Πρόστιμο 8000€ σε Σύλλογο της περιοχής μετά από καταγγελία δημάρχου – Ανησυχία στους συλλόγους για τα μέτρα που πρέπει να τηρούν

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 22 Ιουλίου, 2021 22:29

Πρόστιμο 8000€ σε Σύλλογο της περιοχής μετά από καταγγελία δημάρχου – Ανησυχία στους συλλόγους για τα μέτρα που πρέπει να τηρούν

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε πολιτιστικό σύλλογο και 3.000 ευρώ στον πρόεδρο του, για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο πλαίσιο εκδήλωσης”∙ αυτό ανέφερε η καθιερωμένη ενημέρωση από τις αστυνομικές αρχές σχετικά με τα αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού στην ανακοίνωση της Τρίτης 20/7.

Ένα συνολικό πρόστιμο 8.000 ευρώ, που όπως διερευνήσαμε στο Ράδιο Έβρος βεβαιώθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου (5.000 ευρώ) και στον πρόεδρο αυτού Ηλία Μπούκα (3.000 ευρώ) για την εκδήλωση της 17η Ιουλίου στο πλαίσιο των τετραήμερων θεσμοθετημένων εκδηλώσεων του Προφήτη Ηλία. Ένα στιγμιότυπο στα social media κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων – σε διαδικτυακή προβολή, χωρίς παρουσία κοινού – έφερε την επιβολή των προστίμων “για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο πλαίσιο εκδήλωσης”.

Το “Εξαιρετικά Επείγον” έγγραφο του δημάρχου Ιάσμου

Όπως αποδείχθηκε, η βεβαίωση της παράβασης και η επιβολή προστίμου προέκυψαν έπειτα από καταγγελία του δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν την επομένη της εκδήλωσης, την Κυριακή 18/7. Ο κ. Μουμίν απευθύνθηκε στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης και στο Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου, με κοινοποίηση της καταγγελίας στον ίδιο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου. “Σας ενημερώνω πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου στη χθεσινή εκδήλωση (όπως φαίνεται και στις συνημμένες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συλλόγου) προέβη σε παραβίαση της ανωτέρω νομοθεσίας με κίνδυνο τη διασπορά του κορονοϊού και παρακαλώ για τις ενέργειες της αρμοδιότητάς σας”, ανέφερε στην επιστολή του με χαρακτηρισμό “Εξαιρετικό Επείγον” ο δήμαρχος Ιάσμου.

Η επιστολή
Τα επίμαχα στιγμιότυπα

Ανησυχία στους Συλλόγους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων – Επιτρέπονται μόνο όσες απευθύνονται σε παιδιά έως 12 ετών

Το γεγονός αυτό προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία σε συλλόγους και φορείς που προγραμματίζουν εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι. Τα διαρκώς μεταβαλλόμενα μέτρα, οι αμφισημίες και οι ασάφειες σε διαδοχικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στους διοργανωτές. Σημειωτέον ότι βάσει της τελευταίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μέχρι 26 Ιουλίου απαγορεύεται η διοργάνωση εκδηλώσεων από Συλλόγους, εκτός από όσες απευθύνονται σε παιδιά έως 12 ετών. Το παράδοξο είναι πως αυτό δεν ισχύει όταν τις εκδηλώσεις τις διοργανώνουν άλλοι φορείς, όπως δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, άλλα νομικά πρόσωπα, ΕΚΤΟΣ από “Πολιτιστικές και Ψυχαγωγικές Ενώσεις”, όπως ονομάζονται οι σύλλογοι στο ΦΕΚ.

Ηλίας Μπούκας: “Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούν οι Σύλλογοι. Αν τηρήσουν το γράμμα του νόμου και δεν υπάρχουν δήμαρχοι να τους καταγγείλουν, όλα θα παν καλά”

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου Ηλίας Μπούκας μίλησε την Τετάρτη (21/7) στην εκπομπή “Εβροσκόπιο”, υποστηρίζοντας πως ενώ τηρήθηκαν κατά γράμμα όλα τα ισχύοντα μέτρα, ο Δήμαρχος Ιάσμου “περίμενε στη γωνία για να μάς καταγγείλει”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Σημείωσε πως καταθέτει ένσταση κατά της νομιμότητας του προστίμου, καθώς δεν αφορά στο Σύλλογο Ιάσμου η παράβαση που αναφέρεται στο συγκεκριμένο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης βάσει του οποίου βεβαιώθηκε το πρόστιμο.

“Υπάρχει ένας διετής πόλεμος του δημάρχου προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου και τη διοίκηση του, με πρόσχημα ότι ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου δεν μπορεί να κατέχει αυτοδιοικητική θέση. Αυτό δεν ισχύει, καθώς δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Και δεν είμαι ο μόνος σε όλη την Ελλάδα που κατέχω αυτές τις θέσεις”, υποστήριξε ο κ. Μπούκας, ο οποίος διατελεί και Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιάσμου, εκλεγμένος με την αντιπολιτευτική παράταξη στο Δήμο Ιάσμου.

Οντέρ Μουμίν: “Δεν σχολιάζω ούτε αναλώνομαι σε αποδεδειγμένα παραβάτες των μέτρων που επιβάλλει η Πολιτεία”

Μετά τις σοβαρές αναφορές στο πρόσωπο του δημάρχου Ιάσμου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου Ηλία Μπούκα, το “Εβροσκόπιο” επικοινώνησε άμεσα και με τον κ. Μουμίν, προκειμένου να ακουστεί και η δική του πλευρά κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Ακολουθεί αυτούσια η απάντηση του δημάρχου Ιάσμου:

Σας τιμά που ακολουθείτε τους κανόνες που επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία. 
Παραμένω στη διάθεση σας μετά χαράς για οτιδήποτε αυτοδιοικητικό αφορά τον δήμο Ιάσμου.
Οι  ανειλημμένες υποχρεώσεις μου ενόψει εμβολιασμών κατ’οίκον από τις δομές Βοήθεια στο Σπίτι, κατ’ εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, δεν μου αφήνουν περιθώρια να σχολιάσω και να αναλωθώ σε αποδεδειγμένα παραβάτες των μέτρων που επιβάλλει η Πολιτεία. 
Με αυτοδιοικητικούς χαιρετισμούς από τον όμορφο Ίασμο.

Οντέρ Μουμίν 
Δήμαρχος Ιάσμου 
(αυτούσια μπορεί να αναγνωστεί η παρούσα δήλωση στην εκπομπή σας)

Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Ηλία Μπούκα >> ΕΔΩ <<


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 22 Ιουλίου, 2021 22:29

Συνεντεύξεις

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV