Στα 35 υπολογίζονται τα κενά καθηγητών στα γυμνάσια και λύκεια του Έβρου

Συντάκτης Νewsroom 15 Οκτωβρίου, 2019 09:43

Στα 35 υπολογίζονται τα κενά καθηγητών στα γυμνάσια και λύκεια του Έβρου

Για τις κενές θέσεις καθηγητών που εντοπίζονται ένα μήνα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα προβλήματα που αυτές επιφέρουν στα γυμνάσια και λύκεια του νομού Έβρου μίλησε στον αέρα του ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου Στέργιος Αποστολακούδης

Για το θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες στην Σαμοθράκη, όπου γονείς και κηδεμόνες μαθητών του Γενικού Λυκείου Σαμοθράκης απέστειλαν επιστολή στην Υπουργό Παιδείας λόγω ελλείψεων σε καθηγητές μίλησε ο αρχικά ο κ. Αποστολακούδης όπου και εξήγησε πως προήλθαν αυτά τα κενά: “Τα κενά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς για πολλές περιπτώσεις” ανέφερε εξηγώντας τι ακριβώς έχει προκύψει. Στον τομέα της Οικονομίας υπήρχε καθηγήτρια στο γυμνάσιο και στο λύκειο, η οποία ενημέρωσε με έγγραφο ότι ενδεχομένως να λάβει άδεια αναρρωτική, χωρίς να είναι βέβαιη. Την ημερομηνία που καταχωρήθηκαν τα κενά των αναπληρωτών για την β’ φάση η εκπαιδευτικός δεν γνώριζε αν θα λάβαινε τελικά άδεια ή όχι, με αποτέλεσμα να μην καταχωρηθεί ως κενή η θέση. Ωστόσο η Διεύθυνση όταν πληροφορήθηκε το θέμα, καθώς η εκπαιδευτικός τελικά έλαβε την άδεια όπως προβλέπεται, διέθεσε μία εκπαιδευτικό – η οποία μάλιστα κατάγεται από το νησί –  για μία ημέρα, η οποία πηγαινοέρχεται από την Αλεξανδρούπολη στο νησί της Σαμοθράκης και καλύπτει ένα κομμάτι των ωρών της ομάδας προσανατολισμού για την Γ’ Λυκείου. Για τον εκπαιδευτικό πληροφορικής, που επίσης υπήρχε τοποθετημένος καθηγητής ο οποίος έγινε διευθυντής στο γυμνάσιο Σαμοθράκης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διδάσκει βάσει νομοθεσίας και στο Λύκειο, θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες.

Στη Σαμοθράκη όμως για πρώτη φορά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διέθεσαν εκπαιδευτικό ο οποίος διδάσκει ειδικά μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για δύο μαθητές, έξω από συνηθισμένες διαδικασίες, τόνισε ο κ. Αποστολακούδης συμπληρώνοντας πως “θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε γιατί εμείς αναγνωρίζουμε πως αυτά τα παιδιά πράγματι δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθηθούν από πουθενά αλλού παρά μόνο από την σχολική μονάδα και ως εκ τούτου ό,τι περνάει από το χέρι μας και τυπικά και άτυπα […] το κάνουμε” ενώ συμπλήρωσε πως έχουν συνεννοηθεί ατύπως με τον διευθυντή της σχολικής μονάδας τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα να καλύπτονται εξηγώντας παράλληλα τις δυσκολίες από πλευράς υπουργείου αναπλήρωσης των κενών θέσεων ιδιαίτερα στο νησί.

Πόσα τα κενά καθηγητών στον Έβρο – Πότε αναμένεται να καλυφθούν

Οι κενές θέσεις καθηγητών για όλες τις ειδικότητες συνολικά και πλήρους ωραρίου στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον νομό προσδιορίζονται στις 35 σύμφωνα με τον κ. Αποστολακούδη. Οι εκπαιδευτικές ειδικότητες που σημειώνονται είναι μουσικής, καλλιτεχνικών, ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ., φιλολογίας, μαθηματικών και τεχνολογίας (στο Σουφλί).

Ένα σημαντικό κενό σημειώνεται στο Γενικό Λύκειο Διδυμοτείχου στη θέση του Κοινωνιολόγου, καθώς το μάθημα της Κοινωνιολογίας εξετάζεται πανελλαδικά για μία ομάδα προσανατολισμού ωστόσο ο κ. Αποστολακούδης σημειώνει ότι άλλες σχολικές χρονιές τα πράγματα ήταν δυσκολότερα στο ΓΕ.Λ. Διδυμοτείχου με τα κενά εκπαιδευτικών να φτάνουν τα 3 με 4.

Για το ΕΠΑ.Λ. Διδυμοτείχου επίσης αναμενόταν εκπαιδευτικός ειδικότητας νοσηλευτικής ο οποίος δεν παρουσιάστηκε οπότε αυτό το κενό παραμένει.

Παράλληλα κενά σημειώνονται και σε αρκετές ακόμα περιοχές (Βύσσα, Σουφλί Ορεστιάδα) ωστόσο αυτές τις ημέρες (εώς περίπου και την Τρίτη) έρχονται στα σχολεία αναπληρωτές από την 3η φάση κατά την οποία διορίστηκαν 4 εκπαιδευτικοί σε αντικατάσταση αυτών που είχαν διοριστεί από τις 30 Σεπτεμβρίου και δεν εμφανίστηκαν ωστόσο ο ένας εξ αυτώνν ειδοποίησε ήδη ότι δεν θα αναλάβει υπηρεσία. Ήδη εμφανίστηκε μια μαθηματικός η οποία θα είναι και στο ΕΠΑ.Λ. Ορεστιάδας καλύπτοντας το κενό που υπήρχε και αναμένεται ακόμη ένας εκπαιδευτικός πληροφορικής ο οποίος θα επιλέξει αν θα διδάξει σε Σουφλί ή Βύσσα, όπου υπάρχουν τα δυο κενά αυτής τη ειδικότητας, και θα καλυφθεί επίσης και ένα κενό χημικού στη Βύσσα.

Για τα κενά που παραμένουν αναμένεται να ανοίξει και η επόμενη φάση αναπληρωτών για να καλυφθούν όλα ανέφερε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου: “Ελπίζω στην επόμενη φάση όλα αυτά να έχουν καλυφθεί και να έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε εκπαιδευτικούς κυρίως σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες” .


Συντάκτης Νewsroom 15 Οκτωβρίου, 2019 09:43

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV