Κάλεσμα για την Εργατική Πρωτομαγιά από τη Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου

Συντάκτης Νewsroom 30 Απριλίου, 2023 18:45

Κάλεσμα για την Εργατική Πρωτομαγιά από τη Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου

ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΑΛΗ ΜΑΣ!

ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΜΑΣ!


Καλούμε σε συγκέντρωση για την εργατική πρωτομαγιά 1 Μάη στις 10.00 π.μ. στο Ηρώον Ν.Ορεστιάδας.

Η Πρωτομαγιά διαχρονικά αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για την εργατική τάξη, ημέρα – σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση όλου του κόσμου. Ημέρα μνήμης και πάλης για τα οξυμένα προβλήματα και τις εργατικές διεκδικήσεις. Η 1η Μάη είναι βαμμένη με το αίμα των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Είναι ημέρα που οι νεκροί του Σικάγο το 1886, του 36 στην Θεσσαλονίκη, του 44 στην Καισαριανή, έδωσαν το αίμα τους και την ίδια τους την ζωή, αταλάντευτοι, αγωνιζόμενοι για το δίκιο και τη λευτεριά!

Μάης 2023, είναι νωπές ακόμη οι μνήμες και η οργή ξεχειλίζει για τη δολοφονία των 57 συνανθρώπων μας στα Τέμπη, αλλά και τα εκατοντάδες θύματα καθημερινά στους χώρους εργασίας με τελευταίο τον εργάτη στην πρώην ΕΒΓΑ. Είναι πλέον φανερό ότι το δολοφονικό σύστημα του «νεοφιλελευθερισμού», προασπίζοντας τα κέρδη των λίγων, αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες ζωές ως αναλώσιμες. Οι οικονομικά ισχυροί και το πολιτικό τους προσωπικό, έχουν στόχο να ανατρέψουν όλα όσα κατακτήθηκαν με αγώνες εκατό και πλέον χρόνια πριν και να απογειώσουν τα κέρδη τους. Αυτό υπηρετούν οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, της λειτουργίας τους με βάση το «κέρδος» και την «αγορά», της λεηλασίας του εργατικού εισοδήματος με την καθήλωση των μισθών, της ακρίβειας, της υφαρπαγής του δημόσιου πλούτου και καταστροφής του περιβάλλοντος. Στο κέντρο της Ευρώπης υλοποιείται και προωθείται η ίδια βάρβαρη επιλογή, συντονισμένη με τις συμφωνίες που προωθεί η Ε.Ε, οι τράπεζες και το κεφάλαιο, ενώ οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί απειλούν ακόμη και με γενικευμένο πόλεμο. Είναι η πολιτική της παραχώρησης στο κεφάλαιο κάθε πλευρά της ανθρώπινης ζωής, της απογείωσης της εργατικής εκμετάλλευσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει ολοένα και περισσότερο την χώρα και τον λαό στα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε, ασκεί πολιτική που οδηγεί σε κύμα ανατιμήσεων και εκτίναξης του πληθωρισμού, οδηγεί τους οργανωμένους δίκαιους εργατικούς αγώνες στα δικαστήρια για να χτυπήσει την αντίσταση και πάλη των εργαζομένων, δίνει γη και ύδωρ στο κεφάλαιο για να αυξήσει την κερδοφορία του. Στην εκπαίδευση με την «αξιολόγηση» – κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, την αυθαίρετη άρνηση μονιμοποίησης των νεοδιόριστων, με τα νέα εξεταστικά πλέγματα( τράπεζα θεμάτων \ ΕΒΕ), τις εξετάσεις PISA, τις διώξεις αγωνιστών απεργών εκπαιδευτικών, τις απειλές και τον αυταρχισμό, την εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ – κολλεγίων, την επέκταση της ελαστικής εργασίας και με πλήθος άλλων αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων και πρακτικών, συνεχίζει την αποδόμηση και απαξίωση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας και στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα και ανάγκες των παιδιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Με το ν. Χατζηδάκη κλιμακώνει την επίθεση στα συνδικάτα με την ουσιαστική στέρηση του απεργιακού δικαιώματος, όσο και την προσπάθεια παρέμβασης στην ίδια τη λειτουργία των συνδικάτων με την απόπειρα επιβολής ηλεκτρονικών διαδικασιών και εγγραφής στο ΓΕΜΗΣΟΕ. Προσπαθεί να επιβάλλει νέους περιορισμούς των συνδικαλιστικών ελευθεριών για να μην αντιδρούν, οργανώνονται και αντιστέκονται οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας βγήκαν ορμητικά στο προσκήνιο με τις μεγαλειώδεις πορείες και απεργίες μετά το έγκλημα στα Τέμπη συνειδητοποιώντας ολοένα και περισσότερο το βάθος και την έκταση αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Αντίστοιχα, στη Γαλλία οι εργαζόμενοι και η νεολαία με απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζικά συλλαλητήρια, παλεύουν ανυποχώρητα όχι μόνο για να μην περάσουν οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και η αντιδραστική αλλαγή του συνταξιοδοτικού, αλλά αμφισβητούν εμπράκτως τα ασφυκτικά όρια της υποτιθέμενης «δημοκρατίας» τους, καθώς διαπιστώνουν πως ούτε αυτοί ούτε τα δικαιώματά τους «χωρούν» εντός της. Η εργατική τάξη, οι εκπαιδευτικοί και ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα, λαμβάνοντας πραγματικά παραδείγματααπό τη μάχη του εργατικού κινήματος στη Γαλλία, πρέπει να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας και ακυρώνοντας στην πράξη τον εργοδοτικό συνδικαλισμό τύπου ΓΣΕΕ, ο οποίος λειτουργεί απροκάλυπτα πυροσβεστικά στο κίνημα που εκδηλώθηκε, εξυπηρετώντας το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και ουσιαστικά αντιστρατεύεται τα λαϊκά συμφέροντα και διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει την πολιτική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: ΕΙΡΗΝΗ, ΨΩΜΙ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 • Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού. Αποκατάσταση όλων των απωλειών από την έναρξη των μνημονίων, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό! Κανένας μισθός κάτω από 1.200 ευρώ, επαναφορά 13ου και 14 μισθού στο δημόσιο και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ.Να αποδοθεί το «κλεμμένο» ΜΚ για το 2016-2017.
 • Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια, ίση με τον καταληκτικό μισθό. Όχι στην επαιτεία του καθεστώτος «έναντι» στους συνταξιούχους – πλήρη σύνταξη με τη συνταξιοδότηση!
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Το ηλ.ρεύμα, η θέρμανση, το φυσικό αέριο είναι κοινωνικά αγαθά. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ηλ.ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου.
 • Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη και κάθε άλλη κοινωνική ανάγκη.
 • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.
 • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.
 • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. Μονιμοποίηση αναπληρωτών που έχουν έστω και μια σύμβαση εργασίας με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Κατάργηση του προσοντολόγιου. Πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές. Κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των ΑΜΩ και κάθε μορφής ευέλικτης απασχόλησης. Λήψη μέτρων στήριξης της διαβίωσης των αναπληρωτών!
 • Εθνικοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και λειτουργία τους για τις λαϊκές ανάγκες και με εργατικό έλεγχο. Υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας περιουσίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια, το νερό, τις μεταφορές και τα κοινωνικά αγαθά. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν με εργατικό – κοινωνικό έλεγχο όλα τα δημόσια αγαθά: υγεία, παιδεία, μεταφορές, νερό, ενέργεια, δίκτυα – υποδομές, ΜΜΕ, ορυκτός πλούτος, τηλεπικοινωνίες, περιβάλλον. Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δάσος της Δαδιάς και του Πενταλόφου.
 • Τέρμα στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη και απειθαρχία στην εφαρμογή του. Κανένα σωματείο να μην εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ – Δεν ενσωματώνουμε/εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες!
 • Δραστική μείωση του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα χωρίς μειώσεις αποδοχών. Όχι εργασία την Κυριακή.
 • Επαναφορά του ωραρίου διδασκαλίας στα προ του 2013 ισχύοντα, στους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας και μείωσή του στους εκπαιδευτικούς της Α/Θμιας Εκπ/σης.
 • Όχι στο σχολείο της αγοράς – όχι στον ανταγωνισμό και την κατηγοριοποίηση με την αξιολόγηση και τις εξετάσεις (PISA, τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ). Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων και μέτρων. Ενιαίο 12χρονο σχολείο και δίχρονη προσχολική εκπαίδευση που θα χωράει όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς.
 • ΟΧΙ στην αντιδραστική «αξιολόγηση» Σχολείων και εκπαιδευτικών. Κήρυξη απεργίας – αποχής από όλες τις ΕΛΜΕ!
 • Κατάργηση της υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων επί διετία στον τόπο διορισμού τους!
 • Κατάργηση της ισοτιμίας κολλεγίων – ΑΕΙ.
 • Να σταματήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία! Είμαστε ενάντια σε κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού. Έξω από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Να κλείσουν τώρα οι αμερικάνικες βάσεις από τη Σούδα ως την Αλεξανδρούπολη!
 • ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Στον αγώνα για μόρφωση, εργασία και ζωή με δικαιώματα βρίσκεται η ελπίδα!

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!

Το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ


Συντάκτης Νewsroom 30 Απριλίου, 2023 18:45
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV