Σύννεφα για άλλη μια φορά πάνω από την ΕΒΖ με πρώτο θύμα την Ορεστιάδα

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Φεβρουάριος 12, 2018 14:34

Σύννεφα για άλλη μια φορά πάνω από την ΕΒΖ με πρώτο θύμα την Ορεστιάδα

Αβεβαιότητα σχετικά με την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις μετά και τα όσα συνέβησαν πριν την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας της προηγούμενη εβδομάδα.

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΒΖ όπου το πρώτο και κύριο θέμα συζήτησης στην πρόσκληση είχε τίτλο «Λειτουργία του εργοστασίου Πλατέος – Καλλιέργεια μόνο στους τομείς ευθύνης του εργοστασίου Πλατέος – οριστική παύση λειτουργίας των εργοστασίων Ορεστιάδος και Σερρών».

Μετά από αντιδράσεις η πρόσκληση συνεδρίασης τροποποιήθηκε με την νεότερη εκδοχή να αναφέρει την μεταφορά εφοδίων από το εργοστάσιο Ορεστιάδας στα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών, γεγονός που ξεσήκωσε νέες αντιδράσεις καθώς η συγκεκριμένη κίνηση αποσκοπεί σε έμμεσο κλείσιμο με αποτέλεσμα η πρόσκληση να τροποποιηθεί και να αποσταλεί για τρίτη φορά χωρίς καμία αναφορά στα παραπάνω θέματα.

Για κινήσεις της Διοίκησης που στοχεύουν στο κλείσιμο του εργοστασίου της Ορεστιάδας άλλωστε μίλησαν και οι εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΕΒΖ Ορεστιάδας στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την περασμένη εβδομάδα.

Προς το παρόν το μόνο που έχει ανακοινωθεί προς τους τευτλοπαραγωγούς είναι πως η ΕΒΖ ως τέλος Φεβρουαρίου δέχεται αιτήσεις για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο .

Στο μεταξύ, σύμφωνα τον ΑγρόΤυπο, δραστικές λύσεις επεξεργάζονται κυβέρνηση, Τράπεζα Πειραιώς και η διοίκηση της ΕΒΖ για τη σωτηρία της εταιρείας.
Πλέον το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας είναι μη αντιμετωπίσιμο και οι εμπλεκόμενοι δρομολογούν την πώληση τόσο των ελληνικών δραστηριοτήτων όσο και των κερδοφόρων θυγατρικών στη Σερβία. Όπως αφήνει να διαρρεύσει η διοίκηση της ΕΒΖ, μελετά την πώληση πακέτου μετοχών σε ξένο fund των δύο εργοστασίων στη Σερβία και της μητρικής ΕΒΖ που διαθέτει εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, μονάδα συσκευασίας στη Λάρισα και δύο εργοστάσια σε Σέρρες και Ορεστιάδα.

Όσον αφορά τις εκκρεμότητες της εταιρίας με τους τευτλοπαραγωγούς, την προηγούμενη εβδομάδα πληρώθηκαν την προκαταβολή συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ, ως μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) για την παράδοση τεύτλων το 2017. Όπως δήλωσε στους παραγωγούς ο κ. Παναγιώτης Αλεξάκης, πρόεδρος της ΕΒΖ, μέχρι την Παρασκευή (16/2) αναμένεται να εξοφληθεί και το υπόλοιπο 60% της οφειλής (ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ)


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Φεβρουάριος 12, 2018 14:34

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια
NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV

Εγγραφείτε στο Newsletter