Προβολή του ντοκιμαντέρ “Ίχνη” σε επιλεγμένους χώρους του Έβρου

Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 6 Μαΐου, 2019 14:29

Προβολή του ντοκιμαντέρ “Ίχνη” σε επιλεγμένους χώρους του Έβρου

“Ίχνη”: Ένα ντοκιμαντέρ για τους αγνοούμενους του 1974 στην Κύπρο.

Μετά τις επιτυχημένες sold out προβολές στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη και τις πολυσυζητημένες προβολές του σε Λευκωσία, Λεμεσό, Παραλίμνι και Αθήνα, το Ντοκιμαντέρ “Ίχνη” ταξιδεύει στον Έβρο όπου θα προβληθεί σε τέσσερις επιλεγμένους χώρους Πολιτισμού ως εξής:

  • Τρίτη 7 Μαΐου 2019: Νέα Ορεστιάδα, Θέατρο “ΔΙΟΝΥΣΟΣ”.
  • Τετάρτη 8 Μαΐου 2019: Διδυμότειχο, Θέατρο ΟΡΦΕΑΣ-ΘΕΑ|ΣΥ|.
  • Πέμπτη 9 Μαΐου 2019: Σουφλί, Μουσείο Τέχνης Μεταξιού “Τσιακίρη”.
  • Παρασκευή 10 Μαΐου 2019: Αλεξανδρούπολη, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης “Αγγελική Γιαννακίδου”.

Κοινή ώρα προβολών στις 20:0 με ελεύθερη είσοδο.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την υπεύθυνη Έρευνας και Παραγωγής Σοφία Ιορδανίδου, Αν. Καθηγήτρια Επικοινωνίας και Νέας Δημοσιογραφίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Λίγα λόγια για τα Ίχνη

Σαράντα πέντε χρόνια μετά την παράνομη εισβολή, ένα ντοκιμαντέρ επαναφέρει στο προσκήνιο μια πληγή της Κύπρου που μένει ακόμη ανοιχτή: τους αγνοούμενους του 1974.

Συγγενείς των αγνοουμένων, δημοσιογράφοι και επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό επαναφέρουν και αναλύουν το ζήτημα των Αγνοουμένων. Δείχνουν ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ξεχάσει. Υπογραμμίζουν τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της Τουρκίας που εξακολουθεί να μη διευκολύνει την ιστορική έρευνα για τον εντοπισμό των Κυπρίων στρατιωτών και πολιτών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Αναδεικνύουν την υποχρέωση των διεθνών οργανισμών να πιέσουν την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία της. Υπενθυμίζουν τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες της κυπριακής πλευράς που, στο όνομα της συμφιλίωσης, δεν ασκεί την απαραίτητη πίεση, ώστε να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο. Στην αφήγηση του ντοκιμαντέρ, παράλληλα με τους αγνοούμενους, αναδεικνύεται η περιπέτεια των αρχαίων και θρησκευτικών κειμηλίων που εκλάπησαν και φυγαδεύτηκαν ή πουλήθηκαν στο εξωτερικό με ευθύνη των κατοχικών δυνάμεων.

Εμφανίζονται με αλφαβητική σειρά οι εξής: Αχιλλέας Αιμιλιανίδης (δικηγόρος, κοσμήτορας Νομικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), Χρήστος Αλεξάνδρου (ιστορικός), Μαρία Καρεφυλλίδου (αδελφή αγνοουμένου), Κώστας Κατσαρός (νομικός σύμβουλος Αρχιεπισκοπής), Γιασεμί Σενέρ Λεβέντ (τουρκοκύπριος δημοσιογράφος), Αλφρέντ Μωρίς Ντε Ζάγιας (νομικός, ανεξάρτητος ερευνητής του ΟΗΕ), Ανδρέας Παράσχος (δημοσιογράφος, διευθυντής εφημερίδας Η Καθημερινή Κύπρου), Δρ. Δέσποινα Πηλείδου (Έφορος Αρχαιοτήτων, Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου), Κυριάκος Κολοβός, (υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικής Επικοινωνίας).

Διάρκεια: 38 λεπτά, Παραγωγή: Advanced Media Institute 2018, Σκηνοθεσία: Θάνος Τσάντας, Σενάριο: Άρης Χατζηστεφάνου, Τεκμηρίωση και επιστημονική επιμέλεια: Λεωνίδας Βατικιώτης, Φωτογραφία: Θάνος Τσάντας, Έρευνα και Παραγωγή: Σοφία Ιορδανίδου.

Διοργάνωση Προβολών στον Έβρο: Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας “Διόνυσος”, με την ευγενική υποστήριξη των χώρων φιλοξενίας.

Ίχνη

 


Συντάκτης Ιουλία Νιχωρίτη 6 Μαΐου, 2019 14:29

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV