Πυροβόλησαν άγρια άλογα στο Δέλτα Έβρου

Συντάκτης Νewsroom 31 Οκτωβρίου, 2018 12:57

Πυροβόλησαν άγρια άλογα στο Δέλτα Έβρου

Πέντε νεκρά άγρια άλογα εντοπίστηκαν χθες να επιπλέουν σε απόσταση μικρή το ένα από το άλλο, σε κανάλι στο Δέλτα του Έβρου.

Ο προβληματισμός είναι έντονος για την εγκληματική αυτή ενέργεια

Συγκεκριμένα ένα αρσενικό, δύο θηλυκά και δύο πουλαράκια, βρέθηκαν νεκρά να επιπλέουν στο κανάλι της περιοχής του αντλιοστασίου στο Δέλτα του Έβρου από ψαράδες που διαμένουν στις καλύβες.

Αυτοί ειδοποίησαν αμέσως τον αντιδήμαρχο Φερών Νικόλαο Γκότση, το δασαρχείο, την κτηνιατρική υπηρεσία, τον φορέα διαχείρισης, προκειμένου να καταγραφεί το αποτρόπαιο συμβάν και να αναζητηθούν οι αιτίες του φαινομένου.

Επί τόπου έσπευσαν ο εκπρόσωπος της κτηνιατρικής Γιώργος Αρχοντάκης, του δασαρχείου Άκης Σεργάκης, του ΤΟΕΒ Σάκης Μπιριντζής και χειριστής τσάπας. Ψαράδες με μπλάβες τους μετέφεραν στο σημείο όπου βρισκόταν σε τυμπανιαία κατάσταση τα άλλοτε περήφανα ζώα.

Ανθρώπινος παράγοντας, πνιγμός ή νόσος, τέθηκε ως ερώτημα για το τι οδήγησε στον θάνατο τα άλογα. Η απάντηση δόθηκε με την ανάσυρσή τους που έγινε κατόπιν επιχείρησης για να απομακρυνθούν από το νερό και να ταφούν. Όπως διαπιστώθηκε τα  άλογα είχαν πυροβοληθεί.  Με το ενδιαφέρον των ανθρώπων της περιοχής τα άλογα μεταφέρθηκαν στην όχθη και τάφηκαν.

Η ευαισθησία των ανθρώπων που ζουν στον προικισμένο, από την φύση, χώρο του βιότοπου, ήταν εμφανής, όπως και η συγκίνησή τους στο αποτρόπαιο θέαμα των νεκρών αλόγων. Τα νεκρά ζώα σύρθηκαν με σχοινιά από τις βάρκες στις όχθες για να περισυλλέγουν και να ταφούν προκειμένου να αποφευχθεί η αποσύνθεσή τους.

Όπως αποδείχθηκε τα δύο ενήλικα ζώα ήταν πυροβολημένα στον λαιμό, τα άλλα ήταν τραυματισμένα και δεν θα ήταν δυνατή η ψηλάφησή τους, ενώ δόθηκε έμφαση στην προσεκτική απομάκρυνση τους για να μην επιβαρυνθεί από την σήψη τους το κανάλι όπου ψαρεύουν οι αλιείς εσωτερικών υδάτων.

Ο προβληματισμός πάντως είναι έντονος για την εγκληματική αυτή ενέργεια από πού προέρχεται κι αν αποτελεί ίσως την πρόθεση κάποιων να απομακρυνθούν τα ζώα που ζουν ελεύθερα εκεί χρόνια τώρα, αναπαράγονται, διαβιούν με πολύ δύσκολες συνθήκες σε αγέλες και απολαμβάνουν τον φυσικό χώρο σε απόλυτη εναρμόνιση με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Κάτι που θα πρέπει να απαντηθεί και να μην επαναληφθεί.


Συντάκτης Νewsroom 31 Οκτωβρίου, 2018 12:57

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV