Την Πρωτοχρονιά ξεκινάει επίσημα ο εορτασμός για τα 100 χρόνια της Νέας Ορεστιάδας – Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για δράσεις όλο το 2023

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 14 Σεπτεμβρίου, 2022 23:45

Την Πρωτοχρονιά ξεκινάει επίσημα ο εορτασμός για τα 100 χρόνια της Νέας Ορεστιάδας – Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για δράσεις όλο το 2023

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης 14.09.2022 η πενταμελής επιτροπή που διαχειρίζεται το σύνολο του προγράμματος για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας, με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, το 2023.

Οι προετοιμασίες είναι πλέον πυρετώδεις καθώς η επετειακή χρονιά πλησιάζει και η πρώτη εκδήλωση αναμένεται να γίνει από την πρώτη κιόλας μέρα, την Πρωτοχρονιά του 2023. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες προτάσεις από τους φορείς και έχουν αρχίσει να ορίζονται οι διάφορες υποεπιτροπές που θα κληθούν να συγκεντρώσουν τις προτάσεις ανά τομείς, να τις αξιολογήσουν και να τις διαχειριστούν κατάλληλα, με τον τελευταίο λόγο όμως να έχει πάντα η κεντρική πενταμελής Επιτροπή.

Ως το τέλος Οκτωβρίου η υποβολή προτάσεων από φορείς και πολίτες

Στην εισήγησή της η Πρόεδρος της Επιτροπής, δημοτική σύμβουλος Ζήνα Ζάχαρη ανέφερε πως “ύστερα από το πρώτο κάλεσμα που κάναμε στους πολιτιστικούς φορείς, στα αθλητικά σωματεία και στο ευρύ κοινό της πόλης της Νέας Ορεστιάδας, μαζέψαμε κάποιες απόψεις και φτιάξαμε έναν σκελετό για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν το 2023. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο Μουσείο και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη η αίτηση-φόρμα με την οποία όσοι επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν τις ιδέες τους. Αυτό μπορούν να το κάνουν οχι μόνο οι φορείς, αλλά και οι πολίτες που το επιθυμούν. Επειδή έχει ζητηθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων, μεταθέτουμε την καταληκτική ημερομηνία στο τέλος του Οκτώβρη. Αυτό που θέλουμε να ανακοινώσουμε είναι ότι έχουμε και ένα σκελετό των υποεπιτροπών. Αυτές έχουν ως στόχο να μπορέσουν να δώσουν εις βάθος την καταγραφή του συγκεκριμένου αντικειμένου που θα οριστεί, για το πώς εξελίχθηκε ο κάθε τομέας από την ίδρυση της πόλης έως σήμερα“.

Ορίστηκαν τριμελείς υποεπιτροπές εξειδίκευσης για κάθε τομέα

Πιο συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιήθηκε, οι περίπου 15 υποεπιτροπές που θα λάβουν δράσεις είναι οι: παιδείας, αθλητισμού, θρησκευτικού και εκκλησιαστικού τμήματος, πολιτιστικών εκδηλώσεων (περιλαμβάνονται λαογραφικές και θεατρικές δράσεις), ιστορίας, εκδόσεων λευκωμάτων, φωτογραφίας και φιλμ, ηλεκτρονικών μέσων και επικοινωνίας, ιατρικών και υγείας, γενικών επιστημών, βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, μνημείων και ειδικότερα του Μνημείου Ίδρυσης της πόλης, επαγγελματιών και βιοτεχνών, στρατού και σωμάτων ασφαλείας. Για τις υποεπιτροπές αυτές “έχουν προταθεί κάποια άτομα, δεν έχει ολοκληρωθεί όμως η διαδικασία να οριστικοποιηθούν τα άτομα αυτά“, σημείωσε η κ. Ζάχαρη.

Σε ερώτηση του Ράδιο Έβρος περί αποδοτικής συνεργασίας και ενδεχόμενης δυσλειτουργίας τόσων πολλών υπο-επιτροπών, “θα γνωρίζουν καλύτερα και εις βάθος το αντικείμενό τους, θα καταγράφουν τις δράσεις που θα δηλώνουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα παίρνουν την άδεια από μας, και θα λειτουργούν“, απάντησε η κ. Ζάχαρη, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα συλλογικής εργασίας, π.χ. για την έκδοση κάποιου λευκώματος. Μάλιστα διευκρινίστηκε πως “δεν είμαστε στο μηδέν, έχει γίνει κάποια προεργασία και διαπιστώσαμε ότι πρέπει να γίνει καλύτερος συντονισμός από εξειδικευμένα άτομα. Οι επιτροπές θα είναι τριμελείς ώστε να τρέχουν πολύ πιο σύντομα τις δράσεις“.

Την Πρωτοχρονιά η πρώτη εκδήλωση – Έκκληση προς τους νέους για ενεργή συμμετοχή

Την πρώτη πρώτου του 2023 θα έχουμε την πρώτη εκδήλωση“, απάντησε η Πρόεδρος της Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του Ράδιο Έβρος για την αφετηρία των εκδηλώσεων. Προς το παρόν όμως αποφεύχθηκε η αποκάλυψη αυτής της εναρκτήριας εκδήλωσης, με την υπόσχεση πως θα αποτελέσει “έκπληξη” και στόχο να γίνεται μία μεγάλη εκδήλωση κάθε μήνα.

Επισημάνθηκε επίσης το γεγονός πως διατέθηκε ένας συγκεκριμένος χώρος-γραφείο της Επιτροπής στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο., ανοιχτός προς κάθε ενδιαφερόμενο διότι “όταν έχεις ένα δικό σου χώρο είναι πιο αποδοτική όλη η εργασία“, όπως εξήγησε ο π. Βαρθολομαίος.

Να έρθουν κοντά μας οι νέοι. Το ζητούμενο και η δική μας επιτυχία θα είναι αυτή: Να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τους νέους, γιατί γι’ αυτούς γίνονται όλα αυτά. Τα 100 χρόνια ήταν αυτά που ήτανε… Από δω και πέρα μπήκαν τα θεμέλια, και οι νέοι άνθρωποι που θα μείνουν σ΄αυτόν τον τόπο, πάνω σ’ αυτά τα θεμέλια θα χτίσουν. Επιδιώκουμε να συμμετέχουν κυρίως οι νέοι σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, γιατί είναι κάτι που έχει να κάνει με το άμεσο δικό τους μέλλον και τα δικά τους παιδιά“, ήταν η τοποθέτηση του π. Βαρθολομαίου, απευθύνοντας έκκληση στη νέα γενιά να ενεργοποιηθεί. Για το σκοπό αυτό έχουν γίνει κινήσεις προσέγγισης στις σχολικές κοινότητες, ενώ υπάρχουν και προτάσεις συμμετοχικής δράσης μέσω των κοινωνικών δικτύων και γενικά του διαδικτύου. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να υπάρχει συνεργασία με νέους επαγγελματίες της πόλης, αλλά και με παιδιά που σπουδάζουν ή εργάζονται εκτός Ορεστιάδας, προκειμένου “να τους δοθεί η δυνατότητα να ζυμωθούν με την ιστορία των 100 χρόνων της πόλης και να χτίσουν τη δική τους νέα εκατονταετία“, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πανοσιολογιότατος.

Στην πλατεία Δασίου το νέο Μνημείο για την Ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας

Από την πλευρά του ο κ. Λυμπερίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Καραγατσιανών και Αδριανουπολιτών, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μνημείο της πόλης. “Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε γι’ αυτό, βρήκαμε τους καλλιτέχνες, τους γλύπτες και θα έχουμε το μνημείο αυτό μέσα στο 2023. Το θέμα και η δυσκολία μας αυτή τη στιγμή είναι οικονομικό, χρειάζεται προκαταβολή και επειδή είναι δημόσιο έργο δεν μπορούν να δοθούν κάποια χρήματα μπροστά, όμως θα βρούμε τη λύση“, σημείωσε. Σχετικά με την απεικόνιση του μνημείου, αυτό αποτελεί ακόμα “μυστικό”, αφού το μόνο που μπόρεσε να απαντήσει ο κ. Λυμπερίδης είναι πως υπάρχουν δύο ιδέες, αλλά “θα είναι έκπληξη“. Αυτό που αποκάλυψε είναι πως θα τοποθετηθεί σε
περίοπτη θέση στην κεντρική πλατεία Δασίου της Νέας Ορεστιάδας, σε εφαρμογή παλαιότερης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρεμβαίνοντας ο κ. Βαρθολομαίος και εξηγώντας την αμηχανία που επικράτησε ως προς τη σαφήνεια των απαντήσεων που ζητήθηκε, επισήμανε πως “ακόμα κάποια πράγματα δεν είναι ανακοινώσιμα“, αλλά ο στόχος είναι να μη γίνει ένα ακόμα “πανηγύρι” αυτή η επέτειος, αντιθέτως να μείνει στην ιστορία ως “ένα σημείο αναφοράς, διαχρονικό αλλά και πάντα επίκαιρο“.

Ορεστιάδα ή ΝΕΑ Ορεστιάδα και… η παραφωνία των δύο “ν”

Τους συμβολισμούς του λογοτύπου που επέλεξε η Επιτροπή να συνοδεύει την εμβληματική επέτειο της πόλης, εξήγησε η κ. Ζάχαρη αναφέροντας πως: “Το 100 είναι χρυσό λόγω των χρυσών εκατό χρόνων της πόλης μας, οι μπλε καμπύλες απεικονίζουν τη γέφυρα της Αδριανούπολης που ενώνει τις δύο πόλεις, τα δύο μηδενικά μοιάζουν με το σύμβολο του άπειρου, που δείχνει πως η πόλη θα εξελιχθεί κι άλλο“. Η Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε πως “είχαμε πολλές προτάσεις από αρκετούς ανθρώπους που ασχολήθηκαν και αφιέρωσαν χρόνο. Δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ να αποφασίσουμε γιατί ήταν και το συναισθηματικό δέσιμο μ’ αυτούς τους ανθρώπους. Αργότερα θα αναφερθούμε σ’ αυτούς“. Απέφυγε ωστόσο να δημοσιοποιήσει το όνομα αυτού που σχεδίασε τελικά το επιλεγμένο λογότυπο, δηλώνοντας πως “θα μιλήσουμε αργότερα γι’ αυτό, κάποια στιγμή θα παρουσιάσουμε όλες τις προτάσεις“. Παρουσίασε και το μήνυμα που θα συνοδεύει στο εξής το λογότυπο, το οποίο αναγράφει: “Από την γέννηση στην δημιουργία και την πρόοδο”. Της επισημάνθηκε όμως πως τα δύο τελικά “ν” στα άρθρα θα πρέπει να αφαιρεθούν καθώς αποτελούν γραμματικό λάθος, αφού προηγούνται του “γ” και του “δ“, διορθώνοντάς το στο ορθόν: “Από τη γέννηση στη δημιουργία και την πρόοδο“. “Γι’ αυτό θέλαμε κι έναν φιλόλογο στην επιτροπή”, σχολίασε αστειευόμενος ο κ. Λυμπερίδης.

Αρκετή συζήτηση προκάλεσε η ερώτηση του Ράδιο Έβρος σχετικά με το όνομα της πόλης, το οποίο αναφέρεται στο λογότυπο ως ΝΕΑ Ορεστιάδα, ενώ αυτός είναι ένας όρος αδόκιμος. Ως γνωστόν, τυπικά και νομικά δεν υφίσταται τέτοια πόλη στον Ελλαδικό χάρτη. Στο ερώτημα αν είναι καλή ευκαιρία τώρα με την επέτειο να απευθυνθεί η Επιτροπή θεσμικά στους αρμόδιους ώστε να αποσαφηνιστεί και να ξεκαθαρίσει το θέμα με το όνομα της πόλης, η απάντηση τελικά δόθηκε από τον π. Βαρθολομαίο, με τον οποίο φάνηκε να συμφωνούν όλοι οι παρευρισκόμενοι: “Το συζητήσαμε και μας απασχόλησε αυτό το θέμα και πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει αν είναι Ορεστιάδα ή Νέα Ορεστιάδα η πόλη. Οι δικές μας απόψεις συγκλίνουν στο ΝΕΑ Ορεστιάδα, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε εμείς που θα αποφασίσουμε. Πρέπει να αλλάξει αυτό ακόμα και στις πινακίδες στις εισόδους της πόλης. Από τη στιγμή που η πόλη γιορτάζει τα 100 χρόνια και κάτι υπάρχει ως κακώς κείμενο που το βλέπουμε όλοι μας, εμείς θα το επισημάνουμε. Αν ακουστούμε είναι άλλο θέμα. Αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, εκ της συστάσεως αυτής της Επιτροπής, να το πούμε“.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου με τη σύνοψη που έκανε στο τέλος η κ. Ζάχαρη:

_____________

Υπενθυμίζεται πως τα μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας στις 31 Μαΐου 2022 (βλ. σχετικά: >>ΕΔΩ) και είναι οι εξής:

1. Ζήνα Ζάχαρη, Πρόεδρος, δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, και Μέλη:
2. Γιώργος Καλφόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης
3. π. Βαρθολομαίος Αστεριάδης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου
4. Αθανάσιος Λυμπερίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Καραγατσιανών – Αδριανουπολιτών “Η Ορεστιάδα”
5. Γιάννης Σιωπίδης, συνταξιούχος δάσκαλος, ως μέλος της κοινωνίας των πολιτών


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 14 Σεπτεμβρίου, 2022 23:45

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV