Σε έξαρση οι απόπειρες τηλεφωνικών εξαπατήσεων στον Έβρο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 26 Ιουλίου, 2023 10:55

Σε έξαρση οι απόπειρες τηλεφωνικών εξαπατήσεων στον Έβρο

Για άλλη μια φορά έξαρση στις απόπειρες εξαπατήσεων μέσω τηλεφώνου παρατηρήθηκε χθες, Τρίτη σε ολόκληρο τον νομό Έβρου με πολλούς πολίτες να καταγγέλλουν πως δέχτηκαν τηλέφωνα από επίδοξους απατεώνες

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για απόπειρες εξαπατήσεις μέσω τηλεφώνου, όπου άγνωστοι καλούν και ζητούν χρηματικά ποσά με πρόσχημα δήθεν εμπλοκή συγγενούς του υποψήφιου θύματος σε τροχαίο. Συνήθως οι δράστες επικοινωνούν τηλεφωνικά με πολίτες και προφασιζόμενοι ότι συγγενής τους (κόρη/γιος ή ανιψιός/ανιψιά συνηθέστερα) ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό, ζητούν χρηματικά ποσά είτε για να αποφευχθούν οι νόμιμες ποινικές συνέπειες είτε για την άμεση πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης.

Καλό είναι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενημερώσουν τους οικείους τους για τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και αν συμβεί στους ίδιους να καλούν άμεσα το 100.


Σημειώνεται πως πρόσφατα με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ενημερωτική δράση από αστυνομικούς στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με θέμα την προστασία των πολιτών από τις απάτες

Καταρτισμένοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ενημερωτικές διαλέξεις σε πολιτιστικά κέντρα και χώρους όπου συγκεντρώνονται πολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, κατά το χρονικό διάστημα από 17 έως και 24-7-2023, ενημερωτικές διαλέξεις κοινωνικού χαρακτήρα από αστυνομικούς στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με θέμα την προστασία των πολιτών από τις απάτες.  

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ενημέρωση των πολιτών της Περιφέρειάς μας, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν ώστε να προστατεύονται από τους επιτήδειους.

Ειδικότερα, 43 καταρτισμένοι αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειάς μας (Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας), μετέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε 36 χώρους που συγκεντρώνονται κυρίως ηλικιωμένοι (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Πολιτιστικά Κέντρα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος), όπου πραγματοποίησαν ενημερωτικές διαλέξεις – παρουσιάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 1000 συμπολίτες μας.

Στις διαλέξεις, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους πολίτες σχετικά με τον τρόπο δράσης των επιτήδειων, ενώ τους συμβούλεψαν για το τι πρέπει να προσέχουν και τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν προκειμένου να προστατεύονται από τις απάτες σε βάρος τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάπτυξη συμβουλών για την πρόληψη και την αποτροπή περιστατικών εξαπάτησης ηλικιωμένων από επιτήδειους, ενός φαινομένου το οποίο παρατηρείται συχνά τον τελευταίο χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα.  

Στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους ηλικιωμένους σχετικά με τη μεθοδολογία (modus operandi) που χρησιμοποιούν οι δράστες, η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως:

  • Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό (συνήθως) ανήλικου παιδιού.
  • Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών (το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση) ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων.
  • Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
  • Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.

Μετά το τέλος των διαλέξεων ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους πολίτες, με σκοπό την κατανόηση του τρόπου δράσης των επιτήδειων και την αποφυγή της εξαπάτησής τους.    

Η Αστυνομία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα συνεχίσει να είναι αρωγός και να πραγματοποιεί παρόμοιες δράσεις, συνεργαζόμενη με όλους τους Φορείς της περιοχής, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. 


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 26 Ιουλίου, 2023 10:55

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV