“Στεναχωρημένοι” δηλώνουν οι κάτοικοι του Κυπρίνου για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου

Συντάκτης Νewsroom 30 Αυγούστου, 2022 13:39

“Στεναχωρημένοι” δηλώνουν οι κάτοικοι του Κυπρίνου για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου

Θυμό, αγανάκτηση και στεναχώρια σε κατοίκους αλλά και παρεμβάσεις θεσμικών έχει φέρει το ζήτημα που προέκυψε στο Δημοτικό Σχολείο Κυπρίνου και την υποβάθμισή του σε τετραθέσιο αντί την διατήρησή του σε εξαθέσιο ενόψει μάλιστα και της νέας σχολικής χρονιά

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για υποβάθμιση σε σχολική μονάδα της περιοχής την ώρα μάλιστα που πολλές από αυτές, όπως και το Δημοτικό Σχολείο Κυπρίνου, δεν εξυπηρετεί μόνο έναν οικισμό αλλά αντίθετα συγκεντρώνει μαθητές και μαθήτριες και από άλλους οικισμούς.

“Στεναχωρημένοι” δηλώνουν οι κάτοικοι του Κυπρίνου μέσω του Προέδρου τους Γιώργου Σιώπη για το ενδεχόμενο να υποβαθμιστεί το 6θέσιο δημοτικό σχολείο του χωριού σε 4θέσιο, εξηγώντας τους λόγους, τις αιτίες και περιγράφοντας τα επιχειρήματα για την αποτροπή της απόφασης στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εβροσκόπιο”.


Το θέμα έχει φτάσει μέχρι την κ. Κεραμέως και πιθανόν εντός της ημέρας να έχουμε θετική έκβαση, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, αισιόδοξος ότι θα έχουν αποτέλεσμα οι αντιδράσεις του δημάρχου Ορεστιάδας και τοπικού βουλευτή.

Νωρίτερα για το ζήτημα αναφορά στην Βουλή είχε καταθέσει ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης:

ΘΕΜΑ :ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΠΡΙΝΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΕΞΑΘΕΣΙΟ ΩΣ ΈΧΕΙ!! 

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη (26/8) ο Βουλευτής Έβρου, Αν.Δημοσχάκης, διαβιβάζοντας στο Υπ. Παιδείας, την επιστολή του Δημάρχου Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη.

Επίκεντρο αυτής αποτελεί η αναγκαιότητα της διατήρησης του Δημοτικού Σχολείου της Δημοτικής Κοινότητας & πρώην Καποδιστριακού Δήμου Κυπρίνου Ορεστιάδας, εξαθέσιο ως έχει και να μην υποβιβαστεί σε τετραθέσιο, για λόγους  εθνικούς, κοινωνικούς και αναπτυξιακούς της ακριτικής περιοχής. 

Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι το πλήθος των μαθητών της εν λόγω εκπαιδευτικής δομής παρουσιάζει διακυμάνσεις οι οποίες επηρεάζονται από τις μετακινήσεις οικογενειών στρατιωτικών, που διαβιούν στην περιοχή, είτε σε ιδιωτικές κατοικίες είτε στις Στρατιωτικές Κατοικίες (ΣΟΑ). 

Ως εκ τούτου προβάλλεται ως αναγκαία η εξέταση των ιδιαίτερων εθνικών χαρακτηριστικών καθώς και οι ανάγκες των οικογενειών του στρατεύματος, οι οποίες διαβιούν στον Κυπρίνο και τους πέριξ οικισμούς που εξυπηρετούνται από το Δημοτικό Σχολείο Κυπρίνου. 

Ακολουθεί αναλυτικά η Αναφορά :  

ΘΕΜΑ : ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΞΑΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΠΡΙΝΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ!! 

Ο Βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, καταθέτει Κοινοβουλευτική Αναφορά στο Προεδρείο της Βουλής, διαβιβάζοντας στο Υπουργείο Παιδείας, την επιστολή του Δημάρχου Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη.

Σε αυτή, αναλύονται οι λόγοι οι οποίοι συνηγορούν στο να διατηρηθεί το Δημοτικό Σχολείο της Δημοτικής Κοινότητας Κυπρίνου Ορεστιάδας, εξαθέσιο ως έχει και να μην υποβιβαστεί σε τετραθέσιο. 

Το πλήθος των μαθητών της εν λόγω εκπαιδευτικής δομής παρουσιάζει διακυμάνσεις οι οποίες επηρεάζονται από τις μετακινήσεις οικογενειών στελεχών των ΕΔ, που διαβιούν στην περιοχή, είτε σε ιδιωτικές κατοικίες είτε στις Στρατιωτικές Κατοικίες (ΣΟΑ). 

Κρίνεται αναγκαία η εξέταση των ιδιαίτερων εθνικών χαρακτηριστικών καθώς και οι ανάγκες των οικογενειών του στρατεύματος, οι οποίες διαβιούν στον Κυπρίνο και τους πέριξ οικισμούς που εξυπηρετούνται από το Δημοτικό Σχολείο Κυπρίνου. 

Επιστολή Δημάρχου Ορεστιάδας

Σήμερα με ανακοίνωσή της η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασίας Γκαρά τοποθετήθηκε για την περαιτέρω υποβάθμιση σχολικών μονάδων στον Έβρο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη:

Ν. Γκαρά: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβαθμίζει περαιτέρω τις σχολικές μονάδες στον Έβρο»

Δύο χρόνια τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έχει εξαπολύσει μία πρωτοφανή επίθεση στα Πανεπιστημιακά Τμήματα ιδιαίτερα του Βορείου Έβρου (Ορεστιάδα, Διδυμότειχο), απαξιώνοντας, υποβαθμίζοντας και ναρκοθετώντας το μέλλον τους. Καταδικάζοντάς τα σε έναν ελάχιστο αριθμό νέων εισακτέων.

Σαν να μην  έφταναν όλα τα παραπάνω, ελήφθη πρόσφατα απόφαση για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Κυπρίνου, στον Δήμο Ορεστιάδας, από εξαθέσιο σε τετραθέσιο. Και, δυστυχώς, δεν πρόκειται για τη μοναδική τέτοια απόφαση.

Φαίνεται πως στην κυβέρνηση δεν αρκούνται απλά στην τεράστια ζημιά που έχουν ήδη προκαλέσει, με τις επικίνδυνες πολιτικές τους, στα Πανεπιστημιακά Τμήματα στον Έβρο, αλλά επιχειρούν να εφαρμόσουν αντίστοιχα καταστροφικές αποφάσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στον Νομό.

Άραγε έτσι αντιλαμβάνονται εκεί στη ΝΔ την τόσο απαραίτητη αναπτυξιακή, δημογραφική, οικονομική και εκπαιδευτική ανασυγκρότηση στον ακριτικό Έβρο; Κλείνοντας, απαξιώνοντας και συγχωνεύοντας σχολεία και σχολές, βασικές δομές εκπαίδευσης;

Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά πόσο κίβδηλο και υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης για τον Έβρο, την ακριτική Ελλάδα. Οι κάτοικοι του Έβρου έχουν πλέον χορτάσει από τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» του κ. Μητσοτάκη.

 


Συντάκτης Νewsroom 30 Αυγούστου, 2022 13:39

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV