που γράφει κυρίως βιβλία για παιδιά και έχει βραβευθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
2 Απριλίου – Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 
μια ακόμα μέρα που είναι εδώ για να μας υπενθυμίσει την αξία που έχει ένα βιβλίο για τα παιδιά μας
 αλλά και για μας….που όλο τρέχουμε και χάνουμε αυτά τα απλά και τόσο πολύτιμα “μικρά” πράγματα της καθημερινότητας μας…
Αναζητήσαμε αγαπημένους συγγραφείς – παραμυθάδες της εκπομπής “Άρωμα Μελωδίας” για να μας δώσουν το δικό τους μήνυμα με αφορμή την ημέρα αυτή
               Δήμητρα Πυργελή
Όσο η γη θα κινείται πάντοτε θα πλέκονται ιστορίες είτε για να τις διηγηθούμε είτε για να τις αφουγκραστούμε. Άλλωστε τα στόματα ανοίγουν δρόμους και τα αυτιά γίνονται οι πυξίδες στα ταξίδια μας….καλά νοητά ταξιδέματα φίλες και φίλοι της εκπομπής “Άρωμα Μελωδίας”. Εξάλλου η χώρα μας ευνοεί τα ταξιδέματα! Χρόνια καλοδιαβασμένα να ζήσουμε στα έτη που ξετυλίγονται μπροστά μας, όπως ξετυλίγεται και το κουβάρι της κόκκινης κλωστής… ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ , ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ
             Σταμάτης Κεσόγλου
Χρειαζόμαστε μια παιδική ηλικία ακόμα.
Γι αυτό διαβάζουμε εκείνα τα βιβλία που λέγονται παιδικά αλλά -προφανώς- δεν είναι μόνο τέτοια.
            Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου
Το βιβλίο, όπως και κάθε έργο τέχνης, είναι ένας κόσμος από μόνο του. Το έχουμε, δεν μας έχει ανάγκη. Μπορεί να αποτελέσει αφορμή, ενισχυτή, εργαλείο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, αλλά και άλλοθι, παρηγοριά, έμπνευση, ψυχοθεραπεία, εφαλτήριο, καταπέλτη. Είναι μία συμπυκνωμένη πρόταση ζωής, φιλοσοφική λίθος και αγωγός πολιτικής ταυτόχρονα. Κάθε φορά που επιλέγουμε ένα βιβλίο για τα παιδιά μας, τους μαθητές μας, τους εαυτούς μας, προβαίνουμε σε μία πράξη επί της ουσίας πολιτική. Γι’ αυτό, το νου μας. Ας επιλέγουμε βιβλία αντάξια του ήθους που θέλουμε να υπηρετήσουμε, του ήθους που θέλουμε να εμπνεύσουμε και να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας. Χρόνια πολλά παιδιά, χρόνια πολλά βιβλία!
         Ελένη Τσαλδίρη
Μια βεντάλια ανοιγμένη η καρδιά των βιβλίων μας για τα παιδιά του κόσμου!!
Bologna Book fair 2019  Με αγάπη!!

            Νικόλας Ανδρικόπουλος   
Σήμερα με αφορμή τα γενέθλια του μεγάλου παραμυθά Hans Christian Andersen (1805-1875), παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Ημέρα φαντασίας, συννεφένιων σκέψεων, καταδύσεων σε πολύχρωμα νερά και εορίσεων σε περιπετειώδεις σκέψεις, ας αναστοχαστούμε οπισθοδρομώντας έστω για λίγο στα παιδικά μας χρόνια, κι ας ανακαλύψουμε πάλι, τα μυστικά και τα μυστήρια του κόσμου των τότε παιδικών μας χρόνων, του κόσμου των σημερινών παιδιών των παιδιών μας.

Δημήτρης Κάσσαρης
Κάθε μέρα είναι,πρέπει και μπορεί να είναι γιορτή του βιβλίου και όχι μόνο  στην παγκόσμια ημέρα.
Είναι το αντίδοτο στις ζοφερές μέρες του καιρού μας,παρηγοριά και αντίσταση στην απογοήτευση και στην παραίτηση.
Το βιβλίο και γενικά η τέχνη μας ανυψώνει όσο κι αν βλέπουμε τον σημερινό άνθρωπο να παραπαίει μεταξύ φθοράς και διαφθοράς.
Βασιλική Νευροκοπλή  
Το παραμύθι δεν είναι απλώς η αντανάκλαση ενός καλύτερου κόσμου, αλλά η ενσάρκωσή του.
Μικροί και μεγάλοι, περπατώντας στα μονοπάτια του παραμυθιού, χτίζουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε.
Έναν κόσμο λουσμένο στο φως της Παραμύθίας!
Η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου είναι μια αφορμή για γιορτές με βιβλία ….
η κάθε μέρα όμως είναι ευκαιρία για να διαβάσουμε παρέα με τα παιδιά μας
 ένα βιβλίο που αγαπάμε από μικροί…ή ένα βιβλίο που θα ανακαλύψουμε σε μια βόλτα
στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς ή στην βιβλιοθήκη της πόλης μας…
επιμέλεια Αναστασία Πατλακίδου

Συντάκτης Αναστασία Πατλακίδου 2 Απριλίου, 2019 23:59

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV