Συντάξεις χηρείας: Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά

Συντάκτης Νewsroom 4 Σεπτεμβρίου, 2019 15:35

Συντάξεις χηρείας: Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τη σύνταξη Οκτωβρίου, αναμένεται να δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας σε περίπου 60.000 δικαιούχους ενώ τα αναδρομικά θα πιστωθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν τα νέα αυξημένα ποσά μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου, καθώς οι συντάξεις Οκτωβρίου καταβάλλονται για τους συνταξιούχους των πρώην ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ την Τετάρτη 25 του μήνα και για το ΙΚΑ, το Δημόσιο και το ΝΑΤ στις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή.

Οι αυξήσεις προκύπτουν από την αύξηση του ποσοστού στο 70%, από 50%, της σύνταξης του θανόντα.  Εάν υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος, τότε λαμβάνει το 70% σύνταξης. Σε περίπτωση που υπάρχει και διαζευγμένος σύζυγος (με 10ετή γάμο) τότε δικαιούται το 25% που παίρνει ο επιζών.

Εάν υπάρχει παιδί ορφανό και από τις δύο πλευρές, δικαιούται το 50%, ενώ σε περίπτωση που μένει ορφανό μόνο από τον θανόντα, τότε δικαιούται το 25%.

Στην περίπτωση που ο θανών αφήνει δύο παιδιά και υπάρχει επιζών σύζυγος, στα παιδιά θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%.

Πόσες είναι οι συντάξεις χηρείας
Οι ψαλιδισμένες συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016 έως το τέλος Ιουλίου ανέρχονται σε 57.522 ενώ 1.894 είναι οι συντάξεις των παιδιών έως 24 ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, υπάρχουν και άλλες 24.000 εκκρεμείς αιτήσεις που αφορούν συντάξεις θανάτου και οι οποίες θα πρέπει επίσης να υπολογιστούν με βάση το νέο καθεστώς.

Τα αναδρομικά
Τα αναδρομικά ποσά αντιστοιχούν στις αυξήσεις τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα για το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2019, κατά το οποίο είναι σε ισχύ ο νέος νόμος.

 


Συντάκτης Νewsroom 4 Σεπτεμβρίου, 2019 15:35

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV