Στο ΣτΕ η Θράκη κατά των ερευνητικών γεωτρήσεων χρυσού

Συντάκτης Νewsroom 18 Νοεμβρίου, 2022 10:08

Στο ΣτΕ η Θράκη κατά των ερευνητικών γεωτρήσεων χρυσού

Κατατέθηκε αίτηση αναστολής χορήγησης άδειας στη Μεταλλευτική Θράκης – Πρόεδρος ΠΕΔ Β. Μαυρίδης: «Να θωρακιστεί νομικά η βούληση των τοπικών κοινωνιών». Οι έρευνες είναι το προαπαιτούμενο βήμα για να αρχίσουν εξορύξεις

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ), με στόχο να ανασταλεί η χορήγηση άδειας ερευνητικών γεωτρήσεων που πρόσφατα εξασφάλισε η εταιρία Ελληνικός Χρυσός (θυγατρική της Eldorado Gold) για τις περιοχές Σαπών-Περάματος.

Παρά τα ψηφίσματα κατά των εξορύξεων, έστω και σε ερευνητικό επίπεδο, που τα προηγούμενα χρόνια έχουν εκδώσει -τα περισσότερα μάλιστα ομόφωνα- Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, ΠΕΔ ΑΜΘ, Δήμοι Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Αλεξανδρούπολης αλλά κι όμοροι Δήμοι, η εταιρία κατάφερε να ανασύρει το, για κάποιους λήξαν, ζήτημα εξόρυξης χρυσού στη Θράκη.


Συγκεκριμένα, η Ελληνικός Χρυσός/Μεταλλευτική Θράκης είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με το δικαστήριο να κρίνει παράνομη την απόρριψη ερευνητικών γεωτρήσεων σε Σάπες και Πέραμα. Χρονικά, το πρώτο αίτημα της εταιρίας έγινε προ δεκαετίας, ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει σταματήσει να κυνηγάει την επένδυση, προσφεύγοντας ακόμη και στον ανώτατο βαθμό της δικαιοσύνης.

Έτσι, εξασφάλισε την πολυπόθητη ανατροπή της απόφασης και μπορεί να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε 16 ερευνητικές γεωτρήσεις, αρκετές εκ των οποίων κοντά στις Σάπες. Στόχος της εταιρίας, προφανώς, είναι η συλλογή δεδομένων για τη δημιουργία μεταλλείου εξόρυξης στην περιοχή.


Ευκολότερη η ανατροπή των εξορύξεων, παρά των ερευνών
Πρωτοβουλία απομάκρυνσης των χρυσοθήρων από την περιοχή, πήρε το προηγούμενο διάστημα η ΠΕΔ ΑΜΘ, σε συνεργασία με τους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Έβρου-Ροδόπης κατά του χρυσού. Έτσι, ανέθεσε σε δικηγορικό γραφείο τη σύνταξη φακέλου, ώστε να προσφύγει η ΠΕΔ στο ΣτΕ και «να θωρακιστεί (νομικά) η βούληση των τοπικών κοινωνιών» που είναι εκπεφρασμένη μέσω των εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, αλλά και μέσω των τοπικών βουλευτών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης αναγνώρισε πάντως ότι «είναι πιο εύκολο να αποδείξεις ότι η εξόρυξη του χρυσού δεν είναι χρήσιμη και σύμφωνη με την περιβαλλοντική νομοθεσία» αλλά σε αυτό το στάδιο «εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι ακόμη κι οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα φέρουν υποβάθμιση του περιβάλλοντος γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολος ο αγώνας». Επομένως, κι αν ακόμη προχωρήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, η ΠΕΔ αναμένεται να σταθεί εμπόδιο στη συνέχεια στις εξορύξεις.

Δήλωσε πάντως απόλυτα ευχαριστημένος από την προετοιμασία, τη συνεργασία με τους τρεις Δήμους και το νομικό φάκελο που συντάχθηκε.

«Έγινε μία πάρα πολύ καλή δουλειά τόσο σε επίπεδο επιστημονικής υποβοήθησης από ανθρώπους που γνωρίζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία όσο και σε επίπεδο εξαίρετων δικηγόρων που έχουν εμπειρία.

Βίωσα την καθημερινή τους εργασία πάνω στο θέμα, ασχολήθηκαν πάρα πολύ κι ο φάκελος αυτός -νομίζω- θα έχει ισχυρά επιχειρήματα, παρά τις δυσκολίες, τις αρνητικές αποφάσεις του προηγούμενου διαστήματος και τα κενά που αφήνει ο περιφερειακός σχεδιασμός κι άνοιξε λίγο το “παράθυρο” στο να ξαναβγούν στην επιφάνεια οι χρυσοθήρες.

Θα δούμε τι απόφαση θα υπάρξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να αποτρέψουμε ακόμη και το στάδιο των ερευνητικών γεωτρήσεων» δήλωσε αναλυτικά.

Πηγή: xronos.gr


Συντάκτης Νewsroom 18 Νοεμβρίου, 2022 10:08

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV