Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα

Συντάκτης Νewsroom 2 Σεπτεμβρίου, 2017 10:32

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα

Η οδοντόβουρτσα είναι ένα χρησιμότατο ιατρικό εργαλείο προσωπικής υγιεινής.

Εάν χρησιμοποιείτε την οδοντόβουρτσά σας κατά τη συνήθη σύσταση των ειδικών, δηλαδή τουλάχιστον πρωί και βράδυ, οι τρίχες της φθείρονται αρκετά γρήγορα κι έτσι δεν αφαιρούν εξίσου αποτελεσματικά την πλάκα από τα δόντια.
Μια φθαρμένη οδοντόβουρτσα επιτρέπει στις τροφές να παραμένουν ανάμεσα στα δόντια, προωθώντας τη φθορά δοντιών και ούλων αλλά και τη συσσώρευση βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα.
Μελέτη από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ έδειξε ότι μια οδοντόβουρτσα κουβαλά τουλάχιστον 10 εκατομμύρια βακτήρια, μεταξύ των οποίων το E. coli και ο σταφυλόκοκκος.

Στο ανθρώπινο στόμα υπάρχουν κατά μέσο όρο 100-200 είδη βακτηρίων, τα περισσότερα από τα οποία καταλήγουν στην οδοντόβουρτσα μετά από κάθε βούρτσισμα, ενώ μια καινούργια οδοντόβουρτσα μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια, ιούς και μύκητες (είτε από το στόμα είτε από το περιβάλλον του μπάνιου) μετά από μόλις 30 δευτερόλεπτα χρήσης.



Για να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στο βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γνωρίζουμε κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα. Οι οδοντίατροι συνιστούν να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα μας:
  • Μόλις αρχίσει να αλλάζει το φυσικό σχήμα των ινών. Σταδιακά οι εξωτερικές ίνες αρχίζουν να παίρνουν κλίση προς τα έξω και να ανοίγουν μειώνοντας την συνολική ικανότητα καθαρισμού.
  • Κάθε 3-4 μήνες. Ακόμη και αν δεν φαίνεται μακροσκοπικά στο διάστημα αυτό μετά από καθημερινή χρήση τα άκρα των ινών έχουν ήδη υποστεί σημαντική φθορά. Οι οδοντίατροι συνιστούν την προληπτική αλλαγή οδοντόβουρτσας κάθε 4 μήνες το πολύ ακόμη και αν δεν υπάρχουν εμφανή σημεία φθοράς.
  • Μετά από ένα κρύωμα, γρίππη, ή στοματίτιδα. Όσο καλά και αν ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσα σας κάποια μικρόβια θα παραμείνουν. Για αυτό το λόγο θα πρέπει πάντα να την αλλάζετε μετά από ένα κρύωμα, γρίππη ή άλλη ασθένεια του αναπνευστικού. Το ίδιο ισχύει και μετά από μια μυκητίαση ή άλλη μορφή στοματίτιδας.
  • Αν χρησιμοποιηθεί από άλλο άτομο. Η οδ/βουρτσα είναι ένα αυστηρά προσωπικό αντικείμενο που δεν πρέπει να δανείζεται, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης ορισμένων παθογόνων μικροβίων που προκαλούν ουλίτιδα από το ένα άτομο στο άλλο, αλλά και άλλων ασθενειών. Αλλάξτε την αμέσως αν διαπιστώσετε ότι χρησιμοποιήθηκε από άλλο άτομο.

Τι ακόμη πρέπει να γνωρίζετε:

  • Οι παιδικές οδοντόβουρτσες φθείρονται γρηγορότερα γιατί είναι πολύ μαλακές και θα πρέπει να αντικαθίστανται συχνότερα.
  • Αν διαπιστώσετε ότι η οδοντόβουρτσα σας φθείρεται πολύ γρήγορα πχ. οι ίνες αρχίζουν να ανοίγουν από τον 1ο μήνα, πιθανότατα βουρτσίζετε με λάθος τρόπο και ασκείτε υπερβολική δύναμη.
  • Αν αντίθετα, έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες και η βούρτσα σας δείχνει ακόμη κοινούργια, μάλλον δεν την χρησιμοποιείται όσο τακτικά πρέπει ή βουρτσίζετε για πολύ λιγότερο χρόνο από τον απαιτούμενο για επαρκή καθαρισμό των δοντιών.
  • Ορισμένοι τύποι οδοντοβουρτσών (πχ. OralB Indicator) έχουν ίνες που αλλάζουν χρώμα με την πάροδο του χρόνου θυμίζοντας μας ότι είναι καιρός να αλλάξουμε οδοντόβουρτσα.
  • ‘Οταν αγοράζετε οδοντόβουρτσα, αγοράστε περισσότερες από μία. Έχει διαπιστωθεί ότι όταν έχουμε ήδη διαθέσιμη στο σπίτι μια extra οδοντόβουρτσα είναι πιο πιθανό να τηρήσουμε τις παραπάνω συμβουλές και να αλλάξουμε την οδοντόβουρτσα όταν πρέπει.
  • Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν επίσης και για την αλλαγή της κεφαλής στις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες.

http://www.dontiastoma.gr/

 

 

 

 

 


Συντάκτης Νewsroom 2 Σεπτεμβρίου, 2017 10:32

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV