Τουρκική προκλητικότητα και Covid-19 “απειλούν” τους αστυνομικούς στον Έβρο

Συντάκτης Νewsroom 8 Μαΐου, 2020 09:22

Τουρκική προκλητικότητα και Covid-19 “απειλούν” τους αστυνομικούς στον Έβρο

Για τα επεισόδια με πυροβολισμούς και τις προκλήσεις από την τουρκική προς την ελληνική πλευρά που σημειώθηκαν τελευταία στην περιοχή του Έβρου, την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη αλλά και την επιστολή της ένωσης για μεταγωγές κρατουμένων χωρίς ιατρικό έλεγχο για τον ιό Covid-19 μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας Ηλίας Ακίδης

Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην περιοχή ο κ. Ακίδης ανέφερε πως είναι συχνή η παρουσία του Υπουργού για θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό και την φύλαξη των συνόρων, ενώ ενημερώνεται και παρακολουθεί ζητήματα ενίσχυσης και στον φράχτη αλλά και σε εξοπλισμό των αστυνομικών. Ο κ. Ακίδης μίλησε και για τα περιστατικά που αναφέρονται τελευταία και αφορούν πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική πλευρά των συνόρων και αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα των περιστατικών καθώς όπως είπε έχει τύχει να “καρφωθεί” βολίδα σε δέντρο δίπλα από αστυνομικό, ενώ εξήγησε πως η σύνδεση των περιστατικών με το μεταναστευτικό είναι άμεση καθώς αποτελούν “αντιπερισπασμό” για την διακίνηση παράνομων μεταναστών.

Σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν σε παρόντα χρόνο τους αστυνομικούς ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας μίλησε για την επιστολή της Ένωσης προς την ηγεσία που αφορά τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται οι αστυνομικοί στις μεταγωγές παράνομων μεταναστών κυρίως καθώς όπως δήλωσε δεν πραγματοποιούνται στους κρατουμένους ιατρικοί έλεγχοι για τον Covid-19. Ο κ. Ακίδης μίλησε για την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων που θα προστατεύουν τόσο τους αστυνομικούς όσο και τους μετανάστες του ΠΡΟΚΕΚΑ στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου μεταφέρονται οι μετανάστες, από κάποιο πιθανό κρούσμα και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν ενώ μίλησε για τις τελευταίες 3 μεταγωγές προς το ΠΡΟΚΕΚΑ που αφορούν 12 και 18 άτομα.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή:

«Μεταγωγές κρατουμένων χωρίς ιατρικό έλεγχο για τον ιό Covid-19».

κ. Υπουργέ, κ. Αρχηγέ

Τους μήνες που μας πέρασαν το  σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας κλήθηκε να ανταπεξέλθει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις τόσο για την χώρα μας όσο και για την παγκόσμια κοινότητα και απέδειξε για άλλη μία φορά, γιατί ο Έλληνας Αστυνομικός αποτελεί θεμέλιο λίθο για την εύρυθμη  λειτουργία της κοινωνίας στην οποία ζούμε.

Η πολιτεία με συνεχείς ενημερώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και διαγγέλματα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της Χώρας έχει ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας με βασική κατεύθυνση και οδηγία όπως: α) Να μένουμε σπίτι β) Να τηρούνται αυστηρά μέτρα υγιεινής και καθαρισμού των χεριών. γ)Να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων κ.α, ενώ ανακοινώθηκαν και απαγορεύσεις μετακινήσεων από τον έναν Νομό σε άλλον Νομό.

Παρόλο που οι συστάσεις είναι καθημερινές και συνεχείς, στην Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα στις Υπηρεσίες της Δ.Α Ορεστιάδας παρατηρούνται φαινόμενα που δεν συμβαδίζουν με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Κράτους.

Πιο συγκεκριμένα, την 16-04-2020 πραγματοποιήθηκε μεταγωγή δώδεκα(12) παράνομων μεταναστών και την 05-05-2020 πραγματοποιήθηκε  μεταγωγή δεκαοκτώ(18) παράνομων μεταναστών  από τον Ίασμο Ροδόπης και την Καβάλα, προς το ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιαδας χωρίς να έχει προηγηθεί και στις δύο μεταγωγές ο απαιτούμενος ιατρικός έλεγχος αν οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι είναι θετικοί ή αρνητικοί στον ιό covid-19 και χωρίς να έχουν τηρηθεί οι απαιτούμενες οδηγίες και συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με ότι κινδύνους  αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.

κ. Υπουργέ κ. Αρχηγέ

Ποιος έδωσε την συγκεκριμένη εντολή-διαταγή,  αγνοώντας της οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας;  Το Αρχηγείο είχε γνώση της συγκεκριμένης διαταγής για την μεταγωγή; Ήταν ενήμερες οι εισαγγελικές αρχές για τις συγκεκριμένες μεταγωγές; Δεν έπρεπε οι συγκεκριμένοι παράνομοι μετανάστες να κρατηθούν σε κάποια δομή για να τηρηθεί η καραντίνα των 14 ημερών; Τηρήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες αναφορικά με το πρωτόκολλο για τον ιό covid-19  ή αυτό υπάρχει για να τηρείται μόνο από τους πολίτες και όχι από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας;

 Η Ένωσής μας ευελπιστεί για την άμεση ανταπόκρισή σας και ότι φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και αντιμετωπίζουν τον Έλληνα Αστυνομικό σαν υπάλληλο τριτοκοσμικής χώρας, δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.   


Συντάκτης Νewsroom 8 Μαΐου, 2020 09:22

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV