Αποκάλυψη: Ποια είναι η δικλίδα ασφαλείας για το Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης κατοίκων – Ο κίνδυνος του “εποικισμού”
Μια σημαντική αποκάλυψη έκανε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην εκπομπή Εβροσκόπιο του Ράδιο Έβρος, σχετικά με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης κατοίκων στον Έβρο. Όπως διευκρίνισε, η βασική δικλίδα ασφαλείας του προγράμματος είναι η «εντοπιότητα» των δικαιούχων, κάτι που γίνεται γνωστό για πρώτη φορά. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί αποκλειστικά άτομα που κατάγονται από την περιοχή και επιθυμούν να επιστρέψουν, αποκλείοντας όσους δεν έχουν δεσμούς με τον τόπο.
Ο κ. Χατζηγιάννογλου ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν είχε αποσαφηνιστεί πλήρως αυτό το κριτήριο, ωστόσο πλέον είναι ξεκάθαρο πως μόνο πρώην κάτοικοι των χωριών του Έβρου μπορούν να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση. «Δεν μπορεί να έρθει κάποιος από άλλη περιοχή της Ελλάδας ή του εξωτερικού και να λάβει την επιδότηση», εξήγησε.
Η αποκάλυψη αυτή δίνει νέα διάσταση στο πρόγραμμα, καθώς εξασφαλίζει ότι οι επιστροφές πληθυσμού δεν θα γίνουν ανεξέλεγκτα, αλλά θα αφορούν αποκλειστικά τους ντόπιους. Επιπλέον, από την αρχή έχει γίνει γνωστό που ο κάθε ωφελούμενος Δήμος έχει ρόλο στην αξιολόγηση των αιτήσεων, διασφαλίζοντας ότι οι δικαιούχοι πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Πρόγραμμα στον Δήμου Σουφλίου αντιστοιχούν 400 δικαιούχοι, ενώ στους άλλους δύο Δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου από 300, στο σύνολο των 1000 δικαιούχων.
Οι ανησυχίες για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και τον… “εποικισμό”
Παράλληλα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις πρόσφατες αγοραπωλησίες ακινήτων από μουσουλμάνους που δεν έχουν καταγωγή από τον Έβρο. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο, καθώς μέχρι πρότινος τέτοιες αγορές γίνονταν κυρίως στην Κομοτηνή και την Ξάνθη. Οι συναλλαγές αφορούν ακίνητα σε χωριά που δεν είχαν μέχρι σήμερα μουσουλμανικό στοιχείο, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το ποιος επενδύει και με ποιο σκοπό. Ο Δήμαρχος ζήτησε από την κυβέρνηση να διερευνήσει το θέμα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι πίσω από αυτές τις αγορές και να αποσαφηνιστεί εάν υπάρχει κάποιος μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Διευκρίνισε δε πως οι μουσουλμάνοι αγοραστές δεν προέρχονται από την Τουρκία, καθώς υπάρχουν νομικά κωλύματα σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά από άλλες γειτονικές χώρες που έχουν το δικαίωμα ελεύθερων συναλλαγών με τη χώρα μας.
Παρά τις ανησυχίες για τις αγορές ακινήτων από μουσουλμάνους, πάντως, ο κ. Χατζηγιάννογλου επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από πρώην κατοίκους του Έβρου που επιθυμούν να επιστρέψουν στον τόπο τους μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης. Είπε πως δέχεται συχνά ερωτήσεις για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η επιδότηση των 10.000 και 6.000 ευρώ δεν είναι ο μόνος λόγος για την επιστροφή τους. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν επαγγελματικούς και οικογενειακούς λόγους να επανεγκατασταθούν.
Πάντως η αποκάλυψη ότι η εντοπιότητα αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για τη μετεγκατάσταση αλλάζει τα δεδομένα του συγκεκριμένου προγράμματος του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η εξασφάλιση ότι μόνο ντόπιοι μπορούν να επωφεληθούν φαίνεται να ενισχύει τον στόχο της αναζωογόνησης των τοπικών κοινωνιών, αποτρέποντας ταυτόχρονα ανεξέλεγκτες αλλαγές στη δημογραφική σύνθεση της περιοχής. Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση καλείται να ερευνήσει τις πρόσφατες αγορές ακινήτων ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα για τις εξελίξεις στον Έβρο.
Ακούστε την αποκαλυπτική συνέντευξη του δημάρχου, που δίνει απαντήσεις σε όλα τα τρέχοντα θέματα του Διδυμοτείχου: