Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί του Έβρου “ενάντια στην συρρίκνωση σχολικών μονάδων”

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Νοεμβρίου, 2023 09:34

Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί του Έβρου “ενάντια στην συρρίκνωση σχολικών μονάδων”

Σε κινητοποίηση με αφορμή την πρόταση που αφορά στην πρόταση για μετατροπή λυκείων στον Έβρο σε λυκειακές τάξεις προχωρούν οι εκπαιδευτικοί του νομού, με τις Α και Β ΕΛΜΕ να απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής “ενάντια στην συρρίκνωση σχολικών μονάδων”

Η Α και η Β ΕΛΜΕ σήμερα Δευτέρα προχωρούν σε συνάντηση με την διευθύντρια εκπαίδευσης και στην συνέχεια κινητοποίηση στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου στις 14:00.

Το κάλεσμα κινητοποίησης από την Α και Β ΕΛΜΕ Έβρου:


Η Α΄ και Β΄ΕΛΜΕ Έβρου πραγματοποιεί

  1. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΈΒΡΟΥ
  2. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΟΝ Ν. ΈΒΡΟΥ
    ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023
    ΩΡΑ 14:00
    ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΔΕ ΈΒΡΟΥ

Καλούμε όλους στην ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

ΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ
Το ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ

Η ανακοίνωση της Α ΕΛΜΕ Έβρου:

Συρρίκνωση σχολικών μονάδων
ΔΕΥΤΕΡΑ 20-11-2023 ΩΡΑ 14:00 ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΔΕ ΈΒΡΟΥ
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙΚΗ
Βρισκόμαστε στο τέλος του Νοεμβρίου της νέας σχολικής χρονιάς και ενώ τα σχολεία του Νομού μας δεν έχουν ακόμη καλύψει τις ανάγκες τους ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια εισήγηση-πρόταση για την μετατροπή Λυκείων της περιοχής της Α΄ΕΛΜΕ Έβρου ( ΓΕΛ Τυχερού και Εσπερινό Λύκειο Αλεξανδρούπολης) σε Λυκειακές Τάξεις, εισήγηση που επιφέρει συρρίκνωση και υποβάθμιση των
σχολείων αυτών.
Όσον αφορά την εισήγηση αυτή δηλώνουμε ότι:
α. Με την παρούσα πρόταση, η Διοίκηση δεν δικαιολογεί για ποιους διοικητικούς και παιδαγωγικούς λόγους, προτείνει την αλλαγή της διοικητικής δομής αυτών των σχ. μονάδων.
β. Η συρρίκνωση μιας δομής δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την λειτουργία της στο μέλλον. Η υποχρηματοδότηση στην εκπαίδευση και οι συνεχείς καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων αλλά και τμημάτων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
γ. Όσον αφορά την πρόβλεψη του σχετικού νόμου για τον ελάχιστο αριθμό μαθητών αυτό δεν αποτελεί πραγματική δέσμευση γιατί στον ίδιο νόμο αναφέρεται ότι συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες. Άλλωστε η αξία της εκπαίδευσης των παιδιών μας δεν μπορεί να μετριέται με αριθμούς
Εξάλλου στην εκπαιδευτική πραγματικότητα, υιοθετείται η λειτουργία χιλιάδων ολιγομελών τμημάτων σε όλη τη χώρα ( ακόμα και στις μεγάλες πόλεις ), με την εφαρμογή ευεργετικών διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας, για συγκεκριμένους λόγους.
Το ΥΠΑΙΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να λάβει υπόψη την γεωγραφική θέση της περιοχής μας, την πληθυσμιακή συρρίκνωση και την αναπτυξιακή στασιμότητα του Νομού μας. ΠΡΕΠΕΙ να συνυπολογίσει τις πρόσφατες καταστροφές στον Νομό που έπληξαν τους κατοίκους και έχουν αφήσει νωπά σημάδια ανασφάλειας στις οικογένειες. Ο Νομός Έβρου είναι ένας ακριτικός Νομός με πολλές ιδιαιτερότητες..
Πρέπει να προστατευθεί και να ενισχυθεί κάθε σχολείο στην ακριτικής μας περιοχή.
Ο ν. 1566 που αναφέρεται στο έγγραφο της ΔΔΕ, δεν αναφέρεται μόνο στο όριο των 50 μαθητών που δικαιολογεί την ύπαρξη αυτόνομης Λυκειακής μονάδας, αλλά και στις παιδαγωγικές και άλλες συνθήκες που πρέπει να συνυπολογίζονται. Για την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων και μέσων για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων (όπως το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό από την αρχή του διδακτικού έτους, σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα κλπ).
Για όλους τους παραπάνω λόγους, δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε συρρίκνωση σχ. μονάδων της περιοχής μας. Δεν θα δεχτούμε καμία υπονόμευση στο μέλλον των παιδιών μας.
Καταγγέλλουμε τέτοιες πρακτικές, διότι δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα:
• Ακατάλληλες παιδαγωγικές συνθήκες μάθησης
• Αδιαφορία για τις μαθησιακές δυσκολίες καθώς αλλάζει η δυναμική των τμημάτων σε βάρος όλων των μαθητών.
• Αδιαφορία για την η πολυπολιτισμική σύνθεση των τμημάτων στα σχολείο όπου επιχειρείται η μετατροπή σε Λυκειακές Τάξεις κάτι που καθιστά αναποτελεσματική την οποιαδήποτε μαθησιακή παρέμβαση.
• Ανατροπή της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων, καθώς δημιουργούνται τεχνητά πλεονάσματα ωρών και επομένως αναγκαστικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε πολλά σχολεία.
• Απορρύθμιση στα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων.
• Ανατροπή στον προγραμματισμό μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
Επιπλέον το σύνολο των μαθητών μας μετά από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή μας χρειάζεται στήριξη και λήψη μέτρων για να αντιμετωπίσουν μαθησιακά κενά και να συνεχίσουν ομαλά την εκπαιδευτική διαδικασία. Σίγουρα πάντως δεν χρειάζονται αποφάσεις που τους αντιμετωπίζουν ως αριθμούς και ως οικονομικό κόστος .
Θα αγωνιστούμε να μην γίνει καμία μετατροπή στα Λύκεια της περιοχής μας και για τον λόγο αυτό:
• Από την κ. Δ/ντρια Δ.Δ.Ε Έβρου προς την οποία κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, ζητούμε να αποσύρει την πρότασή της για την μετατροπή Λυκείων σε Λυκειακές τάξεις
• Από την κ. Δ/ντρια της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, προς την οποία κοινοποιείται το παρόν έγγραφο και η οποία έχει την τελική ευθύνη για την αποστολή ή μη, της πρότασης της ΔΔΕ Έβρου στο ΥΠΑΙΘΑ, ζητούμε να πράξει τα δέοντα για την απόσυρση της πρότασης που επιφέρει την η συρρίκνωση των σχ. μονάδων της περιοχής μας.
• Από εσάς κύριε Δήμαρχε αλλά και από τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Αλεξανδρούπολης ζητούμε να ενεργήσετε ώστε να αποφευχθεί η υλοποίηση των προτεινόμενων μεταβολών των σχολικών μονάδων και να γίνει σεβαστή η θέληση όλων γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών για καμία μεταβολή στα Λύκειά μας.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 20 Νοεμβρίου, 2023 09:34

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV