Δ. Πέτροβιτς: Είχαμε ενημέρωση ότι δεν θα άνοιγε το Τελωνείο των Καστανεών

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 5 Ιουλίου, 2021 18:41

Δ. Πέτροβιτς: Είχαμε ενημέρωση ότι δεν θα άνοιγε το Τελωνείο των Καστανεών

Να μη μας θυμούνται μόνο όταν υπάρχουν κρίσεις”, το μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, με αφορμή την επαναλειτουργία του Τελωνείου Καστανεών.

Σε εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης ξεκίνησε η λειτουργία των τελωνείων του Έβρου (εκτός του συνοριακού σταθμού Κυπρίνου) από την Παρασκευή 2 Ιουλίου, όπως και όλης της χώρας, σε 24ωρη βάση. Αρχικά εξαιρουμένου του τελωνείου Καστανεών, όμως από το Σάββατο το μεσημέρι, με νέα απόφαση, άνοιξε και αυτή η πύλη εισόδου/εξόδου της χώρας, έπειτα από 16 μήνες που “σφραγίστηκε” μετά την κρίση του περσινού Μαρτίου. Η απόφαση αυτή προκάλεσε δυσφορία, ανησυχία και αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, τόσο από αυτοδιοικητικούς όσο και φορείς και πολίτες.

Για τα νέα ισχύοντα μέτρα και τα δεδομένα που διαμορφώνονται μ’ αυτή τη νέα συνθήκη, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.


Εύλογες οι αντιδράσεις“, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, υποστηρίζοντας πως ούτε ο ίδιος γνώριζε πως επρόκειτο να ανοίξει το τελωνείο Καστανεών. Από την άλλη, δήλωσε πως δεν γνωρίζει γιατί δεν άνοιξε ακόμα του Κυπρίνου. “Το μόνο που παραμένει κλειστό είναι το τελωνείο του Κυπρίνου και δεν γνωρίζω το γιατί” είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το ενδεχόμενο έλευσης Ελλήνων καταναλωτών στη γειτονική αγορά της Αδριανούπολης, “είμαστε οι επιλογές μας“, επισήμανε.

Για το τελωνείο των Καστανεών

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτροβιτς, αφού εξήγησε τι μέτρα ισχύουν σύμφωνα με το ΦΕΚ που εφαρμόζεται από την Παρασκευή σε όλη τη χώρα, εξέφρασε την έκπληξή του για την κυβερνητική απόφαση να επαναλειτουργήσει και το τελωνείο των Καστανεών. “Αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα. Οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν πολλές φορές”, είπε. “Η ενημέρωση που είχαμε εμείς ήταν ότι δεν θα ανοίξει το τελωνείο των Καστανεών. Εντούτοις, τα πράγματα εντός της ημέρας της Παρασκευής άλλαξαν”.

Οι οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική αγορά

Όπως ξέρετε πάντοτε υπήρχε μία σοβαρή οικονομική επίπτωση στην αγορά του βορείου Έβρου”, ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς, “εξαιτίας μεγάλης προσέλευσης καταναλωτών στη γείτονα χώρα, και αυτό είχε δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες στην τοπική αγορά”. Επισήμανε πως “όταν έκλεισε το τελωνείο είδαμε ότι η τοπική αγορά άρχισε να ανασυντάσσεται, παρά τα προβλήματα του κορονοϊού. Είναι πολύ λογικό να διατυπώνονται αντιδράσεις και μαζικές ανησυχίες”.

Εντωμεταξύ, εξήγησε πως δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές στα βουλγαροτουρκικά σύνορα και ενδεχομένως όλη αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησαν στην επαναλειτουργία του τελωνείου των Καστανεών. Υπάρχει, σημείωσε, μεγάλος όγκος Ευρωπαίων πολιτών που επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους και πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Να μην έχουμε επιλεκτική μνήμη. Να είμαστε σε εγρήγορση”

Σε ερώτηση αν απειλείται η εθνική ασφάλεια με το άνοιγμα του συγκεκριμένου σημείου των συνόρων, ο αντιπεριφερειαάρχης Έβρου είπε πως “προς το παρόν τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν κάπως εξομαλυνθεί. Όμως δεν πρέπει να έχουμε ασθενική ούτε επιλεκτική μνήμη. Να θυμόμαστε. Να είμαστε υποψιασμένοι, γιατί το ζήσαμε. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία. Το διάστημα που ακολούθησε την κρίση του Μαρτίου η ελληνική πολιτεία πήρε πολλά σημαντικά μέτρα βελτίωσης της ασφάλειας των συνόρων. Αυτά συνοψίζονται στην επέκταση του φράχτη, στην πρόσληψη συνοριοφυλάκων, στην ενίσχυση της συνοριοφυλακής με έντονη παρουσία της Frontex, στη δημιουργία πυλώνων παρατήρησης μέρας και νύχτας με σύγχρονα οπτικά μέσα, στην κατασκευή υπερυψωμένων παρατηρητριών από το στρατό και γενικότερα υπήρξε μια καλύτερη ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, η οποία και συνεχίζεται. Νομίζω ότι έγινε και γίνεται ένα σημαντικό βήμα. Όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Γι’ αυτό καλό είναι να υποπτευόμαστε, να κάνουμε σκέψεις και να είμαστε σε εγρήγορση”.

Πρέπει να ζητούμε και να απαιτούμε περισσότερα”

Ο κ. Πέτροβιτς τόνισε επανειλημμένα πως το κράτος οφείλει να βλέπει τους κατοίκους του Έβρου “με δύο μάτια”. Είπε συγκεκριμένα πως “Το κράτος πρέπει να βλέπει τους ακρίτες όχι με ένα, αλλά με δύο μάτια. Γιατί απέδειξαν με την κρίση του Μαρτίου ποιοι είναι οι Εβρίτες. Ποιοι είμαστε. Και δικαίως είμαστε αυτοί που όλη η Ελλάδα θαύμασε εκείνο το διάστημα. Να μας βλέπουν με δύο μάτια, να μην δημιουργούν προβλήματα, και να ενισχύουν τα σύνορα. Αυτό ζητούμε διαρκώς. Όχι να μας θυμούνται όταν υπάρχουν κρίσεις μόνο”.

Και αναφορικά με τη δική του θεσμική θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση, δήλωσε πως “Εμείς, όλο το πολιτικό προσωπικό, πρέπει να ζητούμε και να απαιτούμε περισσότερα. Είναι μια μάχη που δίνουμε σε όλα τα επίπεδα”.

Ακούστε αναλυτικά >> ΕΔΩ <<


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 5 Ιουλίου, 2021 18:41

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV