Συνάντηση Πάιατ με Λαμπάκη και Τοψίδη στην Αλεξανδρούπολη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Οκτώβριος 4, 2018 12:41

Συνάντηση Πάιατ με Λαμπάκη και Τοψίδη στην Αλεξανδρούπολη

Σειρά συναντήσεων είχε εχθές στην Αλεξανδρούπολη ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τζέφρυ Ρ. Πάιατ 

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, κ. Τζέφρυ Ρ. Πάιατ, τον οποίον συνόδευαν ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, ο ακόλουθος Άμυνας της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τίμοθυ Κέττερ, ο Σύμβουλος Οικονομικών Θεμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ Τσιπ Λέιτινεν, η Υπεύθυνη Πολιτικών και Οικονομικών Θεμάτων του Προξενείου των ΗΠΑ Ξένη Κοσμίδου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή σε συνδυασμό με τα επενδυτικά σχήματα του LNG, ING, της ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρομικού δικτύου, της σύνδεσης του λιμένος με την Εγνατία Οδό και την αξιοποίηση του λιμανιού, στοιχεία που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Επίσης, επισημάνθηκε η πρωτεύουσα θέση της Αλεξανδρούπολης στον ενεργειακό, γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χάρτη και τα οφέλη που αναμένεται να αποκομίσει από την αξιοποίηση των κοινών συμφερόντων των δύο πλευρών.

Επίσκεψη Πάιατ στο Επιμελητήριο Έβρου

Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκε στην Αλεξανδρούπολη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κος Χριστόδουλος Τοψίδης τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κο Τζέφρυ Πάιατ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Έβρου την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 και παρευρέθηκαν ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κος Τζέφρυ Πάιατ, ο νέος πρόξενος των Η.Π.Α. στην Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ. Επίσης από την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα συμμετείχαν ο αμυντικός ακόλουθος Τιμ Κέτερ (Captain) και ο οικονομικός ακόλουθος Τσίπ Λάιτινεν. Το Επιμελητήριο Έβρου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και σύσσωμη η Διοικητική Επιτροπή ενώ παρόν ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης κος Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης.

Ο κος Τοψίδης επισήμανε την εξέχουσα σημασία και τον υψηλό συμβολισμό της επίσκεψης του Αμερικανού Πρέσβη στο Επιμελητήριο Έβρου καθώς αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Πρέσβη στο Επιμελητήριο Έβρου από την ίδρυση του. Παρουσίασε προτάσεις δυνητικής συνεργασίας με τις επιχειρήσεις της Π..Ε Έβρου και ζήτησε τη καλλιέργεια διαύλων για την μεταφορά επιχειρηματικής τεχνογνωσίας, από τις Ηνωμένες πολιτείες προς τους επιχειρηματίες της περιοχής. Επίσης συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας «Σχολής Εφαρμοσμένης Επιχειρηματικότητας», με σκοπό την καλλιέργεια και ενδυνάμωση της επιχειρηματικής κουλτούρας. Τέλος, ο κος Τοψίδης πρότεινε την διοργάνωση ενός συνεδρίου σε Περιφερειακό Επίπεδο στο οποίο θα συμμετέχουν επιχειρήσεις των δυο χωρών.

Ο Αμερικανός Πρέσβης κος Τζέφρυ Ρ. Πάιατ ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί το πρώτο του ταξίδι από την ανάληψη των καθηκόντων του στην Πρεσβεία της Αθήνας μετά το πέρας των εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στον νέο πρόξενο των ΗΠΑ αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της αμερικάνικης αποστολής τόνισε ότι η παρουσία της ομάδας αυτής αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον και τη δέσμευση των ΗΠΑ για σθεναρή εμπλοκή στην περιοχή αλλά και την εκτίμηση για τη στρατηγική σημασία του Έβρου.

Ο Γενικός Πρόξενος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Έβρου με το Ελληνο – Αμερικανικό Επιμελητήριο και προσέφερε τη συνδρομή του στη συνέχιση αυτής της σημαντικής συνεργασίας.

Ο απολογισμός της επίσκεψης δημιουργεί προοπτικές για την εξέλιξη της τοπικής οικονομίας μέσω της ενδυνάμωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητάς, την εξωστρέφεια  και την μεταφορά τεχνογνωσίας από τις Η.ΠΑ. μέσα από στοχευμένες κοινές δράσεις. Η ομάδα μελετών του Επιμελητηρίου Έβρου θα εργαστεί σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Αμερικανικής αποστολής για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων που συζητήθηκαν.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη Οκτώβριος 4, 2018 12:41

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200
NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV