Ρ. Καλαϊτζίδου: Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε – Ας μη μείνουμε λιγότεροι απ’ ό,τι είμαστε

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 21 Οκτωβρίου, 2021 18:52

Ρ. Καλαϊτζίδου: Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε – Ας μη μείνουμε λιγότεροι απ’ ό,τι είμαστε

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας Ιατρείου Post Covid στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου μίλησε σήμερα το πρωί στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο η πνευμονολόγος κ. Ρεβέκκα Καλαϊτζίδου, υπεύθυνη του εν λόγω Ιατρείου. Η κ. Καλαϊτζίδου, από τις σπάνιες φορές που εμφανίζεται και τοποθετείται δημόσια, διευκρίνισε αποκλειστικά στην εκπομπή ότι: “το Ιατρείο απευθύνεται σε ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό και είχαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα που αφορά στο αναπνευστικό. Δηλαδή ή κάποια σοβαρή πνευμονία ή αναπνευστική ανεπάρκεια με διαταραχές του οξυγόνου. Οι άλλοι άνθρωποι οι οποίοι νόσησαν από covid αλλά το πέρασαν στο σπίτι με έναν ελαφρύ πυρετό ή με αρθραλγίες, χωρίς να έχουν κάποιο σοβαρό σύμπτωμα και τώρα είναι καλά, δεν υπάρχει λόγος να έρθουν στο νοσοκομείο. Όσοι όμως νόσησαν σοβαρά, μετά το πέρας της καραντίνας τους, θα αφήσουν να περάσουν και καμιά δεκαριά μέρες ακόμα, εάν είναι σε μία σταθερή κατάσταση θα έρθουν να κάνουμε μια ακτινογραφία, να δούμε το οξυγόνο τους”.

Τυπική διαδικασία η ίδρυση Ιατρείου Post Covid – “Αν κάποιος έρθει μία Πέμπτη με ευρήματα στην ακτινογραφία του, θα του πω σήκω φύγε κι έλα τη Δευτέρα;”

Η κ. Καλαϊτζίδου τόνισε πως έτσι κι αλλιώς παρακολουθεί στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου τους ασθενείς που νόσησαν βαριά από τον κορονοϊό, όποια στιγμή κι αν χρειαστεί κάποιος τη βοήθειά της – ως η μοναδική πνευμονολόγος άλλωστε στο νοσοκομείο. Ανεξαρτήτως της λειτουργίας του νέου Ιατρείου Post Covid, το οποίο διαρκώς λειτουργούσε “άτυπα” και πριν την επίσημη ίδρυσή του από τη Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, “έτσι κι αλλιώς γινόταν“, υπογράμμισε, “απλά τώρα ήθελαν κάποιοι να το επισημοποιήσουν και να φαίνεται ότι στο νοσοκομείο λειτουργεί και αυτό το ιατρείο. Δηλαδή αν κάποιος μού έρθει μία Πέμπτη με ευρήματα στην ακτινογραφία του, θα του πω σήκω φύγε κι έλα τη Δευτέρα; Δεν γίνεται αυτό. Αν έρθει Δευτέρα πρωί, θα του πω έλα μετά τις 11; Είναι κρίμα. Για το τυπικό του πράγματος έχει δοθεί κάποια ορισμένη μέρα και ώρα, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να έρχονται σε ώρες λειτουργίας των Εξωτερικών Ιατρείων“. Ξεκαθάρισε, όμως, πως απευθύνεται σε όσους νόσησαν σοβαρά με πνευμονολογικά / αναπνευστικά προβλήματα. Σχετικά με άλλα εναπομείναντα της νόσου, όπως η μείωση της όσφρησης ή της γεύσης, είπε πως θα υπάρχουν για μήνες. “Είναι κάτι φυσιολογικό μετά το covid. Δεν υπάρχει ούτε κάποια θεραπεία ούτε κάποιος επανέλεγχος. Το ίδιο και για την αδυναμία ή την καταβολή, μπορεί να υπάρχουν για μήνες και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι”, επισήμανε.


Επανέλαβε πως “Όποιος πέρασε μια βαριά πνευμονία, έχει αναπνευστική ανεπάρκεια, μπορεί να κλείσει ένα ραντεβού, γίνεται στο πλαίσιο τον Εξωτερικών Ιατρείων. Και επειδή η περιοχή είναι μεγάλη, οι άνθρωποι είναι ταλαιπωρημένοι, μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσει όποιος θέλει με τα Επείγοντα του νοσοκομείου”.

Σας μιλάω σαν σε δικούς μου ανθρώπους, σας παρακαλώ εμβολιαστείτε”…

Με μία συγκινητική έκκληση από καρδιάς, η πνευμονολόγος Ρεβέκκα Καλαϊτζίδου απευθύνθηκε προς τους κατοίκους της περιοχής και συμβούλεψε να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους: “Παρακαλώ να έρθουν όλοι να εμβολιαστούν. Να αυξηθεί το ποσοστό να βγούμε απ’ αυτό το πρόβλημα. Εγώ το λέω ως τοπικός παράγοντας, με γνωρίζουν εδώ στην περιοχή, έχω 16 χρόνια εδώ. Άλλο να το λέει ένας ξένος γιατρός, εγώ το λέω στους δικούς μου ανθρώπους. Να έρθουν να κάνουν το εμβόλιο να μην πάθουν κάτι κακό. Είμαι τόσα χρόνια εδώ πέρα, με τον καθένα έχω κάτι να πω. Έχει καλό κόσμο η περιοχή και λίγο. Ας μη μείνουμε λιγότεροι απ’ ό,τι είμαστε”.

Πολλά περιστατικά στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου – Κυρίως ανεμβολίαστοι

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου με περιστατικά ασθενών με covid, η κ. Καλαϊτζίδου ανέφερε πως: “Έρχονται πολλά περιστατικά στο νοσοκομείο. Είναι κυρίως ανεμβολίαστοι. Κάποιοι φεύγουν για το σπίτι, κάποιοι νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική, κάποιοι, ιδίως ηλικιωμένοι που έχουν συνοδά νοσήματα και είναι σε βαριά κατάσταση διακομίζονται στο νοσοκομείο αναφοράς στην Αλεξανδρούπολη. Αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση γιατί κι εκείνο έχει γεμίσει. Δεν τηρούν τα μέτρα, δεν κάνουν εμβόλια, κάτι πρέπει να σκεφτεί κι ο καθένας, κάτι πρέπει να κάνει”…

Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος

Με την ευκαιρία, η κ. Καλαϊτζίδου αναφέρθηκε και στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου το οποίο είχε υποτονίσει για κάποιο διάστημα, αλλά “εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί στο νοσοκομείου και Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Πάλι στο πλαίσιο των Εξωτερικών Ιατρείων, όποιος επιθυμεί να κόψει το κάπνισμα μπορεί να επισκεφθεί το νοσοκομείο, να τον ενημερώσω και να μπει σε ειδικό πρόγραμμα. Να το μάθει ο κόσμος, είναι πάρα πολύ σημαντικό: το κάπνισμα οδηγεί σε ανοσοκαταστολή και μπορεί να οδηγήσει πολύ πιο εύκολα σε νόσο covid“.

Ακούστε αναλυτικά >>ΕΔΩ<<


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 21 Οκτωβρίου, 2021 18:52

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV