Ικανοποίηση και χαρά στην Ορεστιάδα: 380 νέοι φοιτητές/τριες στα δύο Τμήματα του ΔΠΘ – Συνεντεύξεις με τους “πρωταγωνιστές”

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 27 Ιουλίου, 2023 13:06

Ικανοποίηση και χαρά στην Ορεστιάδα: 380 νέοι φοιτητές/τριες στα δύο Τμήματα του ΔΠΘ – Συνεντεύξεις με τους “πρωταγωνιστές”

Με σύνολο 380 νέων επιτυχόντων φοιτητών και φοιτητριών θα ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στα δύο Τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ορεστιάδα, όπως προέκυψε από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη που έρχεται μετά από χρόνια ύφεσης και μείωσης φοιτητών, και που αποδεικνύει ότι η απόφαση να συμπεριληφθούν φέτος τα Τμήματα στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο του Μηχανογραφικού, ήταν “σωτήρια”. Σε επικοινωνία που είχε το Ράδιο Έβρος με τον Κοσμήτορα των Σχολών Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας κ. Σπύρο Γαλατσίδα, επιβεβαιώθηκε πως “η πρότασή μας προς τον κ. Συρίγο να συμπεριληφθεί η Σχολή μας στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα“, όπως εξήγησε, εξέφρασε δε τη χαρά και την ικανοποίησή του από τη νέα εξέλιξη. Παράλληλα, είναι βέβαιο πως η απόφαση των υποψηφίων να συμπεριλάβουν τα Τμήματα της Ορεστιάδας στις επιλογές τους, οφείλεται και στην άριστη επιστημονική κατάρτιση που προσφέρει η Σχολή με όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, γεγονός που πολλές φορές έχει επιβεβαιωθεί ποικιλοτρόπως, αλλά και στις συνεχείς προσπάθειες των τοπικών ακαδημαϊκών παραγόντων να επικοινωνήσουν αυτά τα πλεονεκτήματα στο Πανελλήνιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαλατσίδας στο Ράδιο Έβρος, το σύνολο των νέων φοιτητών και φοιτητριών είναι ακριβώς 380 άτομα, τα 200 στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τα 180 στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, αριθμοί που προκύπτουν αθροιστικά από όλες τις κατηγορίες εισαχθέντων (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, 10% κ.λπ.).


Μένει τώρα να διαπιστωθεί πόσα άτομα από τα νεοεισαχθέντα θα κάνουν την εγγραφή τους και θα εγκατασταθούν πλέον στην Ορεστιάδα τις προσεχείς ημέρες, ώστε οι αριθμοί να αποτυπώσουν και την πραγματική αύξηση νέων φοιτητών και φοιτητριών στην πόλη. Η αισιοδοξία, πάντως, είναι διάχυτη και τα πρώτα μηνύματα ενδεικτικά του κλίματος.

Τον παρακάτω πίνακα με τους επιτυχόντες μόνο από τα ΓΕΛ δημοσιοποίησε ο πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Σπύρος Κουτρούμπας, ο οποίος αναφέρει: “Οι βάσεις και ο αριθμός των επιτυχόντων από τα ΓΕΛ για τα Τμήματα του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα. Συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες“.

Στο ίδιο κλίμα και το μήνυμα του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη:

“Θερμά συγχαρητήρια στους εισακτέους στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αρχίζει ένα ταξίδι γνώσεων και εμπειριών. Όσοι δεν τα κατάφεραν,γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές και δεν πρέπει να απογοητεύονται. Όσον αφορά στις δύο σχολές της Ορεστιάδας,έχουμε πλήρη κάλυψη των θέσεων!! Ένα γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία”.


Προσθήκη στο άρθρο:
Για το θέμα μίλησε στη συνέχεια στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή “Εντός Τόπου Και Χρόνου” ο κ. Κουτρούμπας:

—–

Προσθήκη στο άρθρο (28/7):

Στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Πρωινή Περιπολία” μίλησε το πρωί της Παρασκευής 28 Ιουλίου ο πρόεδρος του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Κυμπάρης. Δήλωσε ότι στις αρχές Οκτώβρη θα υπάρχει πλήρης εικόνα του αριθμού των ατόμων που θα έρθουν να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα της Σχολής, με τον ίδιο να εκτιμά πως ο αριθμός θα ανέλθει σε 120 με 130 φοιτητές, την ώρα που τα τελευταία δύο χρόνια οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές δεν ξεπερνούσαν τους 40. Τόνισε ότι σταδιακά η φοιτητική κοινότητα “ξεπερνάει” το σοκ του κορονοϊού και η συμμετοχή των φοιτητών αυξάνεται σταδιακά στα αμφιθέατρα της Σχολής. ένας πρόσθετος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως οι νέοι θέλουν να συνυπάρχουν και να αλληλεπιδρούν με συνομηλίκους τους. Ακόμη, στην προβολή των τμημάτων της Ορεστιάδας συνέβαλλαν τα κοινωνικά δίκτυα και οι ομάδες, που είναι δημοφιλή σε αυτές τις ηλικίες, συμπεραίνει ο κ. Κυμπάρης.
Αναφορικά με τις δυνατότητες της Σχολής, παρότι ευχής έργον θα ήταν η αύξηση των μελών ΔΕΠ, τα υπάρχοντα 17 μέλη είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου και μεταλαμπαδεύουν με απόλυτη επιτυχία την γνώση.
Τέλος, για την κάλυψη όλων των θέσεων ο κ. Κυμπάρης εξήγησε πως για πολλά χρόνια εισάγονταν στα τμήματα φοιτητές από το 4ο επιστημονικό πεδίο, πράγμα το οποίο είχε διακοπεί και φέτος επανήλθε. Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της πόλης να στηρίξουν τους νέους φοιτητές σε όλα τα επίπεδα.

____

Στη συνέχεια μίλησαν στην εκπομπή Εβροσκόπιο:

  • ο Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Γιώργος Τσαντόπουλος

—-

  • ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης:

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 27 Ιουλίου, 2023 13:06

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV