Τ. Θεοδωρικάκος: ο (απροσπέλαστος) Έβρος είναι σύνορο μεταξύ σεβασμού της ζωής και εργαλειοποίησης δυστυχισμένων

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 21 Σεπτεμβρίου, 2022 20:06

Τ. Θεοδωρικάκος: ο (απροσπέλαστος) Έβρος είναι σύνορο μεταξύ σεβασμού της ζωής και εργαλειοποίησης δυστυχισμένων

Ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα η επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη των δύο υπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας, Τάκη Θεοδωρικάκου και Ivan Demerdzhiev αντίστοιχα, με κύριο θέμα τους τη διαχείρηση του προσφυγικού/μεταναστευτικού αλλά και τη στήριξη της Βουλγαρίας να ενταχθεί στη Συνθήκη Σέγκεν.

Από τη μία ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για “αδερφική” και “συμμαχική” σχέση των δύο χωρών και υποσχέθηκε την πλήρη στήριξη της χώρας για ένταξη της γείτονος στη Σέγκεν, ενώ επανέλαβε πως θα γίνει η επέκταση του φράχτη. Επανέλαβε, επίσης, την ίδια ρητορική με την οποία επικοινωνεί το τελευταίο διάστημα περί “απροσπέλαστου” Έβρου, γεγονός που διαψεύδει καθημερινά η ίδια η πραγματικότητα με τα δελτία τύπου που εκδίδει το υπουργείο του, όπου καταγράφονται συλλήψεις διακινητών να μεταφέρουν δεκάδες άτομα στην ενδοχώρα. Άτομα τα οποία σαφώς και από κάπου πέρασαν εντός της χώρας, από τα – κατά Θεοδωρικάκο – “απροσπέλαστα” σύνορα (το συγκεριμένο αφήγημα αντικρούουν και οι συνοριοφύλακες, βλ. σχετικά ΕΔΩ).


Από την άλλη, εντύπωση προκαλεί και η δήλωση του Βούλγαρου υπουργού πως μετά την ανέγερση του φράχτη στον Έβρο “οι πιέσεις στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία μειώθηκαν σημαντικά“, κάτι που μοιάζει παράδοξο, αφού με τη δημιουργία εμποδίων στα ελληνοτουρκικά σύνορα αυξήθηκαν αυτόματα οι ροές από τα ελληνοβουλγαρικά, όπως καθημερινά παρατηρείται, διαπιστώνεται και διατυπώνεται δημοσίως από τους συνοριοφύλακες και τις τοπικές αρχές.

Ωστόσο, για το θέμα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε το εξής δελτίο τύπου, περιγράφοντας από την πλευρά του όσα συνέβησαν:

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τάκης Θεοδωρικάκος από Έβρο: «Με θωράκιση συνόρων και ενίσχυση συνεργασίας με Ευρωπαίους συμμάχους απαντάμε στην τουρκική προκλητικότητα»

  • Συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ivan Demerdzhiev
  • Συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας για διαχείριση του Μεταναστευτικού και την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών
  • Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως το αίτημα της Βουλγαρίας για ένταξη στη Σέγκεν

Με τον Βούλγαρο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό για θέματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης και υπουργό Εσωτερικών, Ivan Demerdzhiev, συναντήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης. Θεοδωρικάκος

Οι κ. Θεοδωρικάκος και Demerdzhiev συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών για την αποτελεσματικότερη θωράκιση των συνόρων της Ευρώπης με την Τουρκία, στον Έβρο.

Παράλληλα, ο Βούλγαρος Αν. Πρωθυπουργός αναγνώρισε και εκείνος, από πλευράς του, την ανάγκη οικονομικής στήριξης από την Ε.Ε. του μεγάλου έργου επιμήκυνσης του φράκτη, κατά μήκος των Ευρωπαϊκών συνόρων για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Την αποτελεσματικότητα του ήδη υπάρχοντος φράκτη στην Ελλάδα, μήκους 37,5 χλμ, άλλωστε, εξήρε, αναφέροντας στον κ. Θεοδωρικάκο πως μετά την ανέγερσή του, οι πιέσεις στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία μειώθηκαν σημαντικά.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έθεσε, επίσης, στον Βούλγαρο ομόλογό του θέματα κοινής στρατηγικής για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υποδομών φύλαξης, με στόχο την πιο αποτελεσματική δράση της Αστυνομίας των δύο χωρών για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών.

Τέλος, ο κ. Demerdzhiev, ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης της Ε.Ε., Σέγκεν. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης και η Υφυπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Monica Dimitrova-Beecher.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Η… καθιερωμένη φωτογραφία στο φράχτη

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά το τέλος της συνάντησης, προέβη στην κάτωθι δήλωση:

«Έβρος: Σύνορο Ελλάδας και Ευρώπης με την Τουρκία. Της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και της ασύμμετρης προκλητικότητας. Του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και της εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου.»

Πραγματοποιήσαμε μία εξαιρετική συνάντηση με τον συνάδελφό μου, Υπουργό της Βουλγαρίας και επιλέξαμε να συναντηθούμε εδώ στην Αλεξανδρούπολη, μεταξύ άλλων, γιατί Ελλάδα και Βουλγαρία αντιμετωπίζουμε μια πολύ σημαντική κοινή πρόκληση: Το πολύ μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Ελλάδα και Βουλγαρία έχουμε τα σύνορά μας με την Τουρκία, τα οποία είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Είναι, γενικότερα, τα σύνορα του δυτικού κόσμου με την Τουρκία.

Δυστυχώς, όλο το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια οργανωμένη επιχείρηση εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων, παράνομων μεταναστών, η οποία εξελίσσεται και στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία.

«Μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας για την προάσπιση των συνόρων της ΕΕ, του Διεθνούς Δικαίου και της ανθρώπινης ζωής»

Η συνάντησή μας εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας μας και συντονισμού των προσπαθειών μας προκειμένου να προασπίσουμε το διεθνές δίκαιο, να προασπίσουμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής ένωσης, να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή. Μέσα από όλα τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι ο Έβρος δεν είναι απλώς ένα γεωγραφικό σύνορο

Αλλά είναι και το σύνορο μεταξύ του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και της εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων από την άλλη πλευρά. Είναι και ένα σύνορο ανάμεσα στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ανάμεσα στην καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, από την άλλη πλευρά.

Εμείς συνεχίζουμε, ενισχύουμε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τη φύλαξη των συνόρων μας με όλους τους δυνατούς τρόπους. Προχωράμε στην κατασκευή του φράχτη κατά μήκος όλου του ποταμού Έβρου. Αυξάνουμε τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης. Συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας πάντοτε με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Και -πάνω από όλα- οι Έλληνες ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, όπως το έχουμε κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, με τη στήριξη και τη συνεργασία και των Βουλγάρων φίλων μας.

Συζητήσαμε επίσης με τον κ. Υπουργό το θέμα της ένταξης της γειτονικής Βουλγαρίας, της πλήρους ένταξης στο χώρο Σέγκεν. Η Ελλάδα υποστηρίζει απολύτως το αίτημα της γειτονικής χώρας, θεωρούμε ότι είναι απολύτως έτοιμη να ενταχθεί στη ζώνη Σέγκεν, γι’ αυτό στις σχετικές διαδικασίες που θα διεξαχθούν, η θέση μας θα είναι σαφής και ξεκάθαρη υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας στη ζώνη Σέγκεν.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 21 Σεπτεμβρίου, 2022 20:06

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV