Συνέντευξη με τον Εβρίτη συγγραφέα Μανώλη Παλαβούζη

Συντάκτης Ισιδώρα Τριανταφυλλίδου Σεπτέμβριος 9, 2018 10:21

Συνέντευξη με τον Εβρίτη συγγραφέα Μανώλη Παλαβούζη

*της Ισιδώρας Τριανταφυλλίδου

Την Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ορεστιάδας, με την υποστήριξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, το πρωτόλειο έργο του συγγραφέα Μανώλη Παλαβούζη με τίτλο «Ο Τέταρτος Καβαλάρης».

Το μυθιστόρημα, που αποτελεί το πρώτο μέρος διλογίας, ανήκει στο χώρο του φανταστικού και πραγματεύεται ένα θανάσιμο σενάριο στον σύγχρονο κόσμο του υπερπληθυσμού και της άμεσης αεροπορικής σύνδεσης κάθε γωνιάς του πλανήτη.

Χειμώνας 1347 μ.Χ.: Στις στέπες της Κιργισίας γεννιέται ένας θανάσιμος εχθρός. Ο Πάμφιλος, ένας Βυζαντινός πολεμιστής, βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστροφής. Μία πολιορκημένη πόλη καίγεται συθέμελα, και οι επιζώντες, αγωνιζόμενοι για την επιβίωσή τους, καταφεύγουν για σωτηρία στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας μαζί τους κάτι που θα αλλάξει τη ροή της ιστορίας.

Χειμώνας 2017 μ.Χ.: Σε ένα εργοτάξιο του μετρό της Θεσσαλονίκης, ένας εργάτης ανακαλύπτει μία υπόγεια κρύπτη. Άθελά του, θα ξυπνήσει τον μεγαλύτερο βιολογικό εχθρό της ιστορίας. Η πανδημία εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο, κι ο Άλεξ, επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκεται αντιμέτωπος με υπέρτερες δυνάμεις, έχοντας στο πλευρό του την Σκάρλετ, απεσταλμένη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το έργο προλόγισαν, η Χριστίνα Παλαβούζη, χημικός και ο Γιώργος Καδηγιαννόπουλος, φιλόλογος, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο RadioEvros.gr.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για το θέμα του βιβλίου σας.

Το βιβλίο πραγματεύεται την εξάπλωση μιας πανδημίας στο σύγχρονο κόσμο αλλά και στο Μεσαίωνα. Πρόκειται για δύο παράλληλες ιστορίες που εξελίσσονται στο χρόνο και οι ήρωες, που είναι καθημερινοί άνθρωποι, έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την ασθένεια. Περνώντας μέσα από διάφορες στενωπούς προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ την ίδια στιγμή αποχωρίζονται άτομα από το συγγενικό τους κύκλο. Ουσιαστικά, παρακολουθούμε την εξέλιξη των ηρώων, την ψυχοσύνθεσή τους καθώς αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος τους βυθίζεται ολοένα στο σκοτάδι.

  • Υπήρξε κάποια αφορμή για να επιλέξετε το συγκεκριμένο θέμα;

Η πρώτη στιγμή που σκέφτηκα να γράψω ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα ήταν όταν είδα ένα ντοκιμαντέρ που παρουσίαζε ανασκαφές στο μετρό του Λονδίνου και ανακαλύφθηκαν σκελετοί, θύματα της πανώλης του Μεσαίωνα, οι οποίοι ήταν διατηρημένοι και υπήρχε σε λανθάνουσα φάση το βακτήριο που προκαλεί την πανώλη. Έτσι, σκέφτηκα, μιας και αυτή την περίοδο εξελίσσονται οι εργασίες για το μετρό της Θεσσαλονίκης, αν θα μπορούσε να συμβεί κάτι παρόμοιο, πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα.

  • Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Ο Τέταρτος Καβαλάρης». Είναι ιδιαίτερα ευφάνταστος. Πώς τον σκεφτήκατε;

Ο τίτλος προέρχεται από μια περίεργη πηγή, από την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος για να αποκαλέσει κανείς την πανώλη. Με σειρά προτεραιότητας οι ιππείς είναι η κατάκτηση, ο πόλεμος, ο λιμός και ο λοιμός που ουσιαστικά είναι η συγκεκριμένη ασθένεια. Οπότε πρακτικά είναι ένα διαφορετικό όνομα της πανώλης.

  • Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που αποκομίσατε από τη συγγραφή του βιβλίου;

Το πιο σημαντικό που αποκόμισα είναι ότι για πρώτη φορά έπιασα στα χέρια μου κάτι που δημιούργησα από το μηδέν.

  • Πώς είναι για ένα συγγραφέα η επόμενη μέρα της έκδοσης του πρώτου του βιβλίου;

Νομίζω ότι το εύκολο κομμάτι είναι το να γράψει κανείς ένα βιβλίο και μετά ξεκινά το δυσκολότερο που είναι το πώς θα το παρουσιάσεις στον κόσμο, πώς θα κάνεις την προώθηση και τη διαφήμιση του βιβλίου. Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια να διαφημίσεις ένα βιβλίο, να το γνωρίσει ο κόσμος παρά το να καθίσεις μόνος, στην ησυχία του σπιτιού σου και να γράψεις μερικές σελίδες.

  • Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος συγγραφέας τον οποίο θαυμάζετε ιδιαίτερα και ίσως λειτουργεί ως πρότυπο για εσάς;

Γενικότερα, διαβάζω περισσότερο ξένη λογοτεχνία οπότε θα αναφέρω κάποιους ξένους συγγραφείς. Τον Dan Brown που μοιάζει το είδος του με το βιβλίο που έγραψα εγώ, δηλαδή βιβλία δράσης με ιστορικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Τον Stephen King, στον οποίο βασίστηκα περισσότερο για να φτιάξω την ψυχοσύνθεση των ηρώων. Και τέλος, θα προσέθετα τον Bernard Cornwell, ο οποίος έχει γράψει αρκετά ιστορικά μυθιστορήματα με μερικές υπέροχες στιγμές μάχης.

  • Ποια είναι τα λογοτεχνικά σας σχέδια για το μέλλον;

Αυτή την περίοδο οδεύω προς το τέλος του δεύτερου μέρους της διλογίας. Πιθανόν θα εκδοθεί του χρόνου, την άνοιξη. Από κει και πέρα, ήδη έχω στο μυαλό μου την επόμενη ιστορία αλλά προς το παρόν μόνο στο μυαλό μου.

  • Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή επιτυχία για το βιβλίο σας.

Ο Μανώλης Παλαβούζης γεννήθηκε στην Ορεστιάδα του νομού Έβρου το 1994. Σπούδασε την επιστήμη του περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2016, ενώ παράλληλα συνέχισε να διαβάζει ασταμάτητα λογοτεχνικά κι επιστημονικά βιβλία, μία συνήθεια που υιοθέτησε από την εφηβεία. Ανάμεσα στους αγαπημένους του συγγραφείς ξεχωρίζουν ο Τόλκιν, ο Μάρτιν, ο Κινγκ, ο Κόρνγουελ κι ο Ντόκινς. Λατρεύει τα ταξίδια, τη ζωγραφική και τα παζλ, ενώ οι πεζοπορίες και η ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον είναι η δεύτερη φύση του. Ζει με την οικογένειά του στο Σουφλί, απ’ όπου και κατάγεται. Ο «Τέταρτος Καβαλάρης» αποτελεί την πρώτη λογοτεχνική του προσπάθεια και είναι καρπός της αγάπης του για τη βιολογία και την ιστορία.


Συντάκτης Ισιδώρα Τριανταφυλλίδου Σεπτέμβριος 9, 2018 10:21

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV

Εγγραφείτε στο Newsletter