Πόση έκταση κάηκε τελικά στη Δαδιά; – Η επίσημη ανάλυση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. είναι πιο αισιόδοξη

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 5 Αυγούστου, 2022 08:30

Πόση έκταση κάηκε τελικά στη Δαδιά; – Η επίσημη ανάλυση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. είναι πιο αισιόδοξη

Σε αντίθεση με όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία για την εκτίμηση της καμένης έκτασης στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης, έρχεται πλέον η τελική αναλυτική αποτύπωση, έτσι όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (ο νέος Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που “απορρόφησε” τους Φορείς Διαχείρισης μετά την κατάργησή τους).

Σύμφωνα, λοιπόν, με την επεξεργασία των δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης 3 μέτρων, εν αντιθέσει με τα πρότερα στοιχεία που προέρχονταν από δορυφορικές εικόνες ανάλυσης 10 μέτρων, οι ζώνες του Εθνικού Πάρκου που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν η Α2 με 26.367 καμένα στρέμματα, ενώ στην κρίσιμη ζώνη Α1 με τη μεγαλύτερη πυκνότητα παρουσίας θέσεων φωλεοποίησης του Μαυρόγυπα, η πυρκαγιά επηρέασε 4.590 στρέμματα. Σημασία έχει όμως πως “το υψηλό ποσοστό (50% της πληγείσας περιοχής) από άκαυτες νησίδες και χαμηλής/μέτριας σφοδρότητας πυρκαγιάς αφήνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των σπάνιων αρπακτικών και πτωματοφάγων ειδών στην περιοχή”, όπως σημειώνει ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Αναλυτικά:

Η επεξεργασία δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης (3 μέτρα) από το Post Fire Biodiversity Recovery Hub του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς:

Στον αριστερό χάρτη απεικονίζεται η συνολική πληγείσα περιοχή η περίμετρος της οποίας περικλείει μια έκταση 45.412 στρεμμάτων.

Στο δεξιό χάρτη αποτυπώνεται με λεπτομερή χαρτογράφηση η σφοδρότητα* της πυρκαγιάς σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της στη βλάστηση της περιοχής.

  • Με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται οι περιοχές όπου η πυρκαγιά έκαψε το σύνολο σχεδόν της διαθέσιμης βλάστησης (22.097 στρέμματα), από τον υπόροφο μέχρι και την κόμη των δέντρων ή προξένησε ολοσχερή καταστροφή της βλάστησης.
  • Με πορτοκαλί χρώμα σημειώνονται οι περιοχές όπου η πυρκαγιά διαδόθηκε κυρίως στην επιφάνεια του εδάφους (16.072 στρέμματα), καίγοντας δασική καύσιμη ύλη σε επαφή με το έδαφος (π.χ., κατακείμενα ξηρά φύλλα και βελόνες, μικρά κλαδιά, χόρτα και χαμηλού ύψους θάμνoυς), αφήνοντας ανεπηρέαστη ή σχεδόν ανεπηρέαστη την κόμη των δέντρων.
  • Με πράσινο χρώμα οι εντελώς άκαυτες νησίδες βλάστησης μέσα στην πληγείσα περιοχή (6.153 στρέμματα).

Οι ζώνες του Εθνικού Πάρκου που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν η Α2 με 26.367 καμένα στρέμματα, ενώ στην κρίσιμη ζώνη Α1 με τη μεγαλύτερη πυκνότητα παρουσίας θέσεων φωλεοποίησης του Μαυρόγυπα, η πυρκαγιά επηρέασε 4.590 στρέμματα.

Το υψηλό ποσοστό (50% της πληγείσας περιοχής) από άκαυτες νησίδες και χαμηλής/μέτριας σφοδρότητας πυρκαγιάς αφήνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των σπάνιων αρπακτικών και πτωματοφάγων ειδών στην περιοχή.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ήδη καταρτίζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταπυρικής αποκατάστασης της περιοχής το οποίο αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται τις επόμενες ημέρες. Τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης θα επαληθευτούν και θα εμπλουτισθούν ως προς τη θεματική τους πληροφορία από εκτεταμένες εργασίες πεδίου.

_____________

Η χωρική αποτίμηση της σφοδρότητας αποτελεί βασικό στοιχείο για την κατανόηση της μεταπυρικής εκτίμησης των στοιχείων βιοποικιλοτητας και του φυσικού κεφαλαίου για τη διαχείριση των καμένων εκτάσεων με σκοπό τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων μέσω της λήψης των κατάλληλων μέτρων

_____________

** Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Κώστας Ποϊραζίδης, Δαδιά, 29/7/2022“Οι διάσημοι κάτοικοι της Δαδιάς, θα εξακολουθούν να πετάνε πάνω από τα ωραία δάση της. Και να μας χαρίζουν απλόχερα αυτές τις μαγεμένες αισθήσεις”.

______________

*** Σημειώνεται πως για παρόμοια συμπεράσματα μάς έχει ενημερώσει στο Ράδιο Έβρος και το Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου από την Παρακευή (29/7). Το Κέντρο έκανε χρήση υψηλής ανάλυσης δορυφορικών εικόνων PlanetScope (3 μέτρων ανάλυσης), πριν και μετά την εκδήλωση της φωτιάς, εκτιμώντας την εκταση της πυρκαγιάς στα 27.000 στρέμματα.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 5 Αυγούστου, 2022 08:30

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV