Πρόεδροι Β. Έβρου: Δεν ζητάμε να αποζημιωθούμε για να πλουτίσουμε, αλλά να στηριχθούμε για να συνεχίσουμε

Συντάκτης Δημήτρης Μηλίκας Ιούλιος 6, 2018 19:30

Πρόεδροι Β. Έβρου: Δεν ζητάμε να αποζημιωθούμε για να πλουτίσουμε, αλλά να στηριχθούμε για να συνεχίσουμε

Δεν ζητάμε να αποζημιωθούμε για να πλουτίσουμε αλλά να στηριχθούμε για να συνεχίσουμε , λένε οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Β. Έβρου

Ανοικτή επιστολή με πολλαπλούς αποδέκτες (Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΟΠΕΚΕΠΕ Πρόεδρος – Αντιπρόεδροι,Πρόεδρο – Δ.Σ. ΕΛΓΑ, Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δήμο Διδυμοτείχου, Δήμο Ορεστιάδας και Βουλευτές Έβρου) έστειλαν  πρόεδροι πολλών Τοπικών Κοινοτήτων του Β.Έβρου σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών , πρώτα λόγω των πολλών βροχοπτώσεων του χειμώνα και μετά λόγω της παρατεταμένης περιόδου ανομβρίας της άνοιξης και του καλοκαιριού!Η κίνηση όπως δήλωσε πρόεδρος στο radioevros.gr είναι υποστηρικτική και προς κάθε άλλη ενέργεια που γίνεται παράλληλα με αυτή και έχει τον ίδιο στόχο (θα γίνει σύσκεψη αγροτών για το ίδιο θέμα την Δευτέρα στο Διδυμότειχο δείτε εδώ το σχετικό άρθρο) .

 «Ανοιχτή επιστολή Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων Β. Έβρου σχετικά με τις ζημίες που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες,

συγκεντρωθήκαμε την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 στο Διδυμότειχο, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων των περιοχών Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος με κύριο θέμα το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει στην περιοχή του Β. Έβρου με τις καταστροφικές, για τις καλλιέργειες, καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή μας. Έχοντας το προνόμιο της καθημερινής και άμεσης επικοινωνίας με τους παραγωγούς της περιοχής, θεωρούμε ως υποχρέωση μας την σύνταξη της παρούσας ως αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες του Β. Έβρου.

Στον Β. Έβρο, η πλειοψηφία των αγροτεμαχίων βρίσκονται σε ξηρικές περιοχές και είναι πολυκερματισμένα. Ο χειμώνας στην περιοχή μας ήταν εντόνως βροχερός με αποτέλεσμα την ανάσχεση της ανάπτυξης των σιτηρών, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν ασφυκτικές συνθήκες στο έδαφος, ευνοϊκές για την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Την υψηλή βροχόπτωση διαδέχθηκε η παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα και που συντέλεσε ακολούθως σε εκτεταμένη απώλεια παραγωγής στις χειμερινές καλλιέργειες, η οποία αντανακλάται σε μείωση 50 – 70 %  (σε σχέση με άλλες χρονιές). Παράλληλα τα υαλώδη στα Σκληρά Σιτάρια είναι σε τόσο μειωμένα επίπεδα, ώστε οι μύλοι να τα προωθούν όλα για ζωοτροφές, με την αντίστοιχη μείωση της τιμής τους ανά κιλό η οποία κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στα 0,14 €.

Την ίδια στιγμή, η παρατεταμένη ξηρασία οδήγησε τους περισσότερους παραγωγούς σε πολύ όψιμη σπορά ανοιξιάτικων καλλιεργειών όπως Βαμβάκι και Ηλίανθος (τα οποία αποτελούν τις βασικότερες ανοιξιάτικες καλλιέργειες στην περιοχή μας με συντριπτικά ποσοστά), με αποτέλεσμα είτε την μειωμένη φυτρωτικότητα, είτε την λανθασμένη επιλογή μεσοπρώιμων ποικιλιών οι οποίες αναγκαστικά σπάρθηκαν όψιμα (με αποτέλεσμα να μην είναι πιθανή η συγκομιδή τελικού προϊόντος),  είτε ακόμα και σε επανασπορά λόγω αλλοίωσης του σπόρου.

Έχοντας ως γνώμονα τα παραπάνω, αντιλαμβάνεστε την κοινωνική-οικονομική έκταση που λαμβάνουν τα προβλήματα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες όχι μόνο για την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας σε επίπεδο οικογένειας (όπου στην περιοχή μας όλες οι οικογένειες έχουν κάποιον αγρότη), όπου το εισόδημα συρρικνώνεται σημαντικά την στιγμή που έχουν επενδυθεί μεγάλα ποσά για την σπορά.

Ως εκ τούτου, και κατόπιν διαβούλευσης θέλουμε να προτείνουμε τα κάτωθι για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης:

 • Δεδομένου ότι η ανομβρία δεν αποτελεί επιλέξιμη ζημιογόνος αιτία για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις χειμερινές αλλά και για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες μέσω ΠΣΕΑ, αλλά με άμεσες διαδικασίες πληρωμής.
 • Να μην ισχύσει το όριο παραδοτέας παραγωγής για συνδεδεμένα καθεστώτα φυτικού στις πληγείσες περιοχές, ή να μειωθεί σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα.
 • Να μην υπάρχει αυστηρότητα κατά την διενέργεια επιτοπίων ελέγχων σε περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται προφανώς ότι έχει πραγματοποιηθεί η σπορά της δηλωμένης στην ΕΑΕ 2018 καλλιέργειας, αλλά ωστόσο το αγροτεμάχιο υπολείπεται σε καλυπτικότητα λόγω προβληματικού φυτρώματος.
 • Πρόβλεψη για αποζημίωση του κόστους επανασποράς όπου αυτή αποδεικνύεται.

Τονίζοντας την περηφάνια των παραγωγών της περιοχής μας, δεν ζητάμε να αποζημιωθούμε για να πλουτίσουμε, αλλά ζητάμε να στηριχθούμε για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που για τόσα χρόνια κάνουμε με ζήλο, όντας (οι αγρότες) η βαριά βιομηχανία της περιοχής του Έβρου.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ενώ παράλληλα είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με Τιμή,

Οι Συνυπογράφοντες Πρόεδροι Τοπικών Kοινοτήτων

ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝΚΥΑΝΗΣ
ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝΜΑΝΗΣ
ΑΣΠΡΟΝΕΡΙΟΥΠΟΙΜΕΝΙΚΟΥ
ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥΠΡΑΓΓΙΟΥ
ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙΟΥΠΥΘΙΟΥ
ΙΣΑΑΚΙΟΥΣΙΤΟΧΩΡΙΟΥ
ΚΑΡΩΤΗΣΣΟΦΙΚΟΥ
ΚΟΥΦΟΒΟΥΝΟΥ

*Η λίστα των Προέδρων ανανεώνεται καθημερινά

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΩΝ

 • ΥΠΟΥΡΓΟΣ – ΥΠ.Α.Α.Τ.
 • ΕΛΓΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Δ.Σ.
 • ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ
 • ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΕΒΡΟΥ
 • ΔΗΜΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
 • ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ
 • ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν.ΕΒΡΟΥ

 

 

 

 

 

 

 


Συντάκτης Δημήτρης Μηλίκας Ιούλιος 6, 2018 19:30
RadioEvrosAPPS

Συνεντεύξεις

Μουρμούρια

Ράδιο Έβρος TV

SiankouriBanner2

Πρωτοσέλιδα

Εγγραφείτε στο Newsletter