Προβληματισμένοι αλλά αισιόδοξοι για το μέλλον οι Πρόεδροι των Τμημάτων ΔΠΘ Ορεστιάδας
Την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των Βάσεων 2022 και των εισακτέων ανά Τμήμα και Σχολή στα ΑΕΙ της χώρας, το Ράδιο Έβρος με την εκπομπή Εβροσκόπιο εστίασε στα δεδομένα των δύο Τμημάτων της 4ης έδρας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα, της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αρχικά, από τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) προτίμησαν το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης 24 άτομα, ενώ για το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων μόλις 5. Αντίστοιχα, από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) 20 άτομα για το πρώτο και 18 άτομα για το δεύτερο Τμήμα. Συνυπολογίζοντας και τις ειδικές κατηγορίες εισακτέων με το 10% και από άλλες κατηγορίες, τελικά στο σύνολό τους τα δύο Τμήματα φαίνεται πως πλησιάζουν τον αριθμό των 100 εισακτέων για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, σε σύνολο όμως 330 προσφερόμενων θέσεων.
Με καλεσμένους στην εκπομπή τους Προέδρους των Τμημάτων, αναλύθηκαν τα στοιχεία που προέκυψαν και κυρίως αναζητήθηκαν τα αίτια που οδηγούν τους μαθητές/μαθήτριες να μην επιλέγουν τα Τμήματα του ΔΠΘ που εδρεύουν στην Ορεστιάδα, παρά το γεγονός ότι υπερέχουν με σημαντικά ακαδημαϊκά πλεονεκτήματα έναντι άλλων αντίστοιχων Τμημάτων της χώρας.
Από τη μία ο “νόμος Γαβρόγλου” που το 2018 εξίσωσε τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ, από την άλλη ο “νόμος Κεραμέως” με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θεσμοθετήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάποιων Τμημάτων, όπως αυτά της ακριτικότερης Πανεπιστημιακής Έδρας της χώρας, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες της μείωσης εισακτέων.
Όμως, πλην των παραγόντων αυτών που έχουν να κάνουν με αυτή καθ’ αυτή την ακαδημαϊκή κοινότητα, το πρόβλημα έχει κι άλλες – ίσως πολύ πιο σημαντικές – πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και επικοινωνιακές αιτίες και προεκτάσεις. Ο φόβος των γονέων και των παιδιών για την περιοχή που παρουσιάζεται διαρκώς ως ευάλωτη σε εθνικά ζητήματα, η έλλειψη μέσων μεταφοράς για να φτάσει κανείς εύκολα ως εδώ αλλά και το κόστος μετακίνησης για να καλυφθεί η απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι κάποιες απ’ αυτές.
Εκφράζοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία τους, τόσο ο κ. Τσαντόπουλος όσο και ο κ. Χατζησαββίδης υποστήριξαν πως οφείλει η Πολιτεία να συνδράμει προβάλλοντας τα θετικά πλεονεκτήματα της περιοχής και ενισχύοντας με κίνητρα τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.
Γιώργος Τσαντόπουλος, Πρόεδρος Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ΔΠΘ:
– Νιώθω πιο δυνατός και έτοιμος να δώσω νέα μάχη να ενισχυθεί το Τμήμα
– Δεν υπάρχει κανέναν ενδεχόμενο να κλείσει η Σχολή
– Η Ορεστιάδα είναι μια ασφαλής και πολύ οικονομική πόλη
– Του χρόνου τέτοια μέρα θα μιλάμε με αισθήματα χαράς και αισιοδοξίας
– Ο Δήμος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο πρέπει να προβάλουν τα θετικά της περιοχής και της Σχολής
————–