Η Αλκμήνη στο Ράδιο Έβρος, πριν την πορεία της προς τη Γάζα – Η δύναμη της πράξης απέναντι στη βαρβαρότητα

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 10 Ιουνίου, 2025 14:00

Η Αλκμήνη στο Ράδιο Έβρος, πριν την πορεία της προς τη Γάζα – Η δύναμη της πράξης απέναντι στη βαρβαρότητα

Στις 12 Ιουνίου ξεκινά μια πορεία συμβολική αλλά και σπαρακτικά αναγκαία: η “Πορεία προς τη Γάζα“, με 2.500 ανθρώπους από 50+ χώρες απ’ όλο τον κόσμο να βαδίζουν με έναν σκοπό: να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και, κυρίως, να υψώσουν φωνή απέναντι σε μια ανείπωτη τραγωδία. Ανάμεσά τους και 205 Έλληνες, με την Αλκμήνη Πέτρου – Χατζηπαναγιώτου, η φωνή της μπάντας “Sourloulou“, να αποτελεί ένα έμπρακτο παράδειγμα όσων δεν αντέχουν να μένουν απλοί θεατές. «Νέα, γενναία και Αθηναία» δηλώνει στο προφίλ της, μα πάνω απ’ όλα είναι σίγουρα μια γυναίκα με πάθος για το δίκαιο του αδύναμου, για το δικαίωμα στη ζωή χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Η Αλκμήνη μίλησε στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το Κάιρο, από όπου θα ξεκινήσει η πολυήμερη πεζοπορία μέσα από την έρημο με προορισμό το πέρασμα της Ράφα.

«Πετάω αύριο το απόγευμα. Στις 13 του μήνα, αν όλα πάνε καλά, ξεκινάμε για το Αλ Ραή. Εκεί θα διανυκτερεύουμε σε σκηνές στην έρημο, μέχρι να φτάσουμε στη Ράφα. Συνοδεύουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, όχι μόνο αυτή που κουβαλάμε οι ίδιοι, αλλά ένα τεράστιο φορτίο που περιμένει να περάσει τα σύνορα», περιγράφει. Η πορεία δεν είναι απλή. Μιλά για σκηνές στην έρημο, για αδειοδοτήσεις που ακόμα εκκρεμούν. «Αν όλα πάνε καλά», ξαναλέει, φράση που καταδεικνύει την επικινδυνότητα της αποστολής. Γιατί τίποτα δεν είναι βέβαιο όταν προσπαθείς να περάσεις τα σύνορα της πιο πολιορκημένης λωρίδας γης στον κόσμο. Σε σχετικό ερώτημα απαντά: «Είμαι προετοιμασμένη για όλα», μα ταυτόχρονα διευκρινίζει ότι το μότο της με τη φράση «Νέα, γενναία, Αθηναία», δεν είναι επίδειξη – είναι μια πράξη ειλικρίνειας: «Δεν νιώθω πιο γενναία από κανέναν. Υπάρχει φόβος, υπάρχει στρες. Δεν αισθάνομαι ξεχωριστή. Απλώς έτυχε να έχω τα χαρτιά, τον χρόνο και τη διάθεση. Θα μπορούσαμε να είμαστε πολλοί περισσότεροι. Και πιο διαφορετικοί».


Πάντως είναι εντυπωσιακό ότι η Ελληνική αποστολή με τα 205 μέλη είναι η 3η μεγαλύτερη παγκοσμίως∙ και αυτό σίγουρα κάτι δηλώνει ξεκάθαρα – και δίνει απαντήσεις στις ακραίες φωνές που απλώς κάνουν πολύ “θόρυβο” από την ασφάλεια του καναπέ τους πίσω από ένα πληκτρολόγιο. Σε όσους ασκούν, λοιπον, κριτική για το «γιατί στη Γάζα και όχι στην Κύπρο ή την Ουκρανία κ.λπ.», η απάντησή της είναι σαφής: «Ας κάνει ο καθένας αυτό που νιώθει»…. Και συνήθως η απάντηση σε εκείνον που κριτικάρει θα πρέπει να είναι: εσύ τι κάνεις;… «Καλύτερα να κάνουμε, παρά να μετανιώνουμε για όσα αφήσαμε πίσω. Ο καθένας ας κάνει ό,τι νιώθει». Απαντάει με σαφήνεια και σε όσους τους χαρακτηρίζουν υποστηρικτές της Χαμάς: “Δεν είμαστε υποστηρικτές της Χαμάς. Είμαστε ενάντια στη γενοκτονία”.

Η δράση αυτή είναι συμβολική και πρακτική μαζί. «Έχουμε φωνή, που συνοδεύεται και από σώματα, από ανθρώπους με διεθνή διαβατήρια. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το “προνόμιο της Δύσης” υπέρ αυτών που δεν το κατέχουν», λέει με ειλικρίνεια. Με την ελληνική αποστολή να έχει συγκροτηθεί μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα, οι συμμετέχοντες ετοιμάζονται για το δύσκολο, αλλά αναγκαίο βήμα. «Προσπαθούμε να σταματήσουμε τη γενοκτονία. Δεν αρκεί η φιλανθρωπία. Η σιωπή είναι συνενοχή», τονίζει η Αλκμήνη και η φωνή της μεταφέρει κάτι περισσότερο από μαρτυρία: έναν παγκόσμιο παλμό που επιμένει στην ελπίδα και στην ευθύνη.

  • Αν θέλετε να στηρίξετε την Ελληνική αποστολή > ΕΔΩ
  • Αν θέλετε να στηρίξετε την Αλκμήνη: > ΕΔΩ

Κάλεσμα για κινητοποίηση στην Ορεστιάδα

Από το Μπεντρεντίν:

Από 12 έως 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Πορεία για την Γάζα μια πρωτοβουλία σωματείων, οργανώσεων και ανεξάρτητων αντιπροσωπειών από πολλαπλές χώρες του κόσμου με κύριο αίτημα το άνοιγμα της Ράφα αλλά και την διακοπή των θηριωδιών που διαπράττει εδώ και 20 μήνες το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό με την ανοχή και την στήριξη πολλαπλών χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

Με αυτή την αφορμή καλούμε όλους, όλες και όλα να οργανώσουμε τη δική μας αντίσταση συλλογικά και μαζικά και στην Ορεστιάδα ξεκινώντας από μια πρώτη συνάντηση την TΕΤΑΡΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 7 μ.μ. στο χώρο εργαστηρίων του καφενείου Μπεντρεντίν.

Οποιοδήποτε άτομο, σύλλογος, σωματείο ή ομάδα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μπορεί επίσης να επικοινωνήσει στους λογαριασμούς του Μπεντρεντίν στο facebook και στο instagram.


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 10 Ιουνίου, 2025 14:00

Ράδιο Έβρος TV