Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι θα γίνει με το ακατάσχετο αγροτών και όσους δεν έλαβαν τα χρήματα

Συντάκτης Νewsroom 21 Δεκεμβρίου, 2018 12:57

Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι θα γίνει με το ακατάσχετο αγροτών και όσους δεν έλαβαν τα χρήματα

Για Παρασκευή και ενδεχομένως το Σάββατο θα γίνει η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στο οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία για το «ακατάσχετο» των 7.500 ευρώ ετησίως στις αγροτικές ενισχύσεις.

Όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αρχικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, για όσους δικαιούχους αγρότες υφίστανται στα χέρια των τραπεζών (ως τρίτες) ενεργά κατασχετήρια επί των λογαριασμών πίστωσης, η απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες, θα ολοκληρωθεί μετά την ψήφιση της προαναφερόμενης τροπολογίας και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.

Την Πέμπτη (20/12) το βράδυ στη Βουλή υπήρξε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για τη βροχή των τροπολογιών. Αποχώρησαν ΚΚΕ και Ποτάμι (απείλησαν με αποχώρηση τα άλλα κόμματα) γιατί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προστέθηκαν 23 τροπολογίες, κάποιες από τις οποίες – όπως καταγγέλλουν – αποτελούν «πλυντήριο» για τη νομιμοποίηση δαπανών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Πηγές της ΝΔ τόνιζαν πως «στο τελευταίο νομοσχέδιο του έτους για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση διεκδίκησε το ρεκόρ Γκίνες καταθέτοντας 27 άσχετες τροπολογίες για να κλείσει προφανώς όλα τα γραμμάτια που άφησε ανοιχτά το 2018. Πολλές μάλιστα από αυτές έφταναν στη Βουλή μέχρι και δύο λεπτά προ της έναρξης της συζήτησης και αφορούσαν την έγκριση υπουργικών δαπανών που είχαν απορριφθεί τους προηγούμενους μήνες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «δόλιας πρακτικής» και «πλυντηρίου» τονίζοντας πως δεν έχουν απολύτως καμία βάση.

Ωστόσο κάποιες περαιτέρω διευκρινίσεις για την προστασία των επιδοτήσεων των αγροτών έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του στη Βουλή σχετικά με την υπό ψήφιση τροπολογία για την προστασία των επιδοτήσεων μέχρι το ποσό των 7.500 ευρώ:

«Οι εκχωρήσεις και οι πάγιες εντολές προς τον ΕΛΓΑ και τους προμηθευτές ισχύουν κανονικά, όπως επίσης και οι ρυθμίσεις οφειλών.

Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού ύψους 1.250 ευρώ το μήνα.

Έτσι, έχουμε 1.250 ευρώ επί 12 μήνες ίσον 15.000 ευρώ, συν 7.500 ευρώ στις επιδοτήσεις. Με τη ρύθμιση αυτή καλύπτεται το σύνολο της επιδότησης του 90% των παραγωγών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών.

Η ρύθμιση για το ετήσιο ακατάσχετο θα ισχύσει από τις 10 Δεκεμβρίου του 2018 και ανά ημερολογιακό έτος.»

Το θέμα σχολίασε εχθές και η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά με ανάρτησή της στα κοινωνικά μέσα:

Σημαντικές διευκρινίσεις για τους αγρότες.
Δυστυχώς όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ανεύθυνα κ διακόπτουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να κανουν σόου, όπως έγινε σήμερα και δεν ψηφίστηκε η διάταξη για το ακατάσχετο, οι επιπτώσεις αγγίζουν τους πολίτες.

Σήμερα 20/12/2018 πραγματοποιήθηκε η πληρωμή των ποσών της β΄ δόσης της Βασικής Ενίσχυσης, της πράσινης ενίσχυσης και των ποσών που δικαιούνται οι νέοι γεωργοί, συνολικού ύψους 870,9 εκατ. ευρώ. Τα ποσά των δικαιούχων θα πιστωθούν από σήμερα το βράδυ στους λογαριασμούς τους.
Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης η τροπολογία για την θέσπιση του ακατάσχετου των ως άνω ενισχύσεων για τους αγρότες στο ύψος των 7.500 ευρώ ετησίως, για όσους δικαιούχους υφίστανται στα χέρια των τραπεζών (ως τρίτες) ενεργά κατασχετήρια επί των λογαριασμών πίστωσης των εν λόγω ενισχύσεων, η απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες, θα ολοκληρωθεί μετά την ψήφιση της προαναφερόμενης τροπολογίας και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα, 20/12/2018, πραγματοποιήθηκε η πληρωμή των ποσών της β΄ δόσης της Βασικής Ενίσχυσης, της πράσινης ενίσχυσης και των ποσών που δικαιούνται οι νέοι γεωργοί, συνολικού ύψους 870,9 εκατ. ευρώ. Τα ποσά των δικαιούχων θα πιστωθούν από σήμερα το βράδυ στους λογαριασμούς τους.

Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης η τροπολογία για την θέσπιση του ακατάσχετου των ως άνω ενισχύσεων για τους αγρότες στο ύψος των 7.500 ευρώ ετησίως, για όσους δικαιούχους υφίστανται στα χέρια των τραπεζών (ως τρίτες) ενεργά κατασχετήρια επί των λογαριασμών πίστωσης των εν λόγω ενισχύσεων, η απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες, θα ολοκληρωθεί μετά την ψήφιση της προαναφερόμενης τροπολογίας και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ».


Συντάκτης Νewsroom 21 Δεκεμβρίου, 2018 12:57

Συνεντεύξεις

NALMPANTIS200

Δημοφιλή άρθρα

NALMPANTIS200

Ράδιο Έβρος TV