Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Θράκης: Ο Έβρος η πιο ξερή περιοχή της Ελλάδας – «Μπορεί να δούμε και τον Έβρο χωρίς νερό»

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 9 Ιουλίου, 2025 12:37

Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Θράκης: Ο Έβρος η πιο ξερή περιοχή της Ελλάδας – «Μπορεί να δούμε και τον Έβρο χωρίς νερό»

Δραματική είναι η εικόνα που αποτυπώνουν οι πρόσφατοι χάρτες του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, με την περιοχή του Έβρου να είναι πλέον ως η πιο ξηρή της χώρας.

Η χθεσινή δημοσίευση του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης με τα δεδομένα και χάρτη του Copernicus επισημαίνει τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρη τη Θράκη: «Η πιο ξερή περιοχή όλης της Ελλάδας ο Έβρος (δυσμενείς συνθήκες για την ανάπτυξη καλλιεργειών αλλά και του καμένου δάσους). Από το βορρά μέχρι το νότο. Όλη η Θράκη βρίσκεται σε μαύρο χάλι από πλευράς εδαφικής υγρασίας».

Το ζήτημα ανέλυσε σήμερα στον ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή «Πρωινή περιπολία» ο Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, Πρόεδρος του Παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τη γεωργία όσο και για τα οικοσυστήματα της περιοχής.


«Παραδοσιακά, η νοτιοανατολική Ελλάδα, όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, θεωρούνταν οι πιο ξηρές περιοχές της χώρας. Όμως, τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο Έβρος βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας ξηρότητας λόγω της μεγάλης έλλειψης βροχοπτώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης περιέγραψε τις συνέπειες της ξηρασίας με ανησυχία: «Η έλλειψη νερού σημαίνει μείωση της εδαφικής υγρασίας και, κατ’ επέκταση, μείωση παραγωγών στον πρωτογενή τομέα. Το εισόδημα των παραγωγών πλήττεται ήδη. Παράλληλα, η άγρια ζωή, ειδικά στα καμένα δάση του Έβρου, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης».

Ο κ. Παπαδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των ποταμών της περιοχής και στη διαχείριση των υδάτων από τη Βουλγαρία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διακρατική συνεργασία. «Ο Άρδας είναι ένας μεγάλος και σημαντικός παραπόταμος του Έβρου, όμως φέτος, λόγω της μειωμένης χιονόπτωσης και βροχοπτώσεων, και οι Βούλγαροι συγκρατούν νερά στα φράγματά τους. Εμείς, ως τελευταία χώρα στη ροή, μένουμε χωρίς νερό».

Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζεται «συναγερμού» καθώς η στάθμη του Άρδα έχει πέσει κάτω από τα 3 μέτρα, απειλώντας άμεσα την άρδευση, μόλις 30 εκατοστά πάνω από το όριο κλεισίματος. «Αν δεν βρέξει και δεν απελευθερώσει νερά η Βουλγαρία, θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης. Παράλληλα τόνισε «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δηλαδή χωρίς βροχές και η συγκράτηση των νερών από τα άλλα κράτη μπορεί να δούμε και τον Έβρο χωρίς νερό».

Η ανάγκη για υδατικά έργα είναι επιτακτική, όμως, όπως δήλωσε, «παρότι το ΓΕΩΤΕΕ έχει εδώ και δεκαετίες τονίσει την ανάγκη για μικρά φράγματα τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει. Υπάρχει ένα φράγμα στα Κόμαρα που δεν λειτουργεί, ενώ πολλά ακόμη έχουν μείνει στα χαρτιά».

«Όλοι είναι ενημερωμένοι – από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι την κεντρική εξουσία – αλλά οι παρεμβάσεις δεν προχωρούν. Άλλοτε φταίνε οι μελέτες, άλλοτε η έλλειψη πόρων. Όταν δεν θέλει να ζυμώσει η αρκούδα, δέκα μέρες κοσκινίζει».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδάκης τόνισε την ανάγκη στροφής σε λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες. «Το καλαμπόκι και το ρύζι ίσως πρέπει να εγκαταλειφθούν. Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Δεν γίνεται να καλλιεργούμε ρύζι χωρίς νερό, οι απέναντι Τούρκοι έχουν φτιάξει τα έργα και εμείς όχι».


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 9 Ιουλίου, 2025 12:37

Ράδιο Έβρος TV