Σκέψεις για την επαναφορά του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Σαμοθράκης

Συντάκτης Νewsroom 15 Οκτωβρίου, 2019 12:29

Σκέψεις για την επαναφορά του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Σαμοθράκης

Ενέργειες για την επαναφορά του δημοσιογραφικού συνεδρίου της Σαμοθράκης φαίνεται να έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα ύστερα από την καταστροφική για τον τουρισμό σεζόν

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας τυπολογίες, υπάρχουν “Σκέψεις για την επαναφορά του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Σαμοθράκης. Μετά την καταστροφή του καλοκαιριού, εξαιτίας του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού, οι άνθρωποι του νησιού ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων και η επαναφορά του συνεδρίου, με τη συνδρομή της ΕΣΗΕΑ. Στο παρελθόν το συνέδριο αποτελούσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων και βοηθούσε στην προβολή της Σαμοθράκης.”

Το δημοσίευμα έρχεται ως συνέχεια της αντίστοιχης πρότασης της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη η οποία με επιστολή της τον Αύγουστο στην ΕΣΗΕΜΘ ζητούσε την ανασύσταση του Συνεδρίου ,η επιστολή την οποία μάλιστα είχε κοινοποιήσει στον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου (σ.σ. και δημοσιογράφο) Δημήτρη Πέτροβιτς αλλά και στον Δήμαρχο Σαμοθράκης.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή προς την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης:

«Πρόταση για την αναβίωση του θεσμού του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ιδέα δεν είναι καινούργια, ίσως τώρα να είναι πιο ώριμη από ποτέ.

Την  επαναφέρει επιτακτικά στο προσκήνιο  το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε και δέχεται η Σαμοθράκη, εξαιτίας του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού της. Δεν είναι μόνον οι βαριές συνέπειες στον τουρισμό και την διεθνή εικόνα του νησιού, είναι η διαρκής δυσκολία και η αγωνία που βιώνουν οι κάτοικοι του,  το αίσθημα εγκατάλειψης  από το κράτος και τους μηχανισμούς του, της απόστασης από τον ηπειρωτικό ευρωπαϊκό κορμό.

Δεν θα ήθελα να σταθώ στις πολιτικές ευθύνες και τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Με την επιστολή αυτή δεν αναζητάται πεδίο άσκησης αντιπολιτευτικής κριτικής. Εξάλλου, ο καθένας είχε και έχει την ευκαιρία να εξαγάγει τα συμπεράσματα του.

Επειδή το καλοκαίρι φεύγει και μαζί οι επίμονοι λάτρεις-επισκέπτες της πανέμορφης Σαμοθράκης, το νησί θα μείνει και πάλι μόνο του, με τα προβλήματά του  και την αγωνία των κατοίκων του για το τι θα γίνει το χειμώνα που οι καιρικές συνθήκες θα δυσκολέψουν.  Έτσι θα περάσει ο καιρός, μέχρι να ξανάρθει το καλοκαίρι και μαζί του το όποιο ενδιαφέρον κουβαλήσει το τουριστικό κυματάκι της επόμενης χρονιάς και οι δυσκολίες της μεταφοράς των τουριστών και επισκεπτών του.

Ένα αναγεννημένο, διεθνοποιημένο δημοσιογραφικό συνέδριο, θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία μια κοινής προσπάθειας, της πολιτείας, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, των δημοσιογραφικών ενώσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των δημοσιογράφων-βουλευτών ή ευρωβουλευτών και αιρετών, προκειμένου η Σαμοθράκη να μπει στο κέντρο του ενδιαφέροντος, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με προσυνεδριακές εκδηλώσεις, με ομάδες εργασίας, με εργαστήρια και θεματικές που θα ξεδιπλώνονται όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού. Αλλιώς, το συνέδριο θα κινδυνεύει να περιπέσει και πάλι στη μανιέρα μια ολιγοήμερης καλοκαιρινής εκδρομής-απόδρασης.

Οι πολιτικές της Ευρώπης για τις υποδομές στις ακριτικές και άγονες γωνιές της και η κάλυψη αυτών των θεμάτων από τα ΜΜΕ θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ημερίδας την περίοδο του φθινοπώρου, ως προσυνεδριακού διαλόγου. Σε αυτή θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τόσο η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και ευρωβουλευτές-δημοσιογράφοι,  η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων κά.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ θα μπορούσε από την πλευράς της ν’ αποτελέσει την ατμομηχανή μεταφοράς μιας  τέτοιας πρωτοβουλίας. Η συνεργασία των αυτοδιοικητικών αρχών αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για να επιτευχθεί αυτό.

Θεωρώ ότι υπάρχει γόνιμος χώρος και ισχυρή παρακαταθήκη για να επιχειρήσουμε την ανασύσταση του Συνεδρίου ως θεσμού που θα ισχυροποιήσει την φωνή και την εικόνα του νησιού. Η σταθερή παρουσία του δημοσιογραφικού κόσμου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης οποιασδήποτε πολιτικής ασκείται ή δεν ασκείται για να πάψει το νησί να είναι αποκλεισμένο το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Για όλους αυτούς του λόγους προτείνω την ανάληψη πρωτοβουλίας για την αναβίωση του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Σαμοθράκης από την ΕΣΗΕΜΘ και καλώ τους συναδέλφους ευρωβουλευτές, βουλευτές/μέλη της Ένωσής μας και άλλων Ενώσεων  να συμβάλουμε αποφασιστικά και δημιουργικά για κάτι τέτοιο.

Θα είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε προσπάθεια αναληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

φωτογραφία: oldalexandroupoli.gr


Συντάκτης Νewsroom 15 Οκτωβρίου, 2019 12:29

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV