Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός δείπνησαν μαζί στην πλατεία της Δαδιάς

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 10 Σεπτεμβρίου, 2023 23:14

Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός δείπνησαν μαζί στην πλατεία της Δαδιάς

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, άρτι αφιχθείς από τη Θεσσαλία, προσγειώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας αιφνιδιαστικά από απόψε την επίσκεψή του στον πυρόπληκτο νομό Έβρου. Από το απόγευμα δε, βρίσκεται στην περιοχή και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μια σπάνια συγκυρία ταυτόχρονης επίσκεψης στον Έβρο των δύο κορυφαίων θεσμικών προσώπων της χώρας.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός δείπνησαν μαζί στην πλατεία της Δαδιάς

Στο χωριό Δαδιά του Έβρου, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο δάσος, δείπνησαν απόψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τη Δαδιά το απόγευμα και είχε στην κεντρική πλατεία συνάντηση με το δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο και εκπροσώπους φορέων οι οποίοι την ενημέρωσαν για τις καταστροφικές συνέπειες από τις πυρκαγιές στο δάσος.

Αργότερα έφτασε στο χωριό ο πρωθυπουργός, ο οποίος αύριο το πρωί θα επισκεφθεί το δάσος της Δαδιάς και θα ενημερωθεί από τον φορέα διαχείρισης, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε κατοίκους και με την κ. Σακελλαροπούλου και τον δήμαρχο δείπνησαν σε ταβέρνα στην πλατεία που ήταν γεμάτη και από άλλες παρέες.

Η Σύσκεψη Εργασίας στην Αλεξανδρούπολη

Υπό τον κ. Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Δευτέρας 11/9 στις 13:30 ευρεία σύσκεψη εργασίας για να συζητηθεί το “Σχέδιο αποκατάστασης και ανασυγκρότησης” του Έβρου. Θα συμμετέχουν δεκάδες άτομα όπως και αρχικά είχε προγραμματιστεί, θεσμικοί εκπρόσωποι και τοπικοί παράγοντες από διάφορους φορείς και τομείς της περιοχής.

_______

Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν φορείς και σωματεία

Εντωμεταξύ, διάφοροι φορείς και σωματεία οργανώνουν “παράσταση διαμαρτυρίας” την ώρα της σύσκεψης, στην πλατεία του Φάρου στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με το κάλεσμα που απευθύνουν, η ώρα της συγκέντρωσης ορίστηκε στις 13:00, μισή ώρα πριν την έναρξη της σύσκεψης, σημειώνοντας στην ανακοίνωση πως:

«Δεν πάει άλλο!
Οι συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο θα συνεχίζονται για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων και προστασίας της ζωής μας:

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες για τις βασικές ανάγκες επιβίωσης χωρίς κανέναν όρο και προϋπόθεση
  • Αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, αποθήκες, στάβλους, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για όλο τον εξοπλισμό
  • Να δοθούν τώρα ζωοτροφές σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό χρειαστεί, για να μπορέσουν να σιτίσουν τα ζώα τους
  • Να ξεκινήσουν όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν γίνει στο δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδρευσης
  • Πάγωμα και αναστολή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΑ, τράπεζες. Απαγόρευση κατασχέσεων, πλειστηριασμών.
  • Επιδότηση ενοικίου για όσους το έχουν ανάγκη και για όσο διαρκέσει η αποκατάσταση των κατοικιών.
  • Ειδικό επίδομα θέρμανσης για τους κατοίκους των πυρόπληκτων οικισμών  που θερμαίνονται με ξυλεία.
  • Να στελεχωθούν τα Δασαρχεία με επιστημονικό προσωπικό για τα αντιπλημμυρικά έργα, την αναδάσωση, την προστασία του δάσους καθώς και με εργάτες από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας. Προσλήψεις στην Πυροσβεστική, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επαρκή και σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.
  • Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα».

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 902.gr


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 10 Σεπτεμβρίου, 2023 23:14

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV