Σε έξαρση παρεμπόριο και παραοικονομία στον Έβρο – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Συντάκτης Νewsroom 12 Απριλίου, 2019 10:23

Σε έξαρση παρεμπόριο και παραοικονομία στον Έβρο – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Για το παρεμπόριο και την παραοικονομία στην περιοχή του Έβρου εν όψει των αγορών καταναλωτών για την περίοδο του Πάσχα, μίλησε στο Ράδιο Έβρος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου και Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Αθανάσιος Μπέλλας.

Τις προηγούμενες ημέρες με παρέμβασή του ο κ. Μπέλλας ζήτησε για τις μέρες των εορτών του Πάσχα, όπου υπάρχει έξαρση του παρεμπορίου λόγω της μεγάλης ροής των διερχόμενων καταναλωτών, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα και στις 4 πύλες εισόδου (Κήποι, Ορμένιο, Καστανιές, Κυπρίνος).

Ιδιαίτερα στον Έβρο υπάρχει έξαρση τόσο στο παρεμπόριο όσο και στην παραοικονομία ωστόσο για την κατάσταση ευθύνεται και η κακή καταναλωτική συνείδηση, με αποτέλεσμα να μην καταναλώνονται τοπικά προϊόντα και μεγάλο μέρος του τζίρου να καταναλώνεται στις όμορες χώρες, ανέφερε ο κ. Μπέλλας.

Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές, ιδιαίτερα τις ημέρες του Πάσχα στις αγορές τους; “Το βασικότερο όλων είναι ότι πρέπει να παίρνουμε επώνυμα και συγκεκριμένα προϊόντα. Πρέπει να ξέρουμε με την ιχνηλασιμότητα ποιος είναι ο παραγωγός. Και αυτά τα βρίσκεις μόνο σε καταστήματα που έχουν συγκεκριμένη διεύθυνση, αριθμό και όνομα. Έτσι πρέπει να είναι και το προϊόντα που καταναλώνουμε” είπε ο κ. Μπέλλας.”Πρέπει να ξέρουμε τι καταναλώνουμε που δίνουμε τα χρήματά μας και τι αξία έχουν τα χρήματα“.

Είμαστε μακριά στον ανταγωνισμό σε σχέση με τις όμορες χώρες και δεν ευθυνόμαστε εμείς. Δεύτερον ο πρωτογενής τομέας που στον Έβρο είναι πλούσιος, πλέον τώρα είναι σε μία τεράστια κατηφόρα. Εκεί θα πρέπει να κάτσουμε εμείς οι φορείς με την πολιτεία και με την κυβέρνηση και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις. Εμείς σαν Ομοσπονδία και σαν ΓΣΕΒΕΕ έχουμε καταθέσει προτάσεις συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες μέσα από μελέτες που έχουμε κάνει. Σας πληροφορώ ότι δεν ακουγόμαστε” τόνισε ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ε. προσθέτοντας πως και η απουσία του κράτους σε αυτόν τον “πόλεμο” συμβάλλει επίσης. Παράλληλα είπε πως αν αυτά τα θέματα δεν λυθούν άμεσα στο επόμενο διάστημα θα είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση ενώ μίλησε και για τις λύσεις που έχουν προταθεί. Για το θέμα του τουρισμού στην περιοχή ο κ. Μπέλλας ανέφερε πως μόνο στο 5% έχει συμβάλει ο τουρισμός στον ΑΕΠ της περιοχής. “Αυτό που θα σώσει είναι μια σειρά πραγμάτων που έχει βάση τον αγροτικό τομέα, την αγορά και την μεταποίηση, ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων και όλα αυτά σε ένα από κοινού προγραμματισμό, κάτι που λείπει και πρέπει να στοχεύσουμε σαν περιοχή“.

Η ΓΣΕΒΕΕ αλλά και η Ομοσπονδία αναφορικά με το πρόβλημα του παρεμπορίου και της παραοικονομίας στην περιοχή του Έβρου, πραγματοποιούν δράσεις. Κάθε χρόνο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έρχεται με κλιμάκιο την περιοχή για το ίδιο θέμα και επισκέπτονται την γειτονική Τουρκία για να δουν από κοντά το πρόβλημα. Παράλληλα πραγματοποιούνται δράσεις και σεμινάρια και σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο με την Ένωση Καταναλωτών Έβρου με θέμα την καταναλωτική συνείδηση ωστόσο ο κ. Μπέλλας τονίζει ότι δεν φτάνουν μόνο αυτές οι προσπάθειες.

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου:

Το ΣΥΚΕΑΑΠ (Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου) είναι ένα συλλογικό όργανο που συστάθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση φαινομένων παράνομου εμπορίου.
Μέλος του ΣΥΚΕΑΑΠ είναι και η ΓΣΕΒΕΕ και, μέσω αυτής, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου.
Ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μπέλλας Αθανάσιος με παρέμβαση του ζητά, για τις μέρες των εορτών του Πάσχα, όπου υπάρχει έξαρση του παρεμπορίου λόγω της μεγάλης ροής των διερχόμενων καταναλωτών, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα και στις 4 πύλες εισόδου (Κήποι, Ορμένιο, Καστανιές, Κυπρίνος).

Ακούστε όσα είπε στον αέρα του Ράδιο Έβρος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου και Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Αθανάσιος Μπέλλας:


Συντάκτης Νewsroom 12 Απριλίου, 2019 10:23

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV