Συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα της αυτονομίας του νοσοκομείου Διδυμοτείχου

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 4 Ιουλίου, 2018 11:48

Συζητήθηκε στη Βουλή το θέμα της αυτονομίας του νοσοκομείου Διδυμοτείχου

Στην Βουλή συζητήθηκε το θέμα της αυτονομίας του νοσοκομείου Διδυμοτείχου με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Κατά τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο όπου κατατέθηκε η ερώτηση, απάντηση έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Η απάντηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία  για την χρηματοδοτική ενίσχυση του Νοσοκομείου (από 4 σε 5 εκατομμύρια ευρώ + 500 χιλιάδες ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ + 2,7 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για να ξεπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη που φυσικά δεν δημιουργήθηκαν επί θητείας σημερινής Κυβέρνησης), τις προσλήψεις που έχουν γίνει επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης (ένας παθολόγος επιμελητής Β, ένας χειρούργος επιμελητής Β, ένας ορθοπεδικός επιμελητής Β, ενώ ολοκληρώθηκε και η διαδικασία πρόσληψης αναισθησιολόγου) και αυτές που έχουν δρομολογηθεί από άλλες προκηρύξεις και αναμένονται εντός 2018 (ένας νευρολόγος, ένας ουρολόγος, 2 μικροβιολόγοι, ένας ψυχίατρος, ένας παιδοψυχίατρος και ένας μάγειρας), το ζήτημα της αυτονομίας που και αυτή έχει δρομολογηθεί και θα αποκτήσει σύντομα το νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπως και άλλα “συνδεδεμένα” νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας, τις 1.677 χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν μόνο πέρσι στο νοσοκομείο, τις 30.764 επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 24.700 επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για την ίδια περίοδο, την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 πρότασης ύψους 1,81 εκατομμυρίων ευρώ για την ανανέωση του εξοπλισμού του Νοσοκομείου, τους 140 νοσηλευτές που υπηρετούν στον Νοσοκομείο, τα χρήματα που δόθηκαν από το Αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας για χειρουργική τράπεζα και επίστρωση των δαπέδων του τεχνητού νεφρού, τον βοηθό θαλάμου, βοηθό ιατρικών εργαστηρίων και χειριστή ιατρικών συσκευών που προσλήφθηκαν πρόσφατα κτλ.

Για την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου ο κ. Πολάκης ανέφερε συγκεκριμένα:

“Ο διαχωρισμός θα γίνει. Το έχουμε ανακοινώσει. Εμείς ό,τι λέμε δεν το παίρνουμε πίσω. Δεν δυσλειτουργεί το νοσοκομείο επειδή είναι συνδεδεμένο, όμως, δεν προσέφερε τίποτα η ενοποίηση που κάναμε (εννοεί συτό που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις). Και τα χρόνια που κυβερνούσατε εσείς χρησιμοποιούσατε αυτήν τη διασύνδεση -κάτι που δεν το έχουμε κάνει εμείς- για να παίρνετε προσωπικό από το Διδυμότειχο, να πηγαίνει στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που και αυτό είχε μεγάλα κενά, αλλά τώρα έχει ενισχυθεί και αυτό.

Οπότε, με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι στο νομοσχέδιο το θεσμικό, το οποίο θα διαχωρίσει και τις υγειονομικές περιφέρειες. Εκεί θα γίνει και ο διαχωρισμός, όχι μόνο του δικού σας, αλλά και νοσοκομείων όπως είναι το «Πανεπιστημιακό της Λάρισας» με το «Κουτλιμπάνειο», όπως είναι το «Βενιζέλειο» και «ΠΑΓΝΗ», όπως είναι τα νοσοκομεία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως είναι η Κοζάνη με την Πτολεμαΐδα κ.λπ., τα οποία θα διαχωριστούν τότε όλα μαζί, μαζί με την αλλαγή των υγειονομικών περιφερειών, το σπάσιμο της έκτης υγειονομικής περιφέρειας, το σπάσιμο της τέταρτης υγειονομικής περιφέρειας κ.λπ. Τότε θα γίνει.

Όπως ξέρετε, είχαμε ένα μεγάλο και βαρύ νομοθετικό έργο. Υπήρξε μια προσπάθεια αυτό να μπει τον Ιούλιο, όμως, είναι ένα σοβαρό νομοσχέδιο για να το πάμε στα θερινά τμήματα, γι’ αυτό και θα γίνει τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη όλο αυτό, γιατί έχει και την εκπαίδευση μέσα και έχει και άλλα πολλά”.

Στη δευτερολογία του ο κ. Πολάκης πρόσθεσε απαντώντας στον κ. Δημοσχάκη:

“Ωραία, ο κ. Λοβέρδος έκανε τον διαχωρισμό. Τα άλλα δυόμισι χρόνια που κυβερνήσατε, γιατί δεν επιβάλατε στην κυβέρνησή σας τον διαχωρισμό; Γιατί ο διαχωρισμός τότε ήταν η λογική του πώς να κουτσουρέψετε και να περικόψετε δαπάνες.

Εμείς και τώρα που είναι ενωμένο, ενισχύσαμε με ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο αθροιστικά τον προϋπολογισμό του, προσλάβαμε αυτούς που σας είπα και έχει μπει στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μη γαργαλάτε σε ένα επίπεδο ένα πράγμα που εσείς το κάνατε, που το ανεχτήκατε και που εμείς για λόγους λειτουργικούς θα το αλλάξουμε, αλλά και μέχρι να το αλλάξουμε τα ενισχύσαμε, γιατί αυτός ο διαχωρισμός πρέπει να πάει μαζί και με τον διαχωρισμό των υγειονομικών περιφερειών.

Σε αυτό το  μεγάλο θεσμικό νομοσχέδιο, λοιπόν, που θα έρθει το φθινόπωρο στη Βουλή θα υπάρξει ο διαχωρισμός όχι μόνο στο δικό σας, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μόνο στο δικό σας νοσοκομείο -στο νοσοκομείο της περιοχής σας εννοώ, δεν είναι δικό σας, του ελληνικού λαού είναι- και θα γίνει και με το Ανατολικό Αιγαίο και με τα άλλα που είπα στην πρωτομιλία μου”.

Τα όσα απάντησε ο κ. Πολάκης για το νοσοκομείο Διδυμοτείχου σχολίασε με σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Δημοσχάκης όπου ανέφερε τα εξής:

Ο Αν. Υπουργός Υγείας βλέπει… να αναπτύσσεται το Νοσοκομείο Διδ/χου!! Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των κατοίκων του Έβρου με νέες υποσχέσεις για την αυτοτέλεια και την αυτονομία του – Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης

Όλα στην… εντέλεια λειτουργούν στο Νοσοκομείο Διδ/χου (!!) σύμφωνα με τον Αναπλ. Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος απάντησε σήμερα (02/07) στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για την αυτονομία και την αυτοτέλεια του Νοσοκομείου, που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Παράλληλα, έδωσε και πάλι νέες υποσχέσεις ότι θα ρυθμιστεί το θέμα της αυτονομίας και της αυτοτέλειάς του σε σχετικό Σχέδιο Νόμου που θα έρθει το φθινόπωρο στη Βουλή.

Ο Βουλευτής στην πρωτολογία του και τη δευτερολογία του είπε μεταξύ άλλων ότι:

  • Οι σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Διδ/χου δεν μπορούν να αποτελέσουν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

  • Η Κυβέρνηση οφείλει να αφήσει στην άκρη τις κατά καιρούς υποσχέσεις της και να δεσμευτεί για την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου, που εξυπηρετεί τις ανάγκες περίπου 90.000 κατοίκων στον Β. Έβρο.

  • Παρά το γεγονός ότι έχουν έρθει τόσα Νομοσχέδια για την Υγεία το αρμόδιο Υπουργείο δεν έφερε μέχρι σήμερα μια τροπολογία που να ρυθμίζει την αυτοτέλεια και την αυτονομία του Νοσοκομείου.

  • Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί με χρυσόσκονη να καλύψει τα αδιαμφισβήτητα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο.

  • Η αυτοτέλεια και η αυτονομία του Νοσοκομείου δεν λύνουν αυτομάτως όλα τα προβλήματα, καθώς χρειάζεται και… προίκα, που μεταφράζεται στην παροχή βασικών μηχανημάτων ιατρικού εξοπλισμού, αλλά και στην ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό.

  • Το υπάρχον προσωπικό, ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν ζωντανό το Νοσοκομείο.

  • Δεν μπορεί να εμπαίζεται άλλο ο λαός του Έβρου και μακάρι οι νέες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για την αυτονομία και αυτοτέλεια του Νοσοκομείου σε Νομοσχέδιο που θα έρθει τον φθινόπωρο να μην αποδειχθούν πυροτεχνήματα προεκλογικών υποσχέσεων.

Το video από την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κοινοποίησε ο κ. Δημοσχάκης:


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 4 Ιουλίου, 2018 11:48

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV