Συμμετέχει η ΔΕΥΑΟ στην σημερινή στάση εργασίας – “Η Κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να ιδιωτικοποιήσει τα νερά”

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 9 Μαρτίου, 2023 10:30

Συμμετέχει η ΔΕΥΑΟ στην σημερινή στάση εργασίας – “Η Κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να ιδιωτικοποιήσει τα νερά”

Έντονες αντιδράσεις έχει φέρει στους εργαζομένους των ΔΕΥΑ όλης της χώρας το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας με το οποίο όπως σημειώνουν επιδιώκεται η ιδιωτικοποίηση της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας αντιδρούν ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας για σήμερα, Πέμπτη από τις 11π.μ. έως τις 3μ.μ. Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου που μετατρέπει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Ύδρευσης. “Η Κυβέρνηση, σε αντίθεση και με τις αποφάσεις του ΣΤΕ, επιχειρεί με κάθε τρόπο έμμεσο ή άμεσο να ιδιωτικοποιήσει τα νερά και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών” καταγγέλλει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση της.

Αντίστοιχα και στην Ορεστιάδα οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΟ συμπορεύονται με την απόφαση της Ομοσπονδίας και συμμετέχουν στην σημερινή στάση εργασίας.


Για το θέμα μίλησε σήμερα, μεταξύ άλλων, και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ορεστιάδας Γιάννης Περιστεράκης, σε συνέντευξή του στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Πρωινή Περιπολία”:

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΕΥΑ:

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Δ.Σ. της ΠΟΕ ΔΕΥΑ, αποφάσισε ομόφωνα:

Προκηρύσσει τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις ΔΕΥΑ για την Πέμπτη 9/03/2023 και από ώρα 11:00π.μ. μέχρι την λήξη του ωραρίου στις 15:00μ.μ.

Απαίτηση μας είναι η άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Νομοσχεδίου για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. επειδή:

– Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί

– Δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.

η Κυβέρνηση, σε αντίθεση και με τις αποφάσεις του ΣΤΕ, επιχειρεί με κάθε τρόπο έμμεσο ή άμεσο να ιδιωτικοποιήσει τα νερά και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών.

Με εικοσαετή καθυστέρηση επαναφέρει αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποίησης που εφαρμόσθηκαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για ποιο λόγο; ποιους εξυπηρετεί και εφαρμόζει αποτυχημένα μοντέλα, όταν είναι γνωστή η κατάληξη τους. Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, τεράστια επιβάρυνση των καταναλωτών, επισφαλή ποιότητα νερού και γενικά των υπηρεσιών. Σήμερα το σύνολο των χωρών αυτών επανέφεραν την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.

Καλούμε όλα τα Σωματεία και τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, να διοργανώσουν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας και να ενημερώσουν τους πολίτες για την αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση των νερών που επιχειρείται μέσω της ΡΑΑΕΥ και των ΣΔΙΤ.

Να απαιτήσουμε όλοι μαζί: Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 9 Μαρτίου, 2023 10:30

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV